Diyarbakır annelerinin eylemi belgesel oldu

Çocuklarının terör örgütünün elinden kurtarmak isteyen ailelerin HDP önündeki eylemi 1’inci yılında belgesel oldu.

Haberler 03.09.2020 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda çocuunun HDPliler tarafndan daa kaçrld iddiasyla 20 Austos 2019da parti binas önünde oturma eylemi balatarak 4 gün sonra oluna kavuan Hacire Akarn yakt meale, evlat hasreti çeken dier aileleri de ayaklandrd. HDP Diyarbakr l Bakanl önünde balatlan evlat nöbetinin 1inci ylnda 15 aile evladna kavuurken, 136 ailenin nöbetinin ise devam etmesi belgesele konu oldu. hlas Haber Ajans (HA) evlatlar için HDP ve PKKya kar direnen ailelerin belgeselini çekti.

3 Eylül 2019dan itibaren HDP Diyarbakr l Bakanl önünde oturma eylemi balatan ailelerin says her geçen gün artmaya devam etti. lk gün 3 aile ile balayan oturma eylemi, aradan geçen 1 ylda 151ye ulat. Oturma eylemine katlan 15 aile evladna kavuurken, bu durum dier ailelerin umuduna umut katt. Tüm Türkiyenin sahip çkt aileleri Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoan, çileri Bakan Süleyman Soylu, Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ile milletvekilleri, STK temsilcileri, vatandalar ve gurbetçiler de ziyaret etti.

çocuklarnn daa kaçrld iddiasyla HDP Diyarbakr il binas önünde oturma eylemine balayan ailelerin hakl direnii, tüm Türkiyeden de karlk buldu. Ardan Edirneye, Trabzondan Antalyaya kadar ülkenin 81 vilayetinden ailelere destek mesajlar yad. Terörün karsnda dimdik ayakta durup evlatlarn isteyen aileler, tarafl tarafsz herkesin gönlünde taht kurdu. çocuklarn terör belasndan kurtarmak isteyen aileler, dier anneleri de eylem yaptklar alana davet etti.

Evlat nöbetindeki ailelerin hakl direnii, devlet tarafndan da destek buldu. Bu kapsamda önce Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, ardndan da çileri Bakan Süleyman Soylu aileleri ziyaret ederek yanlarnda olduklar mesajn verdi. Bakan Soylu aileleri ziyaretinin ardndan yapt açklamada, Diyarbakrda, Mardinde, Kzltepede, Nusaybinde herkes biliyor ki HDP tekilatlar bu annelerin masum çocuklarn dizlerinin dibinden alp terör örgütüne katan yapdr, herkes biliyor, bizde biliyoruz ve gereini yerine getiriyoruz dedi.

Sanatçlardan HDP önündeki ailelere destek

HDP önündeki eylemin 11inci gününde ailelere sanat dünyasndan ziyaretçiler gelmeye devam etti. Yeilçam sanatçlarndan Hülya Koçyiit ile ses sanatçlar Yavuz Bingöl, Muazzez Ersoy, Cengiz Kurtolu ile sanatçlar Hazm Körmükçü, Hasan Kaçan, skender Pala ve yazar Özhan Eren oturma eylemindeki aileleri ziyaret ederek yanlarnda olduklar mesajn verdi. Sanatçlar annelerle bir süre sohbet ederken, kayp çocuklarn fotoraflarn tayp gözyalarna ortak oldu.

HDPliler, parti binasnn etrafna kamera yerletirerek bask uygulad

Evlat nöbeti srasnda HDPliler tarafndan aileleri psikolojik olarak etkilemek için parti binasnn etrafna güvenlik kameralar yerletirildi. Hem görüntü hem de ses kaydetme özellikli güvenlik kameralarna aileler tepki göstererek yaynn Kandile yapldn kaydetti. Evlat nöbetindeki babalardan Süleyman Aydn, eski görüntülerin silinip delillerin karartldn belirterek, HDPlilerden çocuklarnn görüntülerini istedi.

Destek ç gibi büyüdü, HDPliler parti binasn kapatt

HDPliler, 4 Kasm 2019da ailelerin evlat nöbeti nedeni ile bir süre parti binasna girmeme karar ald. Nöbetin 63üncü gününde karar alan partililer, ileyilerine ilçe tekilatlarnda devam etti. Duruma tepki gösteren aileler, HDPlilerin kendilerinden kaçtn fakat çocuklarn alana kadar parti binas önünde oturma eylemlerine devam edeceklerini belirterek kararl durularndan vazgeçmedi. HDP il binas önünde ailelere destek için gerçekletirilen ziyaretler, HDPlilerin gözünü korkuttu. HDPli vekiller ile partililer, uzunca bir süre binaya giremedi.

Büyükelçilerden acl ailelere ziyaret

çeitli temaslarda bulunmak için Diyarbakra gelen Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha, Romanya Büyükelçisi Gabriel Catalin Sopanda, KKTC Büyükelçisi Kemal Köprülü, ran Büyükelçisi Mohammad Farazmand, Irak Büyükelçisi Hasan al-Janabi, ngiltere Büyükelçisi Dominick John Chilcott, Hindistan Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya ve Krgzistan Büyükelçisi Kubanychbek Omuraliev ile Polonya Büyükelçilii Müstear Robert Przemyslaw Trzeciak, Dileri Bakanl Diyarbakr l Temsilcisi Büyükelçi brahim Yal, çocuklarnn terör örgütü PKK mensuplar tarafndan daa kaçrld iddiasyla HDP Diyarbakr l Bakanl önünde oturma eylemi yapan aileleri ziyaret etti. Ailelerle görüen 8 ülkenin büyükelçileri, annelerden çocuklarnn durumu hakknda bilgi ald. Aileler çocuklarnn ne zaman nasl kaçrldn aktarrken, büyükelçilerin kendi ülkelerinde de aclarn paylamalarn istedi.

Yaz, k, korona virüs demeyip eylemlerini sürdürdüler

3 Eylül 2019da balayan evlat nöbetinde aileler bin bir zorlukla karlat. lk balarda HDP binas önünde oturan aileler, daha sonra sonbaharn kendini iyiden iyiye hissettirmesi ile yamurun altnda eylemlerini sürdürdü. Bir süre böyle devam eden ailelere daha sonra su geçirmeyen çadr hibe edildi. Burada yamur, kar ve çamurda eylemlerine devam eden ailelerin karsna bu sefer de korona virüs çkt. Tüm dünyay etkisi altna alan korona virüs salgn nedeni ile 65 ya ve üstü vatandalar için getirilen sokaa çkma kstlamasnda yaa taklan baz aileler evlerinde evlat nöbetini devam ettirdi. Korona virüs nedeni ile sokaa çkma kstlamasnda da durmayan aileler, kaldklar öretmenevinde eylemlerini sürdürdü. Evlat nöbetinde 1inci ylna giren ailelerin tek umudu, bir gün çocuklarna kavuup smsk sarlabilmek.

15 aile evladna kavutu

1 ylda Hacire Akarn olu Mehmet, Hatice Ceylann olu Cafer, Hüsniye-Hüseyin Kaya çiftinin kzlar Mekiye, Halime Kadrann torunu Halil brahim Kadran, Necla-Metin Açan çiftinin olu Harun Açan, Nizamettin-Aslhan Erefolu çiftinin olu Hüseyin, Gevriye Ayhann kz Pelda, Melik Aslann olu Volkan, Muhteber Birlikin olu Veysi, Cahide Alkann olu Mehmet Emin, ahize Altnkaynakn kz Halise Alptekin, Naime Dalmn kz Tekoin Açar, Sait Açarn olu Haim, Cemal Ertan olu Ramazan Erta, Sever Fidann olu Tayfur Fidan teröristlerin ellerinden kaçarak ailelerine kavutu.

HA 1 ylda yaanan tüm bu olaylardan derledii bir belgesel hazrlad. HA tarafndan profesyonel ekipler tarafndan hazrlanan belgeselin tüm televizyonlara servis edilecei belirtildi. HA tarafndan hazrlanan belgesel aileler tarafndan da youn destek gördü. Aileler HAnn her zaman yanlarnda olduunu hissettikleri ve bu hizmetinden dolay HA yönetimine teekkür ettiklerini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git