Diyarbakır Barosu'ndan suç duyurusu

Diyarbakır Barosu, çete yöneticisi Sedat Peker’in açıklamaları üzerine faili meçhul cinayetlerin soruşturma dosyalarının yeniden açılması için ihbarda bulundu.

Haberler 25.05.2021 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakr Barosu, çete yöneticisi Sedat Pekerin açklamalar üzerine faili meçhul cinayetlerin soruturma dosyalarnn yeniden açlmas için ihbarda bulundu.

Diyarbakr Barosu, çete yöneticisi Sedat Pekerin faili meçhul olarak nitelenen Kürt i insanlarnn öldürülmesinde dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aar iaret etmesi üzerine faili meçhul soruturma dosyalarnn yeniden açlarak etkin bir soruturma yürütülmesi için Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna ihbarda bulundu.

Türkiyede çeitli kentlerde hukuk d alkoyma ve zorla kaybetme vakalarnn sklkla yaandn, bunlara yönelik etkin bir soruturma yürütülmedii, önemli bir ksmnn cezaszlkla sonuçlandn hatrlatlan dilekçede, Pekerin yaynlad videonun içerii gözetilerek, Türkiyenin çeitli kentlerinde yaanan cinayetlere ilikin üphelilerin tespiti ile haklarnda etkin bir soruturma yürütülmesi talep edildi.

ZAMAN AIMI LKES YOKTUR

Pekerin, Kürt i insanlarnn öldürülmesinin Milli Güvenlik Kurulunda Mehmet Aar tarafndan sözlü olarak dönemin babakan Tansu çillere önerdiini aktard anmsatlan bavuru dilekçesinde, bir ksm devam eden ve bir ksmnda da takipsizlikle sonuçlanan davalar sralanarak, söz konusu suçlarn insanla kar suçlar kategorisinde olduu ve bu suçlarda zaman amnn olmad kaydedildi.

Bavuruda, söz konusu suçlara ilikin geriye doru soruturma yürütülmesini, Türkiyenin taraf olduu nsan Haklar Evrensel Bildirgesi ve Avrupa nsan Haklar Sözlemesinde ilendii srada uluslararas hukuk tarafndan suç kabul edilen eylemleri, ilendikleri srada iç hukukta yer almasalar dahi geriye dönük olarak cezalandrlmasnn kanunilik ilkesine aykr olmad belirtildi.

NSANLIA KARI SUç

Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin (AHM) bu yönlü kararlarna iaret edilen bavuruda dilekçesinde, Sedat Peker isimli ahsn beyanlarnda belirttii üzere, Mehmet Aar, Korkut Eken ve dier ilgili üpheli ahslar tarafndan, devlet içerisinde örgütlenen yap veya oluum içerisinde siyasal, felsefi, rki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine kar bir plan dorultusunda sistemli olarak ilenmesi, insanla kar suç oluturmaktadr. Savclnzca, söz konusu beyan içerikleri incelenerek, faili meçhul cinayetler yürütülen soruturmalar veyahut i bu ihbar dilekçesine istinaden açlmas gereken soruturma kapsamnda konuma içeriinde geçen ahslarn üpheli sfatyla ifadelerin alnmas, bahse konu MGK kararnn istenilmesi ve delillerin toplanmas gerekmektedir ifadelerin e yer verildi.

ETKN SORUTURMA BALATILMALI

Faili meçhul dosyalarnda verilen takipsizlik kararna deinilen bavuru dilekçesinde, unlar kaydedildi: Her ne kadar kimi soruturma dosyalarnda takipsizlik karar verilmi ise de, gerek insanla kar suç kapsamnda zamanamnn bulunmamas gerekse, 5271 sayl CMKnn 172/2. Maddesi gereince, yeterli üphenin mevcudiyeti gözetilerek soruturmalarn yeniden açlmas gerekir. Sedat Peker isimli ahsn görgüye dayal, yap içerisinde faaliyet yürüttüünü belirten ve faili meçhul cinayetlere dair bilgiye dayal anlatmlar incelendiinde, MGK kararyla devlet içerisinde yapnn oluumunun mevcut olduu ve faili belli cinayetlerin bu yapnn karar dorultusunda ilendii açk olup yeterli üphe hususu gerçekletiinden soruturmalar yeniden balatlarak etkin bir ekilde yürütülmelidir.

FADELER ALINMALI

Türkiyede kamu görevlilerin kart suçlardaki cezaszlk politikas uyguland belirtilen bavuruda dilekçesinde, Sedat Pekerin beyanlar gözetilerek, Mehmet Aar, Korkut Eken bata olmak üzere ilgili ahslarn üpheli olarak ifadelerinin alnmas, takipsizlik karar verilen dosyalarda yeniden soruturma balatlmas, Pekerin iaret ettii MGK kararnn temini, etkin bir soruturma yürütülerek üpheliler hakknda etkin bir yargsal faaliyet yürütülmesi talep edildi.

Ana Sayfaya Git