Diyarbakır Barosu'ndan Hafıza ve İnsan paneli

Diyarbakır Barosu'nun, "Hafıza ve İnsan" panelinde konuşan Şair Hicri İzgören, Unutmamak direnmektir. Yaşadığımız vahşetlerin unutulmasına izin vermemeli hafızalaştırmalıyız" dedi.

Haberler 12.11.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, Hafza ve nsan bal altnda Tahir Elçi Konferans Salonunda panel düzenledi. Avukat ahin Altunerin moderatörlüünü yapt panele, air Hicri zgören ile gazeteci air Vecdi Erbay katld. iirin sanattaki yerine deinilen panelde zgören ve Erbay konuma aralarnda sk sk kendi yazdklar iirleri katlmclar ile paylat.

Panelde ilk olarak söz alan avukat ahin Altuner, Ahmet Günetekinin Surdaki Hafza Odas sergisinin ardndan hafza kavramnn çokça tartldna dikkati çekerek, 40 yldr yüksek gerilimli yerlerde yaayanlar için hafza kavram çok önemlidir. Söyleyecek bir sözünüz ve sanatnz var ise acnz çoktur. Bir estetik varsa bir snf temsil eder dedi. iirin sanattaki yerine deinen Altuner, bütün sanat dallarnn balangcnn iir olduunu ve varln koruyacan söyledi.

HAFIZA SANATLA KORUNUR

Daha sonra söz alan gazeteci Vecdi Erbay da iirin önemine deinerek, Kürdistan da nelerin olup bittiini dize aralarndan çkarabiliyoruz. Geçmite de bana hafzay en iyi nasl koruyabiliriz sorusu gelmiti. Bende bunun sanatla mümkün olacan söyledim. Sanat hafzay diri tutmak açsndan çok önemlidir. Örnein Koma Amedin Dergu albümü bir tarihe iaret ediyor. Ve herkes o albümden bir eyler alyor diye belirtti.

Sonrasnda söz alan air Hicri zgören ise, Devlet veya herhangi bir kurum sürekli bir eyleri kutsallatrr ve siz onu eletiremezssiniz çünkü o onlarn krmz çizgileridir. Bir de bunun tersi sradanlatrma durumu vardr. Herkesin aclar vardr ama biz Kürtlerin acs iki kat daha fazladr dedi.

UNUTMAMAK DRENMEKTR

Unutmamak direnmektir diyen zgören, Günlük yaammzda birbirimize hatrlattmz veya unut gitsin dediimiz eyler vardr. Ama baz yaanan vahetler vardr ki onlara unut gitsin diyemeyiz, unutmaya meyilli olanlara hatrlatmay görev bilmeliyiz. Yaadmz vahetlerin unutulmasna izin vermemeli hafzalatrmalyz eklinde konutu. Panel, katlmclarn sorduu sorulara verilen cevaplarla son buldu.

Ana Sayfaya Git