Diyarbakır esnafı kepenk kapatıyor

Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve TL değerinin tarihi düşüşü ile birlikte, vatandaşların alım gücü düştü.

Haberler 20.05.2022 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve TL deerinin tarihi düüü ile birlikte, vatandalarn alm gücü dütü. Alm gücünün dümesi ise, en fazla küçük esnaf etkiliyor. Diyarbakrn Yeniehir ilçesi Ofis Semtinde bulunan yer alt çar esnaf, i yapamamaktan ikyetçi.

NSANLAR AYAKKABI ALAMIYOR

Yer alt çar esnaf Berat Güne, Türkiyede yaanan ekonomik krizin dier dünya ülkelerine oranla 10 kat daha fazla olduunu iddia etti. Tekstil ileri dolarla yapld için ilerinin daha fazla etkilendiini kaydeden Güne, Eskiden çok az parayla çok fazla ürün getirip insanlara uygun fiyatta ayakkab satabiliyorduk. çünkü alm gücü vard. u an da alm gücü olmad için, insanlar gelip eli bo ekilde dönüyor. Bu durum da bizi sat yapamamann ötesinde üzüyor. Eer ki 80 yandaki bir insan gelip beendii ayakkaby satn alamyorsa, demek ki bu ülkede bir sorun var. Ayakkab lüks olan bir ey deil, temel ihtiyaçtr ama insanlar onu da alamyor dedi.

KRED FAZLER FAZLA

Güne, esnaflarn yararland kredi faizlerinin vatandalardan daha az olmasna ramen yine çok fazla olduunu belirterek her türden kredi dönüünün, çekilen miktarn iki kat olduunu iddia etti.

KREDY KRED LE

Esnaf olarak çektikleri kredilerin ödemesini yapamadklarn belirten Güne, Kredi ödemesi yapamadmzda yeni bir kredi çekiyoruz. Genelde o da yetmedii için, üstünü tamamlayp, önce çektiimiz kredinin borcunu ödüyoruz. Bu sefer de sonraki kredinin tutarn ödeyemiyoruz. Bu da bizi baka bir bankada kredi çekmeye itiyor. Onu da bu ekilde kapatyoruz ifadelerini kulland.

ESNAF VE HALK ZARAR GÖRÜYOR

Mehmet Ayta isimli esnaf ise, piyasann durumundan kaynakl ekonomik krizin kendilerini etkilediini ifade ederek, alm gücünün dütüünü ifade etti. Ayta, Alveri dümü durumda. Tabi ekonomik krizden alm gücü dütüü için hem esnaflar hem de halk zarar görüyor. Herkes bu durumdan ikyetçi. Ekonomik kriz herkesi ilgilendiren bir durum diye konutu.

ESNAF DÜKKANI KAPATIYOR

Esnaf Ethem Ekin de, 35-40 yldr esnaflk yaptn ve daha önce mevcut kriz gibi bir krize rastlamadna dikkat çekerek, unlar söyledi: çok hükümet geldi gitti ama biz esnaflar bu hükümet döneminde yaanan kriz gibi bir krize daha önce rastlamadk. Bütün dükknlar kapal. Bütün dükknlarn üzerinde kiralk yazyor. Hem kiralar yüksek hem de eskiden bir mal 50 liraya alrken, imdi 150-200 liraya ancak alabiliyorsunuz.

YAKINDA BZ DE KAPATACAIZ

yerini açtklarnda siftah yapamadklarn kaydeden Ekin, Esnaf olarak dükknlar kapatyoruz. Yani batan bana. Ne kredilerimizi ödeyebiliyoruz, ne çeklerimizi.. Gelen fiyat sorup brakp gidiyor. çünkü ar bir pahallk ve zam var. Eskiden bize stanbuldan 25 liraya kargo geliyordu. imdi 60 liraya geliyor. Bu ülke batm. Bu zamlar neden geliyor? Soran yok. Yaknda biz de dükkn kapatacaz dedi.

50 BN çN 26 BN FAZ STYORLAR

Ekin, bankaya kredi için bavuru yaptn ve 50 bin TLlik kredi için 26 bin TL faiz ödemesinin istendiini belirterek, unlar söyledi, Ben o paray nasl kazanaym, nasl ödeyeyim. Mümkün deil. Faizler dütü diyor. Hani nerede dütü? Sokaa çktn zaman hangi aile memnun, hangi esnafn yüzü gülüyor? Her kes pimi çekilmi bomba gibi. Herkes huzursuz.

Ana Sayfaya Git