Diyarbakır'da 4 aşiret, düğün takılarına sınırlama kararı aldı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Bellitaş (Xerbesitil) köyünde bir araya gelen 4 aşiretin ileri gelenleri, evlenecek çiftlerin düğün masrafını azaltmak için bazı kararlar alarak anlaşmaya vardılar.

Haberler 21.09.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Evlilik için birçok masrafn gelenek haline geldiinden dolay çiftlerin düün masrafn karlamakta güçlük çektiini belirleyen airetlerin ileri gelenleri, gençlerin daha masrafsz düün yapabilmeleri için baz kararlar alarak anlamaya vardlar. Yaplan anlamaya göre yllardr süren gelenek kaldrlrken altn almlarna da limit konuldu.

Airetler olarak, fazla altn istemenin cahiliyetin örf ve adetlerinden olduunu belirttik ve bunun deimesi için karar aldk

Bellita köyünde yaplan basn açklamasnda ksa bir konuma yapan ahinan aireti lideri Hadi Gülçer, evlenecek gençlerin yükünün hafifletilmesi için böyle bir karar aldklarn söyledi.

TAKILARA SINIRLAMA

Gülçer, Fazla altn istemek gençlerimizin evlenerek bir yuva kurmasna büyük bir engeldi. Bu ar yükü hafifletmek için bir araya geldik. Airetler olarak, fazla altn istemenin cahiliyetin örf ve adetlerin olduunu belirttik ve bunun deimesi için karar aldk.

Airetlerin ileri gelenleri olarak bu konu üzerinde mutabk kaldk. ehinan, Metinan, Eldina airetleri ve Karacada eyhleri de uzun zamandr böyle bir deiiklii beklediklerini söylediler. Hepsi, gençlerinin evlilik yükünün azaltlmas konusunda hem fikir oldular. Gerçekten eski gelenekler, gençler için ar bir masraft. Allah Tealaya çok ükür ki airet liderleri bu karara destek verdiler. dedi.

Alnan kararlar, airetler adna açklayan Metinan aireti temsilcisi Seyfettin Knay, ehinan, Metinan, Eldina airetleri ve Karacada eyh aileleri mensubu evlenecek çiftlerin düün-tak masraflar yaplan istiare sonucunda; 4 adet Cumhuriyet altn, 1 adet büyük Reat altn, 4 adet bilezik, 2 adet yüzük, 1 adet çift küpe olarak karar alnmtr. ifadelerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git