Diyarbakır Barosu, Emniyetin "ses ve görüntü" genelgesinin iptali için dava açtı

Diyarbakır Barosu, Emniyet Genel Müdürlüğünün adli ve idari kolluğun görevlerini ifa ederken, ses ve görüntü kaydı yapan kişileri engellemelerini içeren genelgesinin iptali için Danıştay'a dava açtı.

Haberler 04.05.2021 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosundan yaplan açklamada, Emniyet Genel Müdürlüü 27 Nisan 2021 tarihinde 2021/19 sayl genelge ile; adli ve idari kolluun görevlerini ifa ederken, ses ve görüntü kayd yapan kiileri engellemeleri, kanuni artlar olutuunda adli ilem yapmalar gerektiinin belirtildii hatrlatld.

Açklamada, Kamu hizmeti sunan, kamu düzenini korumak ve salamak amacyla, yasal düzenleme kapsamnda görevleri gerei baz yetkileri bulunan kamu personelinin, temel hak ve hürriyetleri ihlal edici keyfi ve suç tekil edebilecek davranlarnn önüne geçilmesi demokratik hukuk devleti açsndan elzemdir. Görev ve sorumluluklar iç hukuk normlaryla ekillenen kolluk personellerinin görevlerini icra ederken effaf ve denetime açk olmas, keyfi davranlarn önüne geçmesi açsndan önem arz etmektedir. denildi.

Açklamann devamnda, Bir kamu görevlisinin kanunlarla kullanmaya yetkili klnd kamu gücünü sivil yurttan üzerinde ölçüsüz ve keyfi kulland esnada gözetilmesi gereken menfaat, ölçüsüz ve hukuka aykr olarak kamu gücünün maduru olan bireyin menfaatidir. Hukuk devleti ilkesi de kamu yarar kapsamnda, bu menfaat dengesini korumak için ortaya çkmtr. ifadelerine yer verildi.

BARO DAVA AçTI

Kamu hizmetinin, yasalarda belirtilen istisnai haller dnda effaf yürütülmesi ve yurttalar tarafndan denetime açk pozisyonda olmas gerektii belirtilen açklamada, unlar kaydedildi:

Kamu gücünün ölçüsüz ve hukuka aykr olarak kullanm esnasnda bu gücü kullanan kamu personeli hakknda, keyfi ve suç tekil edebilecek davrannn ortaya çkarlmas, kamuya duyurulmas ve yargsal süreçlerde delil mahiyetinde deerlendirilmesi kamusal nitelikte bir görevdir. Kamu hizmetinin yürütülmesinde korunmaya muhtaç olan özne, kamu görevlisi deil daha zayf durumdaki yurttatr. Her bir sivil yurttan yaanabilecek olay/larn maduru veya tan olarak hareket edebilme veyahut her bir yurttan haber verme ve alma hakk kapsamnda, kamusal görev ve sorumluluun gerei olarak ses ve görüntü kayd alma hakknn bulunduu açk olup, söz konusu genelge hukuka aykrdr.

Açklamada, Diyarbakr Barosu olarak, çileri Bakanl Emniyet Genel Müdürlüünün 27 Nisan 2021 tarihli 2021/19 sayl genelgesinin bireysel ve kolektif temel hak ve özgürlükleri ihlal edici ve yasal dayanaktan yoksun olmas nedeniyle yürütmesinin derhal durdurularak iptali istemiyle Dantay Bakanlna 03.05.2021 tarihinde dava açlmtr. diye belirtildi.

Ana Sayfaya Git