Diyarbakır Surları örnek restorasyon olarak inceleniyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Tarihi yapılarda koruma ve onarım esasları" eğitimine katılanlar, surlarda yapılan restorasyon çalışmalarını inceledi.

Haberler 27.05.2022 - 01:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin ev sahipliinde gerçekletirilen Tarihi yaplarda koruma ve onarm esaslar eitimine katlanlar, surlarda yaplan restorasyon çalmalarn inceledi.

Büyükehir Belediyesinden yaplan açklamaya göre, Büyükehir Belediyesi, çevre ve Kültür Deerlerini Koruma ve Tantma Vakf (çEKÜL), Tarihi Kentler Birliinin ibirliiyle balayan eitim semineri devam ediyor.

Eitime, Tarihi Kentler Birliine üye Diyarbakr, Mardin, Erzurum, Gaziantep, Malatya, Kahramanmara ve Nusaybindeki belediyelerden temsilciler ile restorasyon alannda hizmet veren kurum ve özel firmalarn teknik personeli katld.

Eitime katlanlar restorasyonda doru uygulamalarndan dolay örnek il seçilen Diyarbakrda, çalmalarn sürdüü tarihi mekanlarda gezi ve inceleme yapt.

Katlmclar, mar Daire Bakanlnca Surlarda Dirili sloganyla restorasyonu yaplan Ulu Beden ve Yedikarde Burcundaki çalmalarla ilgili de bilgi ald.

Açklamada görülerine yer verilen çEKÜL Akademi Koordinatörü Kibele Eren, Tarihi Kentler Birliine üye belediyelerde çalan, KUDEB uzmanlar, restoratörler, mimarlar, arkeologlar ve sanat tarihçilerine tarihi yaplarda koruma üzerine eitimler verdiklerini belirtti.

Surlarda yaplan restorasyonun önemine dikkati çeken Eren, öyle konutu:

Eitimlere katlan arkadalarmz yaplan bütün restorasyon çalmalarn inceliyor ve buradaki bu ii üstlenen müteahhit firmann görevlileri de sorulara cevap veriyorlar. Buras çok güzel bir örnek olmu.

Gaziantep Büyükehir Belediyesinde Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ube Müdürü Ökke Kavak ise eitimlerin çok faydal olduunu aktard.

Eitimleri veren hocalarn bilgi ve birikimlerinden istifade ettiklerini dile getiren Kavak, u ifadeleri kulland:

Surda kullanlan ayrca teknikler var. Bu teknikler detayl bir ekilde bizlere anlatld. Onlar da örenmi, izlemi olduk. Bu eitimler bize katk salad. Eitimlerin düzenlenmesinde emei geçenlere teekkür ederim.

Malatya Büyükehir Belediyesinde görevli Sanat Tarihçisi Fatih Bahçeci ise Diyarbakr Surlarndaki restorasyonun özenle yapldn gördüklerini belirtti.

çalmalarn örnek tekil ettiini dile getiren Bahçeci, unlar kaydetti:

Diyarbakr özelinde uygulanm olan restorasyonlar yerinde inceleme frsat yakaladk. Özellikle alanda gezilerimizi gerçekletirdik ve uygulanm olan restorasyon faaliyetlerini, çevre düzenlemelerini inceledik. Yaplan uygulamalar yerinde ve baarl bulduk.

Ana Sayfaya Git