Diyarbakır’da El sanatı günden güne yok mu oluyor?

Diyarbakır'ın el sanatları içerisinde kuyumculuk, ipekçilik, bakırcılık önde gelmektedir. Diyarbakır el sanatları, I. Dünya Savaşı'na kadar çok ileri bir düzeydeydi. Fakat günümüzde günden güne azalma görünüyor.

Haberler 16.02.2024 - 16:43 Son Güncelleme : 16.02.2024 - 08:43

Diyarbakırda 17 ilçenin halk eğitimi merkezlerin de el sanatları sergisi bulunmaktadır.

Eskisi kadar olmamakla birlikte günümüzde önemini koruyan bu el sanatlarında hasır bilezik, kişmiş gerdanlık, gümüş işlemeli nalın ve çekmeceler Diyarbakırın kuyumcularının beğenilen ürünleri arasındadır. Köylerde el dokumacılığı ve halı, kilim üretimi de yapılmaktadır.

Diyarbakır başta Türkiye olmak üzere Dünyada el sanatlarında çok önemli yer yere sahiptir. Örneğin Konyadaki Mevlana türbesinin ikinci kapısı, Bağdattaki İmam-ı Azam türbesinin altın ve gümüş işlemeli kapısı ile avize, şamdan ve kandilleri Diyarbakırda yapılmıştır.

Diyarbakırda Geleneksel el sanatları içerisinde kuyumculuk, ipekçilik ve bakırcılık önde gelmektedir.

İpek böcekçiliği Merkez, Kulp, Silvan ve Lice ilçelerinde yapılmaktadır. İpekli kumaşları, mendilleri poşuları ile ünlü ilde üretim eskiye göre oldukça azdır. Fakat anımsanmayacak kadar var.

Toprak işleri, saraçlık, keçecilik, kilim, cicim, heybe gibi dokumacılık, işlemeli peşkir, peştamal, namaz örtüsü yapımı, el dokuması halıcılık, ildeki diğer önemli el sanatlarıdır.

DİYARBAKIRDA EL SANATLARI NELERDİR?

Diyarbakırın El Sanatları;

Bakırcılık; Bakır işlemeciliği Diyarbakırın dünyaya armağanıdır.

çinicilik; Diyarbakırdaki önemli geleneksel sanatlar arasındadır.

Diyarbakır Pamuğu; Türkiyenin pamuk üretiminin %10nu Diyarbakırda yapılmaktadır.

Kuyumculuk; Diyarbakır Hasır bileziği sadece Türkiyeye değil dünyaya mal olmuştur.

İpekçilik,

Tesbihcilik,

Taş İşçiliği,

Puşi,

GELENEKSEL TÜRK EL SANATLARI

Halıcılık, kilimcilik, ebru, sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç.

Haber: Filiz YAŞA

Redaktör: Nazime Aslı çAVLAN

Ana Sayfaya Git