Diyarbakırlı göçerin ramazan mesaisi

Diyarbakır'da, hayvanlarına daha iyi otlaklar bulmak amacıyla her yıl bulundukları yerlerden çevredeki yaylalara çıkan göçerler, ramazan mesaisine başladı.

Haberler 31.05.2017 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çnar ilçesinin Karacada eteklerinde, hayvanlarndan daha iyi verim alabilmek için yln 7 ayn yaylada kurduklar çadrlarda geçiren göçerler, sabahn erken saatlerinde baladklar mesailerini akama kadar sürdürüyor.

Günün büyük bölümünde açk arazide kavurucu scakta hayvanlarnn beslenmesi ve bakmyla ilgilenen göçerler, akama doru koyunlarn salmas, yourt ve peynir mayalanmasnn ardndan iftar için hazrlklara balyor. ftardan sonra çadrda bir araya gelen göçerler, odun ateinde piirdikleri çay eliinde sohbet ederek günün yorgunluunu atyor.

Göçerlerden Mehmet Said Duman, ksa bir süre önce hayvanlarn otlatmak amacyla yaylaya geldiklerini söyledi.

Yaptklar ii dedelerinden devraldklarn anlatan Duman, kendilerinin de çocuklarna aktaracan kaydetti.

Ramazan ay dolaysyla sahur ve iftar heyecan yaadklarn dile getiren Duman, Her zaman orucumuzu yaylada tutuyoruz. Kadnlarmz ekmek ve yemek piiriyor. Burada sahuru yourt, peynir, ya, çökelek, çorba ve saç ekmeiyle yapyoruz. dedi.

Ramazan aynda yaylada çok güzel vakit geçirdiklerini dile getiren Duman, öyle devam etti:

ftara yarm saat veya bir saat kala herkes iftar heyecan yayor. Kimisi yemei kimisi sofray hazrlyor. Yaylann havas çok güzel olduu için oruç tutarken sknt yaamyoruz. Herkesi bizim yaylada oruç tutmaya çaryorum. Su, hava, yayla ve yöresel yemeklerden dolay herkese orucunu yaylada tutmasn tavsiye ediyorum.

Bar Datekin de yllardr hayvanlarn otlatmak için yaylaya çktn söyledi.

Yaylann çok serin olduunu ifade eden Datekin, Burada oruçluyken bile susamyoruz. Günlük ilerimizle urayoruz. Aklmza susamak ve açlk gelmiyor. Bizleri ramazan ayna ulatran Allaha hamdolsun. dedi.

Ana Sayfaya Git