Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir: Her gün 2-3 hasta kaybediyoruz

Normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran’dan bu yana korona virüsü vakalarında artış olduğunu söyleyen Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, sağlık çalışanlarının da bu süreçten etkilendiğini vurguladı.

Haberler 11.07.2020 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda vaka saysnn artyla ilgili hemen her gün yeni duyumlar alnyor. Hastanelerde yatan hasta saysnda art olduunu salk çalanlarndan örenmek mümkün. Ancak evde karantina altna alnan hasta saysnn hastanede tedavi gören hasta saysnn birkaç kat olduu ileri sürülüyor.

Hasta saysndaki artn nedenlerini Diyarbakr Tabip Odas Bakan Mehmet erif Demir cevalad. Demir, 1 Haziran sonras balayan ve normalleme süreci olarak adlandrlan, bizim yeniden açlma olarak ifade ettiimiz süreçten sonra Diyarbakr da ne yazk ki vaka saylarnda ciddi artlar yaanmaktadr dedi.

ENFEKTE SALIK çALIANI SAYISI DA ARTIYOR

Demir, pandemi hastanelerindeki gözlemlerini ise öyle anlatt: Diyarbakr da son bir haftadr Covid-19 tans ile pandemi hastanelerinde 50ye yakn youn bakm olmak üzere 300ün üzerinde hasta yatmaktadr. Pandeminin balangcndan bugüne kadar Diyarbakrda hastanelerde takip edilen en yüksek hasta saylarna ulalm durumdadr. Her gün 40-50 hasta taburcu edilmesine ramen yerleri hemen dolmakta, hastanelerde artan hasta says nedeniyle hasta odalarnda çift hasta yatrlmak durumunda kalnmaktadr. Vaka saylarndaki bu artn yansmas olarak son zamanlarda PCR testi ile dorulanm ya da klinik ve radyolojik olarak Covid-19 uyumlu hastalardan her gün 2-3 hastay maalesef kaybetmekteyiz. Vaka saylarnn artna paralel olarak enfekte salk çalan says da artmaktadr. u ana kadar tespit edebildiimiz kadaryla Diyarbakrda Covid-19 tanl salk çalan says 215tir. Bu salkçlardan 100den fazlas 1 Haziran sonrasnda enfekte olmutur.

SALGIN HER BÖLGEY VE HERKES ET ETKLEMED

Salk Bakanl yakn zamanda ilk kez ayrntl Türkiye Covid-19 Durum Raporunu açklad. Rapor hakknda konuan Demir, Raporda Covid-19 vakalarnn bölgesel ve ya dalmna yer verildi. Son bir haftada Covid-19 görülme skl Türkiye genelinde yüz bin nüfusta 11.7 iken bölgemizde en yüksek olup yüz bin nüfusta 24.7dir. Bunu yüz bin nüfusta 19.2 ile stanbul izlemektedir. Benzer durum son 14 gün insidans için de geçerlidir. Toplam vaka ve son 28 gün insidansnda ise stanbul ilk sray alrken bölgemiz ikinci srada yer almaktadr. Açklanan bu raporda da görüldüü gibi salgn her bölgeyi veya herkesi eit etkilememektedir. Bölgede yoksulluun daha fazla olmas, insanlarn geçim kaygs nedeniyle çalmak zorunda kalmas, güvencesiz, gündelik ilerde çallmak durumunda kalnmas, kalabalk aile yaps salgndan daha fazla etkilenmeye yol açmaktadr eklinde deerlendirmede bulundu.

BRNC DALGA BTMEDEN PK OLUTU

Son günlerdeki vaka artlarnn temel nedeninin 1 Haziran sonras yeniden açlma sürecinin erken balatlmas olduunu söyleyen Demir, Her bölgenin, ilin, ilçenin epidemiyolojik verilerine göre alnan tedbirlerin kademeli olarak gevetilmesi gerekirken, 1 Haziranda tüm Türkiyede hzl bir ekilde, ekonomik kayglarn yönlendirmesi ile yeniden açlmann gerçeklemesi, iktidarn salgna kar çok baarl olunduu algsn yaratmas, salgn bitti algs oluturulmas, toplumda da ciddi bir rehavet yol açarak vaka artlarn yaanmasna yol açt. Henüz birinci dalga bitmeden piklerin olumasna neden oldu. Toplumda oluturulan algnn yanl olduunu deneyimleyerek örendik ancak bu algy ykmakta da bir o kadar zorlanyoruz dedi.

TEST KAPASTES ARTIRILMALI

Test saylarnn yeterli oranda yaplp yaplmad da tartma konusu. Diyarbakrda testler yeterli oranda yaplyor mu? Demir, bu soruya öyle cevap verdi: Diyarbakrda toplam 1300-1350 civar bir test kapasitesi var. Vaka saylarnn artyla birlikte ve özellikle de birçok kurumdan gelen genel taramalardan kaynakl test çalma kapasitesinde yetersiz kalyor.

Hangi amaçla yapld belli olmayan, kamu otoritesi istemleri üzerinden testleri kullanma biçimi var. Bu durum testlerin geç çkmasna yol açyor. Bu da filyasyonun aksamasna ve ihtiyac olanlara test yaplmasnda sknt oluturuyor. Diyarbakrda mevcut test kapasitesinin artrlmas gerekir.

KAYIHAN PALA GERçEKç AçIKLAMALAR YAPTI

Salgn süreci hakknda deerlendirme yapan salk çalanlar hakknda soruturmalar açld. Tepkiyle karlanan soruturmalardan biri de TTB Covid-19 izleme Kurulu Üyesi, Halk Sal Uzman, Prof. Dr. Kayhan Pala hakknda açlan soruturmayd.

Salgnn bandan bu yana temel taleplerimizden birisi sürecin effaf yürütülmesiydi diyen Demir, iktidarn bu süreci toplumla, meslek örgütleri ve sendikalarla effaf bir ekilde paylamadn, toplumu/kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik açklama yapan bilim insanlar, tabip odalar, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin bask ve tehditlere maruz brakldn belirtti.

Demir, Salgnn banda Mardin, Van ve Urfa Tabip Odas bakan ve yöneticilerine soruturma açld ve en son bu hafta banda Prof. Dr. Kayhan Palaya pandemiye ilikin oluturulmak istenen algya göre deil, bilimsel verilere göre halk saln önemseyen gerçekçi açklamalar nedeniyle soruturma açld. Ancak TTB MK ve oda yönetimleri bu basklara boyun emeyeceini geni katlml bir açklama ile kamuoyuna deklare etti. Hekimlik mesleinin hasta ve toplum yararn önceleme ilkesi gerei, toplumu bilgilendirmek ve verileri paylamak en büyük toplumsal görevimizdir eklinde konutu.

KSEL TEDBRLER YAAMSAL ÖNEMDEDR

Diyarbakr Tabip Odas Bakan Mehmet erif Demir, Salgn tehlikesi henüz bitmi deil, henüz etkili bir antiviral tedavisi olmayan ve as bulunmayan bir virüs ile kar karyayz. Covid-19 yakn zamanda hayatmzdan çkacak gibi görünmemektedir. Yakn gelecekte de yaammz bu gerçeklie göre planlamamz, toplum olarak rehavete kaplmamamz ve tedbirleri elden brakmamamz gerekmektedir diyerek, alnmas gereken önlemleri bir kez daha hatrlatt:

Kendimizi, sevdiklerimizi ve etrafmzdakileri korumak için kiilerle temasn olaca her yerde az ve burnu kapatacak ekilde maske taklmas, fiziksel mesafe kuralna uyulmas, kiisel hijyene dikkat edilmesi gerekmektedir. Devam eden salgn tehlikesi nedeniyle taziye, tören, toplu ibadet, yemekli toplant vb. kapal mekanlarda toplu biraraya gelilerin ertelenmesi uygun olacaktr.

Alnacak bireysel önlemlere ek olarak salgnla mücadelede, toplumun ve bireylerin sorumluluunu aan kamusal irade ve duyarlln önemine de dikkat çeken Demir, yetkilileri karar süreçlerini ekonomik ya da siyasal gerekçelerle deil, halk sal ve epidemiyolojik verilerin yönlendirmesi gerektiini vurgulad.

Demir, Salk meslek örgütleri sürece aktif bir ekilde katlmal, toplumun tüm kesimlerini her aamada bilgilendiren effaf bir planlama yaplmaldr. Her ilin verileri özgün deerlendirilip ona göre gerekli admlar atlmaldr. Salgnla mücadele ancak bütünlüklü bir yaklamla, bata dezavantajl kesimler olmak üzere topluma sosyal destek verilerek ve toplum katlm salanarak baarya ular dedi.

Ana Sayfaya Git