Diyarbakır’da 25 Kasım etkinliklerinin startı verildi

DAKAP, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında 1 ay boyunca yapacakları eylem ve etkinliklerin startını verdi. DAKAP, ilk etkinliğini tutuklu kadınlara kart göndererek gerçekleştirdi.

Haberler 03.11.2020 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Amed Kadn Platformu (DAKAP), 25 Kasm Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele ve Dayanma Günü kapsamnda Kasm ay boyunca yapacaklar eylem ve etkinliklerin startn verdi. Ofis PTT ubesi önünde yaptklar açklamayla start veren kadnlar, Jin peroja civak ye (Kadn Toplumun Geleceidir) yazl pankart açt. DAKAP Dönem Sözcüsü Nihal Yank, Dominik Cumhuriyetinde Mirabel Kardeler olarak tannan ve 1960 ylnda tecavüz edilerek katledilen Patria, Minerva ve Maria anarak sözlerine balad. Yank, 25 Kasmn Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele ve Dayanma Günü olarak kabul edilmesine ramen, günde ortalama 4 kadnn öldürüldüünü söyledi.

312 KADIN KATLEDLD

Kadna yönelik, fiziksel, psikolojik ve ekonomik iddetin artarak devam ettiine dikkat çeken Yank, 2020 Küresel Cinsiyet Eitsizlii raporuna göre; Türkiyenin 153 ülke arasnda 130uncu srada yer aldn ve 1 Kasm 2020 itibariyle 312 kadnn erkekler tarafndan katledildii bilgisini paylat. Yank, Pandemi ve ekonomik krizle birlikte kadnlarn çalma hayatndaki düük ücret, isizlik, sigortasz çaltrlma sorunlar daha da artt. ten çkarlmalarda ilk gözden çkarlan kadn oldu dedi.

CEZASIZLIK FALLER CESARETLENDRYOR

Bir kez daha Rabia Naz, Gülistan Doku, Nadire Kadirova gibi katledilen ve kaybedilen kadnlarn akbetini soran Yank, faillerin sürekli korunduunu, kadnlara yönelik iddet suçlarnda, iyi hal indirimin uygulandn, cezaszlk politikasyla faillerin cesaretlendirildiini söyledi. Yank, kadn milletvekillerine, seçilmi belediye ebakanlarna yönelik tutuklamalar ve fezlekelerin de kadn mücadelesini durdurmaya yönelik hamleler olduuna iaret etti.

MÜCADELEDEN VAZGEçMEYECEZ

Kadnlar olarak, militarizme, savaa, sömürüye, cinsiyetçilie, homofobiye, devlet iddetine, erkek iddetine, tacize, tecavüze kar mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Yank, 25 Kasm Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele Günü bir gün deil, her gün mücadele diyerek, Kasm ay etkinliklerimizin startn veriyoruz. Kazanmlarmzdan, haklarmzdan, mücadelemizden vazgeçmiyoruz diye konutu.

Kadn, yaam, özgürlük, Yaasn kadn dayanmas Kadn cinayetleri politiktir sloganlaryla son bulan açklamann ardndan platform bileenleri, cezaevlerinde tutuklu bulunan kadnlara kart gönderdi.

Ana Sayfaya Git