Diyarbakır'da plazma tedavisine başlandı

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Prof. Dr. Cengiz Demir "İyileşen bir hastamızın tedavisinden 14 gün sonra ilk plazmayı toplayıp, dün yoğun bakımda yatan hastamıza verdik"

Haberler 09.04.2020 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrda Salk Bilimleri Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde konvelesan plazma tedavisine baland.

Kentte, koronavirüse yakalanan bir kiinin tedavisinin ardndan, hastadan alnan konvelesan plazma, youn bakmdaki bir hastaya aktarld.

Hastanede hematoloji uzman Prof. Dr. Cengiz Demir, Dünya Salk Örgütü ve Salk Bakanlnn koronavirüs tedavisiyle ilgili belirledii algoritmalar uyguladklarn söyledi.

mmün plazma olarak bilinen yönteme deinen Demir, öyle konutu:

Tedaviyle salna kavuan hastalarn vücudunda antikor oluuyor. Bu antikoru alp, ayn hastalkla bouan, ciddi skntlar olan hastalara veriyoruz. Buradaki amaç antikorun etkisini göstermesi ve hastaln iyilemesine katkda bulunmas. yileen bir hastamzn tedavisinden 14 gün sonra ilk plazmay toplayp, dün youn bakmda yatan hastamza verdik.

TEDAVYE BALANILDI

Koronavirüsle dünya genelinde mücadele edildiini vurgulayan Demir, yileen hastalarmz gördükçe hem biz rahatlyoruz hem de toplum rahatlyor. Buna çok seviniyoruz. ifadelerini kulland.

Doç. Dr. afak Kaya da konvelesan plazmay, kentte ilk koronavirüs tehisi konulan ve tedavisi tamamlanan hastadan aldklarn belirterek, Taburcu vakalarmz gördükçe mutlu oluyoruz. Salk çalanmz için büyük motivasyon oluyor. lk bata nasl bir hastalkla kar karya olduumuzu bilmiyorduk. Artk hastal tandk. imdi daha öz güven ve motivasyonla hizmet veriyoruz. dedi.

Salk personelinin çok zor artlarda canla bala çaltn vurgulayan Kaya, Mümkün mertebe hiç kimsenin dar çkmamasn, evinde izole eklide kalmasn istiyoruz. Buna dikkat edersek, süreci çok rahat atlatabileceimizi düünüyorum. deerlendirmesinde bulundu.

Bahekim Yardmcs Yenal Karakoç da hastanelerine bavuranlardan yaklak 80inin taburcu edildiini söyledi. Karakoç, koronavirüse kar yaplan uyarlarn dikkate alnmasn istedi.

Ana Sayfaya Git