Diyarbakır ürünleri pazarlara çıkıyor!

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) bünyesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile yürütülen “Gastro İnovasyon Merkezi” projesi start aldı.

Haberler 21.12.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

sa PEK

DYARBAKIR(SÖZ)- Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) bünyesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanl ve Karacada Kalknma Ajans destei ile yürütülen Gastro novasyon Merkezi projesi start ald.

DYARBAKIRIN ÜRÜNLER

DTSO organizasyonu ile geçtiimiz hafta içinde Boazkere üzümü, Diyarbakr örgü peyniri, Karacada pirinci ve Diyarbakr Mercimei üreten üreticiler, ileyen sanayi iletmeleri, tedarikçiler, satclar ve ilgili kurumlar bir araya geldi. 3 gün süren vizyon bulumalarnda her bir ürünün üretiminde yaanan sorunlar, hangi pazarlara sunulduu, nerede ilendii ve farkl pazarlara sunumu için ihtiyaç duyulan yatrmlar üreticilerin youn katlm ile deerlendirildi. Vizyon bulumalar Ocak 2022de Lice domatesi, çermik biberi, burma kadayf ve Diyarbakr karpuzu ile devam edecek. Her bir ürünün üretim, ileme ve pazara sunumu analiz edilerek katma deer üretimi için stratejik planlama çalmalar yaplacak.

PAZARLAMA ALANLARI

Proje çalmas ve vizyon bulumalarn DTSO Yönetim Kurulu Bakan Yardmcs Erdal Avar deerlendirdi. Avar, Boazkere üzümünün tescili Mart 2021de yapldn hatrlatt. Yerelde krsal bölgelerde üretimi yaplan Boazkere üzümü Diyarbakrda üretilen farkl üzüm çeitlerinden sadece biri olduunu belirten Avar, Özellikle arap üretiminde tercih edilen özel bir bitkisel ürün. Bu ürünün üretimi ve ilenerek pazara sunumu temel gündemimizdi. Toplantya Mey Diageo Genel Müdürü Levent Kömür de katlm salad ve bu üzüm çeidinin üretiminden nihai ürün olarak tüketiciye sunumuna kadar tüm aamalar deerlendirildi.

ÖRGÜLÜ PEYNRN PAZARI

Diyarbakr Örgü Peyniri kendine has üretim yöntemi ile bilinen bir ürün. Proje kapsamnda örgü peyniri yaplan krsal alanlar ve kentteki dier peynir çeitleri de aratrlarak belgelendi. Vizyon Bulumas toplantsna Kars Peynir Üreticisi lhan Koçulu katlm salayarak peynir üretimindeki deneyimlerini üreticiler ile paylat. Bu ürünün standartlarna göre üretimi salanarak, dier peynir çeitleri ile birlikte peynir rotasnn oluturulmas temel hedefimiz dedi.

Avar, kentin sahip olduu bu çeitliliin doru bir planlama ile korunmas, üretiminin sürdürülmesi gerektiini ifade ederek, bu kadar zenginlie sahip bir kentte bu zenginliin ekonomiye kazandrlmasnn oldukça önemli olduunu sözlerine ekledi. Avar, bu nedenle her bir ürün için ayr ayr çalma yaptklarn, üreticiler, tedarikçiler, satclar vb. farkl aktörler ile bir araya geldiklerini ve her bir ürünün kendi üretim deeri ve markas ile pazara sunumunu destekleyeceklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git