Diyarbakır'da doktora saldıran hasta öğretmen çıktı

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan doktorun hastası tarafından saldırıya uğraması protesto edildi. Saldırı sonucu dudağına dikiş atılan Asistan Hekim Mustafa Esen, öğretmen olduğunu öğrendiği hastaya karşı hukuki mücadele başlattı.

Haberler 03.10.2018 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesi Polikliniinde görevli Asistan Hekim Mustafa Esen, geçtiimiz günlerde poliklinik içerisinde hastasnn saldrsna urad ve ald yumruk darbesi ile duda patlad. Dudana diki atlan Esen, Diyarbakrda öretmenlik yapan hastaya kar hukuki mücadele balatrken, poliklinik önünde toplanan arkadalar da salkçlara yönelik iddeti knad.

Dicle Üniversitesi Asistan Hekimler Birlii adna açklama yapan Dr. Mustafa Mesut Kaya meslektalarna yaplan saldry iddetle knadklarn belirterek, çok deil, yalnzca 1 ay önce acil serviste görevli olan arkadamz Dr. Ahmet Azizolu için tekrar toplanmtk. iddeti tanmlam, çözüm önerilerimizi sunmutuk. Bir arkadamz daha bu iddet ortamnda kaybetmek istemiyoruz. Daha önce kaybettiimiz salk emekçilerinden ve ülkenin her yerinden gelen beyaz kodlardan ders alnmamtr. Salk kurulularnda her gün ortalama 30 iddet yakas yaanmaktadr. Hastaneler her an bir arkadamz daha kaybedebileceimiz bir kaos ortamna dönümütür. Bu durum bizlerin can güvenliini tehdit etmeye devam ederken salk hizmet sunumunu da sürdürülebilir olmaktan çkarmtr. Son 2 ayda Dicle Üniversitesinden gelen salkta iddet haberlerinin, ülkenin geri kalanndan bariz ekilde fazla olduu görülmektedir. Dr. Mustafa Esen arkadamzn saldrya urad gün Dermatoloji Polikliniine 147 hasta girii olmutur. Mesai süresi içerisinde bu kadar hastann baklabilmesi mümkün deildir. Her eyden önemlisi, etik deildir. Bu durum salkçlarla hizmet alanlar kar karya getirmektedir. Süregelen ve düzeltilmeyen güvenlik zaaf ortamnda salk emekçileri, sorunlu yönetim anlaynn kurban haline gelmitir. Bizler mesleimizi icra ederken hastalarmza yeterli süre ayrmak ve güvenli ortamlarda çalmak istiyoruz. Bu kadar açk ekilde gelen iddet dalgasnda bir arkadamz daha kaybetmek istemiyoruz. Türk Tabipleri Birliinin defalarca dile getirdii Salkta iddeti Önleme Yasasnn bir an önce çkarlarak iddet uygulayanlara hapis cezasnn yasallamas salanmaldr. Salk kurulularnda çalma arkadalarmzn güvenliinin salanmas için caydrc, önleyici ve gerçekçi önlemler bir an önce hayata geçirilmelidir. Bir an önce randevulu-kotal sisteme geçilmelidir. Bu uyarlarmzn ve önerilerimizin hayati önem arz ettiini tekrarlyoruz. Ölmek istemiyoruz. Yaralanmak, hakaretlere maruz kalmak istemiyoruz. Salkta iddetin önlenebileceini, hekim-hasta ilikisinin normal haline dönebileceini düünüyoruz. Toplumsal sorunlarda olduu gibi salk alannda yaanan sorunlarda da iddetin yöntem olmayacan biliyoruz dedi.

Böyle mi hasta baklr?

Saldrya urayan Asistan Hekim Mustafa Esen, öretmen olan hastasn muayene ettikten sonra hastann kendisine böyle mi hasta baklr? diye tepki gösterdiini ifade ederek, Ben de ona her ikayetini dinlediimizi ve tedaviyi düzenleyip kontrole çaracamz söyledim. Siz hiçbir ey deilsiniz. Böyle muayene mi yaplr? dedi. Elini masaya vurdu üzerime yürüdü. Sesler üzerine güvenlikçi arkadamz içeri girdi. Sonra bana siz güvenlik gelince mi erkek oluyorsunuz gibisinden bir cümle kurdu. Biz de sesimizi çkarmadk. çkarken bana dönerek hakaret etti. Ondan sonra kendisine bana bir özür borcu olduunu söyledim. Sonra üzerime yürüdü yumruk sallad. Dudam kanamaya balad. 3 tane de diki atld. O srada bir arbede çkt iki kere dütüm. Diyarbakrda öretmenlik yaptn örendik. Bu durum aslnda biraz da normalletirilmi durumda. Günden güne de artyor. Birçou basna yansmyor. Bir süre sonra siz de hedef haline gelebiliyorsunuz. Hastann mizacn bilemiyorsunuz her zaman. Her zaman bu sorunlar kar karya kalabilirsiniz. Hukuki mücadele balattk. Mesleimizi ifa ederken onurumuz krld. Görevimizi yerine getiremedik. Hukuki süreç balad. Sonuna kadar arkasnda olacaz. Tabi onlar bizim verdiimiz hizmeti beenmeyebilirler. Bunun için yetkili mercilerde haklarn arayabilirlerdi. Ne hakaret ne tehdit ne de darp boyutunda çözüm olarak sunmamalar lazm bize. Umarz bu son olur diyeceim ama olmuyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git