Diyarbakır gastronomi temasıyla "UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı"na başvuracak

Diyarbakır Valiliği koordinasyonunda kentin bu yıl UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi alanında başvurması için çalışma başlatıldı.

Haberler 26.02.2021 - 01:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Binlerce yllk birikimini yanstan gastronomisiyle Diyarbakrn UNESCO Yaratc ehirler Ana adaylk bavurusu yapmasna ilikin Karacada Kalknma Ajans Toplant Salonunda düzenlenen toplantda, kentteki tüm paydalarn katlmyla gastronominin gelitirilmesine yönelik yatrm ve giriimler deerlendirildi.

Toplantnn ardndan açklama yapan Vali Karalolu, adaylk bavurusu için kentteki bütün taraflarn içerisinde bulunduu bir çalma grubunun oluturulduunu söyledi.

Karalolu, bugün yaptklar toplantnn hazrlk çalmasnn bir aamas olduunu belirterek, Diyarbakrn 12 bin yllk tarihiyle Türkiyenin ve bölgenin en eski yerleim alanlarndan biri olduunu belirtti.

Kentte önemli Kortiktepe ve çayönü arkeolojik kaz alanlarnn bulunduunu anmsatan Karalolu, bu alandaki bulgularn insanln lezzet serüveninin balad ehrin Diyarbakr olduunu ortaya koyduu için gastronomi temasyla UNESCOya gitmeleri gerektii konusunun olutuunu bildirdi.

Kentte 12 bin 400 yllk bir lezzet serüveninin var olduunu ifade eden Karalolu, nsanln lezzet serüvenin balad yerdeyiz. Türkiyede Yaratc ehirler Anda Gaziantep, Hatay ve Afyon var. Diyarbakr da inallah dördüncü ehir olur. O ehirlerimizin çok güçlü gastronomileri var. Onlarn yannda yeni bir gastronomi ehri olarak yer almak istiyoruz. ifadelerini kulland.

Adaylk için dosya hazrlk sürecinde olduklarn anlatan Karalolu, sadece bavuruyu yapan kurumlarn deil, kentin tamamna bu heyecan yaatmalar gerektiini dile getirdi.

Kentteki bütün dinamiklerin bu heyecan duymas ve sürece destek vermeleri gerektiini ifade eden Karalolu, herkesin üzerine düen görevi yapmas gerektiini aktard.

Yeme ve içme sektörünün yerel lezzetleri öne çkaracan ifade eden Karalolu, öyle dedi:

Konaklama sektörümüz kahvaltda ve yemeklerde yerel lezzetleri öne çkaracak faaliyetler içerisinde olmazsa bu konuda baarl olamayz ve istediimiz hedefe de ulaamayz. Diyarbakrda Gastro nnovasyon Merkezimiz olacak. Yerel lezzetlerin ortaya çkarld, aratrld, piirme ve tadm evi gibi deneyimleme atölyelerinin bulunduu merkezimiz olacak. Bu ve benzeri çalmalar haziran aynda UNESCOnun Yaratca ehirler Ana gastronomi temasyla girmesini temenni ediyorum. Bu ada olmak ehrin uluslararas bilinirliini ve tannrln artracak. Bizim imaj problemimiz var. Bu imaj ve alg probleminin düzeltilmesinde çok büyük katks olacak. Uluslararas ilikilerimizi çok kolaylatracak.

Ana Sayfaya Git