Diyarbakırlı Şehrinden Mennun

İstanbul, Avrupa kentleri arasında 'yaşam memnuniyeti'nde sonuncunde yer alırken, Diyarbakır Türkiye'den araştırmaya katılan 4 il arasında ikinci oldu.

Haberler 10.11.2016 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AVRUPA Komisyonunun 4ü Türkiyeden Avrupada 83 kentte yapt yaam memnuniyeti anketinde Antalya 48inci olurken, stanbul son srada yer ald. Diyarbakr ise Türkiyeden aratrmaya katlan 4 il arasnda yüzde 86 ile ikinci oldu.

Avrupa Birliinin yürütme organ Avrupa Komisyonuna bal Kentsel Politika ve letiim Genel Müdürlüünün 2015 ylnda, Avrupada 83 kentte gerçekletirdii ve yeni açklanan yaam memnuniyeti anketine Türkiyeden 4 il alnd. Londra, Paris, Roma, Madrid, Amsterdam, Zürih, Berlin, Barcelona gibi kentlerin de bulunduu Avrupa ehirlerinde Yaam Kalitesi (2015) balkl aratrmaya, Türkiyeden stanbul, Ankara, Antalya ve Diyarbakr alnd. Kentte yaam, kentin çeitli imkan ve hizmetlerinin memnuniyet derecesinin ölçüldüü aratrmaya Türkiyeden katlan 4 il arasnda yaam memnuniyeti en yüksek il Antalya oldu.

STANBUL SON SIRADA

Aratrmada yaanlan kentten duyulan memnuniyet oran Antalyada yüzde 92, Diyarbakrda yüzde 86, Ankarada yüzde 83, stanbulda ise yüzde 65 çkt. 83 Avrupa kenti arasnda Antalya 48inci olurken, stanbul ise yaam memnuniyeti açsndan 83üncü srada yer ald.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odas (ATSO) Bakan Davut çetin, ABnin 2015 yl verilerine göre gerçekletirdii ve sonuçlarn yeni açklad ankete ilikin bilgi verdi. Ankette Londra, Paris, Roma, Madrid, Barselona, Berlin, Hamburg gibi 83 önemli kent bulunduunu belirten ATSO Bakan çetin, 48inci srann kötü olmadn, çünkü stanbul, Ankara ve Diyarbakrn bu sralamada en sonlarda yer aldn kaydetti.

GÜVENDE HSSETME ORANI YÜZDE 82

Özellikle kendini güvende veya güvenli hissetme konusuna dikkat çeken Davut çetin, Antalyada kendini güvenli hissetme oran yüzde 82, oldukça yüksek bir oran. Bu 2015 yl anketi, ama yine de dünyann az kentinde bu oran böyle yüksek çkar. Antalyann dier üç ilden geride olduu alan toplu tama, tatmin düzeyinin en düük olduu alanlar konutta kalite-fiyat dengesi, insanlara güven, i bulma kolayl, okullar ve spor tesisleri, gürültü gibi konulardr dedi.

ANKET KRTERLER

Memnuniyet anketinde baz alnan kriterler ise öyle: Yaanlan kentten duyulan memnuniyet, alveri imkanlar, güvenli hissetme, yeil alanlar, pazar, yürüme yerleri, kentin temizlii, hava kalitesi, ailenin maddi durumundan memnuniyet, komulara güven, hastane, doktor, salk hizmetlerinin yeterlilii, kamu kurumlarna güven, i durumundan memnuniyet, kamu kurumlar, idari kurumlarn halka etkin yardm edip etmedii, konser salonu, tiyatro, müze, kütüphane says, gürültü düzeyi, okul ve dier eitim imkanlar, i bulma kolayl, kentteki insanlar güvenilir bulma, uygun fiyata iyi bir ev bulma, ailenin maddi durumundan memnuniyet.

ANTALYA

Antalyada insanlarn bu kentte yaamaktan çok mutlu olduunu gösteren aratrmada, en çok ikayet edilen konu ise uygun fiyata ev bulamama oldu. Antalyann memnuniyet düzeyleri öyle:

Yaamaktan duyulan memnuniyet yüzde 92. Yaad yerden memnuniyet yüzde 89. Alveri imkanlar yüzde 83. Güvenli hissetme yüzde 82. Yeil alanlar yüzde 78. Kamusal alanlar, pazar, yürüme yerleri yüzde 74. Kentin temizlii yüzde 73. Hava kalitesi yüzde 73. Ailenin maddi durumundan memnuniyet yüzde 73. Komulara güvenme yüzde 71. Hastane, doktor, salk hizmetleri yüzde 67. Kamu kurumlarna güven yüzde 66. durumundan memnuniyet yüzde 65. Kamu kurumlar, idari kurumlar halka etkin yardm ediyor mu yüzde 63. Konser salonu, tiyatro, müze, kütüphane yüzde 60. Gürültü yüzde 60. Okul ve dier eitim imkanlar yüzde 59. Spor tesisi ve salonlar yüzde 58. klim deiiklii ile mücadele (enerji verimlilii, yeil tamaclk) yüzde 57. Toplu tama yüzde 53. bulma kolayl yüzde 51. Kentteki insanlar güvenilir bulma yüzde 47. Uygun fiyata iyi bir ev bulma yüzde 45.

STANBULDA DA EN BÜYÜK SORUN UYGUN FYATA EV

stanbullular en çok memnun eden ey alveri imkanlar olurken, birçok alanda memnuniyet düzeyi yüzde 50nin altnda kald. stanbulda uygun fiyata ev bulma, gürültü, kentteki insanlar güvenilir bulma oranlar çok düük çkt. stanbul için memnuniyet düzeyleri ise öyle:

Yaanlan kentten duyulan memnuniyet yüzde 65. Toplu tama yüzde 57. Hastane, doktor, salk hizmetleri yüzde 57. Spor tesisi ve salonlar yüzde 44. Caddeler ve binalar yüzde 47. Okul ve dier eitim imkanlar yüzde 44. Kamusal alanlar, pazar, yürüme yerleri yüzde 51. Alveri imkanlar yüzde 82. bulma kolayl yüzde 46. Uygun fiyata iyi bir ev bulma yüzde 19. Güvenli hissetme yüzde 41. Kentteki insanlar güvenilir bulma yüzde 26. Komulara güvenme yüzde 67. Kamu kurumlar, idari kurumlar halka etkin yardm ediyor mu yüzde 51. Kamu kurumlarna güven yüzde 50. Hava kalitesi yüzde 52. Gürültü yüzde 28. Kentin temizlii yüzde 57. Yeil alanlar yüzde 49. klim deiiklii ile mücadele (enerji verimlilii, yeil tamaclk) yüzde 41. Kendi yaamndan memnuniyet yüzde 75. Yaad yerden memnuniyet yüzde 75. Ailenin maddi durumundan memnuniyet yüzde 70. durumundan memnuniyet yüzde 67.

BAKENTLLER BULMA ZORLUUNDAN KAYETç

Bakent Ankarada ise yaamaktan duyulan memnuniyet ve alveri imkanlar yüksek oranda memnun edici çkt. Bakentlilerin en çok ikayeti i bulma kolayl konusunda oldu. Ankarada memnuniyet düzeyleri öyle:

Yaanlan kentten duyulan memnuniyet yüzde 83. Toplu tama yüzde 55. Hastane, doktor, salk hizmetleri yüzde 65. Spor tesisi ve salonlar yüzde 50. Caddeler ve binalar yüzde 62. Okul ve dier eitim imkanlar yüzde 54. Kamusal alanlar, pazar, yürüme yerleri yüzde 66. Alveri imkanlar yüzde 82. bulma kolayl yüzde 43. Uygun fiyata iyi bir ev bulma yüzde 45. Güvenli hissetme yüzde 77. Kentteki insanlar güvenilir bulma yüzde 57. Komulara güvenme yüzde 72. Kamu kurumlar, idari kurumlar halka etkin yardm ediyor mu yüzde 54. Kamu kurumlarna güven yüzde 57. Hava kalitesi yüzde 67. Gürültü yüzde 54. Kentin temizlii yüzde 63. Yeil alanlar yüzde 70. klim deiiklii ile mücadele (enerji verimlilii, yeil tamaclk) yüzde 52. Kendi yaamndan memnuniyet yüzde 76. Yaad yerden memnuniyet yüzde 81. Ailenin maddi durumundan memnuniyet yüzde 66. durumundan memnuniyet yüzde 64.

DYARBAKIR

Diyarbakrda yaad yerden memnuniyet, alveri imkanlar, güvenli hissetme gibi oranlar yüksek çkt. Diyarbakrllarn memnuniyet düzeyi en az çkt konu i, eitim ve sportif alanlara yönelik oldu. Diyarbakrda memnuniyet düzeyleri öyle:

Yaanlan kentten duyulan memnuniyet yüzde 86. Toplu tama yüzde 58. Hastane, doktor, salk hizmetleri yüzde 62. Spor tesisi ve salonlar yüzde 44. Caddeler ve binalar yüzde 61. Okul ve dier eitim imkanlar yüzde 49. Kamusal alanlar, pazar, yürüme yerleri yüzde 70. Alveri imkanlar yüzde 85. bulma kolayl yüzde 28. Uygun fiyata iyi bir ev bulma yüzde 56. Güvenli hissetme yüzde 72. Kentteki insanlar güvenilir bulma yüzde 77. Komulara güvenme yüzde 75. Kamu kurumlar, idari kurumlar halka etkin yardm ediyor mu yüzde 61. Kamu kurumlarna güven yüzde 60. Hava kalitesi yüzde 79. Gürültü yüzde 54. Kentin temizlii yüzde 57. Yeil alanlar yüzde 70. klim deiiklii ile mücadele (enerji verimlilii, yeil tamaclk) yüzde 64. Kendi yaamndan memnuniyet yüzde 76. Yaad yerden memnuniyet yüzde 89. Ailenin maddi durumundan memnuniyet yüzde 63. durumundan memnuniyet yüzde 54.

Ana Sayfaya Git