Diyarbakır'da Ebabil kuşu bulundu

Kur'an-ı Kerim'de adı geçen ve nadir görülen Ebabil kuşu, yetkililer tarafından doğaya bırakılacak.

Haberler 31.03.2020 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrl bir vatanda, evinin önünde dünyann en nadir kularndan biri olan Ebabil kuu buldu. Bitkin olan kuu besleyerek tedavi etmeye çalan vatanda, doaya salnmas için yetkililere teslim edecek.

Dünyann en nadir kularndan biri olan, kendine has özellikleri ile halen esrarn koruyan Ebabil kuu, neredeyse tüm ömrünü uçarak geçirdii için havada sklkla görülse de yerde çok nadir görülebiliyor.

Ekmek almak için evinden çkarken kapnn önünde Ebabil kuunu gördüünü belirten Berat Diril, kuu görür görmez tandn ve zarar gelmesin diye içeriye aldn söyledi.

Kuun bitkin ve yorgun olduunu söyleyen Diril, internette gerekli aratrmay yaptktan sonra kyma ve su ile kuu beslediini belirtti. Diril, kuun doaya braklmas için yetkililere haber verdiini söyledi.

EBABL KULARI ORTALAMA 27 YIL YAIYOR

Diril, Akam namazndan sonra eve ekmek almak için dar çktm. Bulduum Ebabil kuu, kapy açtm gibi hemen kap giriinde duruyordu. Daha sonra Ebabil kuunu elime alarak evin içerisine aldm. çeride rahat edebilecei bir ortam hazrladm. Bilindii gibi çok karlalan bir ku türü olmad için ku ile ilgili internette detayl bir aratrma yaptm. Ebabil kular ortalama 27 yl yaad, havada ortalama 20 saat uçtuu ve havada bulunan sinek-böcek türü cisimler ile beslendiini örendim. Neyle beslenir? noktasnda gerekli aratrmay yaptktan sonra Ebabil kuuna kyma yedirdim. Su ihtiyacn gidermesi için rnga ile kua su içirdim. Kuu sizin de gördüünüz gibi biraz kendine gelmesini saladm. dedi.

RABBM EBABL KULARI LE KBEY KORUMAYA ALDI

Kbeyi Ebrehenin fil ordusundan koruduklar için Ebabil kuunun Müslümanlar için çok deerli bir ku olduunu belirten Diril, unu söyledi:

Ebabil kuunun farkl bir manevi boyutu da var. Rabbim bu erefli ku türü olan Ebabil kular ile Kbeyi koruma altna ald. Müriklerden ve fil ordusundan Rabbim Kabeyi Ebabil kular ile korudu. Dolays ile böyle erefli bir ku türü olan Ebabil kularna bir minnet borcumuz var. Manevi boyutu yönüyle bizim için bu ku çok önemlidir ve hassastr. Bunlardan dolay bende elimden geldii kadar kua iyi bakp ait olduu doaya dönmesi için çaba sarf ettim.

YETKLLER GELP ALACAK, SONRA DA DOAYA BIRAKACAKLAR

Ebabil kuunun neslinin koruma altnda olduu için yetkililere haber verdiini belirten Diril, Nesli koruma altnda bir ku türü olduunu örenir örenmez Diyarbakr Park ve Bahçe Müdürlüünü telefonla aradm. Nihayetinde doaya ait bir hayvandr. Evde beslenmez. Park ve Bahçeler Müdürlüünden telefonla görütüüm, yetkili koruma altna alacaklarn bana söylediler. Yetkililer, Ebabil kuunu gün içinde gelip alacaklar. diye konutu.

Ana Sayfaya Git