Diyarbakır'da bulunan Filistinli öğrenciler bayrama buruk giriyor

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi'nde okuyan Filistinli öğrenciler Ramazan Bayramı'nı, İsrail'in saldırıları nedeniyle görüşemedikleri ailelerinden uzakta ve hüzünlü karşılıyor.

Haberler 09.04.2024 - 11:14 Son Güncelleme : 09.04.2024 - 11:23

Filistinden üniversite eğitimi için Türkiyeye gelen gençlerden yaklaşık 50si Dicle Üniversitesinde farklı bölümlerde öğrenim görüyor.

İsrailin saldırıları nedeniyle Gazzede yaşayan yakınlarının hayatından endişe duyan gençler, Ramazan Bayramına güçlükle haber alabildikleri ailelerinden uzakta, buruk giriyor.

UMARIM KURBAN BAYRAMINDA AİLEMLE OLACAĞIM

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Yusuf Alhadad, İsrailin 7 Ekim 2023ten bu yana Gazze Şeridine düzenlediği saldırıları üzüntüyle takip ettiklerini, saldırılarda yakınlarını kaybettiklerini söyledi.

Türkiyede 2 yıldır eğitim gördüğünü ifade eden Alhadad, İsrailin halkı aç ve susuz bırakarak büyük bir insani felakete yol açtığını dile getirdi.

Alhadad, yaşanan bu durumdan dolayı bayramda ülkelerine gidemediklerini belirterek, şöyle dedi:

Herkes çok acı çekti. Ailem şu an Han Yunusta. Han Yunusta durum daha da kötüleşiyor. Kimse yarın ne olacağını bilmiyor. Kaybettiğimiz şeyler önemli değil, bizim için önemli olan candır.

Eğer can iyiyse demek ki Gazze ve Filistin iyi olacak. Umarım her şey düzelir. Ailem oradayken ben buradayım. Onların ne yaşadığını, ne yediğini, ne içtiğini bilmiyorum.

Televizyon ve internetten takip ediyorum. Maalesef ülkeme gidemiyorum. Onun için bayramı hiç hissedemiyorum. Ailem hala bombaların altında. İnşallah bu savaş biter, ailemle bayramı yaşarım. Umarım Kurban Bayramında ailemle olurum.

BU YIL BAYRAMI ONLARLA GEçİREMİYORUM

İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü 2. sınıf öğrencisi Sondos Alhassanat ise 2 kardeşiyle 5 yıldır Türkiyede üniversite eğitimi aldıklarını ifade etti.

Ailesinin daha önce Gazzede normal bir hayatı olduğunu, tatillerde anne ve babasını görmek için kardeşleriyle Gazzeye gidebildiklerini anlatan Alhassanat, İsrailin saldırılarından sonra ailesinden ve yakınlarından çok sayıda kişiyi kaybetmenin acısını yaşadığını dile getirdi.

Alhassanat, Ramazan Bayramında Gazzede yaşayan anne ve babasını ziyaret edemeyeceğini belirterek, Gazzede geçen yıl ailemle bayramı geçirdim ama bu yıl bayramı onlarla geçiremiyorum. Ailemden, akrabalarımdan 30 kişiyi kaybettim.

Görüntülü görüşme bile bizim için zor. Buradayız ama ailemiz, arkadaşlarımız, bayramı bu durumda nasıl geçirecek? ifadelerini kullandı.

Atatürk Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Mohammed Natour, bayramı ülkesinde, evinde, ailesi ve arkadaşlarıyla geçirmenin en büyük isteği olduğunu söyledi.

Natour, yaşanan saldırılar ve acılardan dolayı bayramı, bayram gibi yaşayamadıklarını dile getirerek, Her gün her saat çocukları, kadınları, yaşlıları kaybediyoruz. Nasıl mutlu olabiliriz? çok zor bir durum. Saldırıların bitmesini istiyorum. Artık mutlu olmak, bayramda ailemi, arkadaşlarımı görmek istiyorum. diye konuştu.

Ana Sayfaya Git