Diyarbakır'dan infaz düzenlemesine itiraz: Eşitlik istiyoruz

İnfaz düzenlemesindeki eşitsizliğe dikkat çeken Diyarbakır'daki STÖ'ler, “Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan eşitlik ilkesi gereğince infaz yasasında bir ayrıma gidilmeden eşitlik sağlamasını istiyoruz” dedi.

Haberler 07.04.2020 - 01:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - nfaz düzenlemesindeki eitsizlie dikkat çeken Diyarbakrdaki STÖler, Anayasa ve yasalarla güvence altna alnan eitlik ilkesi gereince infaz yasasnda bir ayrma gidilmeden eitlik salamasn istiyoruz dedi.

KESK Diyarbakr ubeler Platformu TMMOB l Koordinasyon Kurulu, Diyarbakr Barosu, DSK Bölge Temsilcilii, Di Hekimleri Odas, Hak nsiyatifi Temsilcilii, Mezopotamya Psikologlar nisiyatifi, Sosyal Hizmet Uzmanlar Dernei (SHUDER) ubesi, Tabip Odas, Türkiye nsan Haklar Vakf (THV) Temsilcilii, nsan Haklar Dernei (HD) ubesi,Meclis Adalet Komisyonunda kabul edilen 70 maddelik Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin nfaz Hakknda Kanun ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifine ilikin yazl açklama yaynlad. Koronavirüsün geldii aamaya atfta bulunan açklamada, Mevcut veriler nda cezaevlerine bakldnda, yaklak 300 bin tutuklu/hükümlü bulunduu, tutuklu ve hükümlülerin salkl beslenme, hijyen gibi temel ihtiyaçlardan bile yoksun olduu, bir hekime ulamalarnn bazen aylar bulduu bilinmektedir. Cezaevleri yaps gerei günei görememektedir. Havalandrma ve toplu olarak kullanlan alanlar yetersiz, kiisel alan bölümleri (koular) ise son derece kalabalk ve kapal yerlerdir. Yeterli ve dengeli beslenememe nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin baklk sistemi de son derece zayftr denildi.

GAZETEC, MLLETVEKL, BELEDYE EBAKANI...

Bu salgnn görüldüü birçok ülkede hükümetlerin cezaevlerinde ayrm yapmakszn tahliyelere gidildiinin hatrlatld açklamada, terör suçlusu olarak kategorize edilen bu kiilerin gazeteci, akademisyen, milletvekili, belediye ebakan, hukukçu, sendikac, örenci ksacas fikirlerinden dolay hapsedilen muhalif kiilerden olutuuna dikkat çekildi.

BÜYÜK BR TRAJEDYE YOL AçAR

Cezaevlerinde ortaya çkacak bir salgnn büyük bir trajediye yol açaca uyarsnn yapld açklamada, Bizler aada imzas bulunanlar; bata hasta, çocuk ve kadn tutuklu/hükümlülerin derhal tahliye edilmesini, kanun önünde eitlik ilkesi gereince infaz yasasnda eitlik salanarak dier tutuklu hükümlülerin de mevcut düzenlemenin kapsamna alnmasn talep ediyoruz. Henüz resmen teyit edilmese de cezaevlerinde virüsün pozitif çkt yönünde baz haberler yer almaktadr. Bu durum ürkütücüdür. Bu söylentiler saylar 300 bini bulan tutuklu ve hükümlü ailelerini ve yaknlarn da ciddi ekilde endielendirmektedir. Cezaevlerinde bulunan 300 bin yurttan can güvenliinin devletin sorumluluunda olduunu hatrlat Anayasa ve yasalarla güvence altna alnan eitlik ilkesi gereince infaz yasasnda bir ayrma gidilmeden, kanun önünde eitlik=infazda eitlik salamasn istiyor ve talep ediyoruz ifadelerini kullanld.

Ana Sayfaya Git