Diyarbakır'da ekmek kültürü

Diyarbakır'da bazalt taşından yapılan fırınlarda pişen ekmek, "tırnaklı, baklava dilimi, mahalle nişanı, çakıl, çek çek, nohut, ikibaşlı, bisküvi ve kareli" isimleriyle 9 farklı şekilde hazırlanıyor.

Haberler 20.04.2022 - 01:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrda bazalt tal frnlarda pien Diyarbakr ekmei, 9 farkl çeidiyle müterilerin beenisine sunuluyor.

Asrlardr nesilden nesile ulaarak yapmna devam edilen Diyarbakr ekmei, özenle hazrlanan hamurun Karacada bölgesinde bulunan, kentin simgesi surlar ile eski evlerinde de kullanlan bazalt tandan yaplan frnlarda piirilmesiyle lezzetine lezzet katyor.

Frnlarda büyük kazanlarda un, su, tuz ve maya ile hazrlanan ekmek hamuru, saatlerce bekletildikten sonra ustalarn ellerinde trnakl, baklava dilimi, mahalle nian, çakl, çek çek, nohut, ikibal, bisküvi ve kareli olarak adlandrlan 9 farkl ekilde hazrlanyor.

Daha sonra ekmek küreiyle bazalt tal frnlarda piirilen Diyarbakr ekmei, lezzetiyle sofralarda yer alyor.

- Yemein çeidine göre ekmein ekli de deiiyor

letmeci Semih Ylmaz, meslein dedelerinden kendilerine miras kaldn söyledi.

Diyarbakr ekmei denince akllara ta frn ve odun ateinde piirilen ekmek geldiini anlatan Ylmaz, frnlarnn dier frnlardan ayran özelliinin bazalt ta olduunu belirtti.

Ekmein ta frna atldnda çok lezzetli olduunu ifade eden Ylmaz, Lezzetli çkmasndaki etken, bazalt tadr. Frnmz katmanlardan oluuyor. Frnmzn içi de d da bazalt talarndan oluuyor. dedi.

Frnda 9 farkl ekilde Diyarbakr ekmei ürettiklerini belirten Ylmaz, aldklar siparilere göre üretim yaptklarn anlatt.

Ylmaz, unlar kaydetti:

Yemein çeidine göre ekmein ekli de deiiyor. Kebap için farkl, güvenç için farkl ekmek tercih ediliyor. Lezzet hepsinde ayn ancak ekiller farkl. Diyarbakrn yemek kültürü kadar ekmek kültürü de çok zengin. Her müterimiz yedii yemee göre ekmeini alyor. Yedikleri yemee göre ekmein eklini yapyoruz. Herkesin damak tad farkl.

- Diyarbakr ekmeinde içilik ve kalite önemlidir

Frn ustas Abdullah Arslan da 42 yldr bu ii yaptn, isim, ekil ve lezzetiyle ön planda olan ekmei gelecek nesillere aktarmak için çabaladklarn dile getirdi.

Hamurunun özenle hazrlanmas ve ekillerin verilmesi gibi ilemlerin ardndan ekmei bazalt tal frnda piirdiklerini anlatan Arslan, Diyarbakr ekmeinde içilik ve kalite önemlidir. Bazalt ta da ekmein lezzetini artryor. Müteriler nasl ekmek isterlerse o ekilde ekmek piiriyoruz. dedi.

35 yldr frnclk yapan Ali Yaar ise özenle hazrladklar hamuru saatlerce dinlenmesi için beklettiklerini anlatt.

Ekmein lezzetinden ödün vermemek adna her aamasna dikkat ettiklerini kaydeden Yaar, Diyarbakr ekmei hem ekli hem de lezzetiyle herkesin beenisini kazanyor. Farkl ehirlerden dahi sipari alyoruz. ifadesini kulland.

Vatandalardan Yunus Görenç de Diyarbakr ekmeinin ertesi güne kaldnda dahi lezzetini kaybetmediini söyledi.

Görenç, Ben trnakl ekmei çok seviyorum ancak hepsinin lezzeti ayn, sadece ekilleri farkl. dedi.

Ana Sayfaya Git