Diyarbakır'da HDP 9, Ak Parti 3 milletvekili kazandı

DİYARBAKIR'da kesin olmayan sonuçlara göre 12 milletvekilliğinden 9'unu HDP, 3'ünü Ak Parti kazandı.

Haberler 26.06.2018 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl ve 27nci Dönem Milletvekillii Seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre HDP, Meclise 9 vekil göndermeye hak kazand. Bu yl vekil saysnn 12ye çkt kentte dier 3 milletvekilliini ise Ak Parti kazand.

AK PART MLLETVEKLLER

1- Mehmet Mehdi Eker: 1 Ocak 1956da Diyarbakrda dodu. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesini bitirdi. Tarm ekonomisi alannda ngiltere University of Aberdeende master derecesi ald. THK Üniversitesi Havaclk ve Uzay Bilimleri Enstitüsünde pilotaj yüksek lisans yapt. Ankara Üniversitesinde doktora ald. Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn farkl birimlerinde çeitli görevlerde bulundu. 2011de Estonya cumhurbakanlnca verilen Terra Mariana eref Rütbesi ile 2012 ylnda küresel açlkla mücadeleye katklarndan dolay Fransa hükümeti tarafndan verilen Chevalier dans IOrdre du Merite Agricole (Tarm Alannda övalye Liyakat) nianna layk görüldü. Deiik konularda gazete ve dergilerde yaymlanm çok sayda makalesi ile tarm sektörü ile ilgili 2 kitab bulunmaktadr. 22, 23 ve 24. dönemde Diyarbakr milletvekili seçildi. Avrupa Konseyinde parlamenter olarak çalt. 59, 60, 61 ve 62nci hükümetlerde Gda,Tarm ve Hayvanclk Bakan olarak görev yapt. ngilizce ve Arapça bilen Eker, evli ve 3 çocuk babasdr.

2- Ebubekir Bal: 1 Mays 1964te Diyarbakrda dodu. Ortaokul mezunudur. Özel irketlerde yönetim kurulu bakan ve bakan yardmcl yapt. Diyarbakr Ticaret Borsas bakan yardmcl, meclis bakanl, yönetim kurulu bakanl TOBB Yönetim Kurulu üyelii ve TOBB Üniversitesi mütevelli heyeti üyelii görevlerinde bulundu. Bal, evli ve 3 çocuk babasdr.

3- Oya Eronat: 19 Ocak 1962de Diyarbakrda dünyaya geldi. lkörenimini Mehmetçik lkokulunda, orta ve lise örenimini Ziya Gökalp Lisesinde tamamlad. 1985 ylnda Frat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi naat Mühendislii bölümünden mezun oldu. 2011 yl seçimlerine kadar mesleini serbest meslek olarak devam ettirdi. Frat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi naat Mühendislii Bölümünü bitirdi. Serbest inaat mühendisi olarak çalt. Ak Parti Diyarbakr Yeniehir lçe Tantm ve Medya Bakanlnda bulundu. Orta düzeyde ngilizce bilen Eronat, 2011 ylnda yaplan seçimlerde Hatip Diclenin vekilliinin kabul edilmemesi üzerine milletvekili olmutu.

HDP MLLETVEKLLER

1- Dr. Adnan Selçuk Mzrakl: 1963 ylnda anlurfann Siverek ilçesinde dodu. Evli ve 3 çocuk babas olan Mzrakl, ilk ve orta örenimini Eskiehirde tamamlad. 1988 ylnda Hacetepe Üniversitesi Tp Fakültesini bitirdi. Yozgat ve Ankarada uzun süre doktor olarak çalt. 1991 ve 1996 yllar arasnda Dicle Üniversitesinde cerrahi uzmanl eitimini tamamlad. Diyarbakr Devlet Hastanesi bata olmak üzere kentteki baz özel hastanelerde uzman cerrah olarak görev yapt. Diyarbakr Tabip Odas Bakanl görevinde bulundu. DTKda da görev alan Mzrakl, insani yardm amac güden birçok sivil toplum kuruluunda yöneticilik ve bakanlk yapt. Farkl gazete ve dergilerde yaymlanm deerlendirme yazlar ve makaleleri bulunan Dr. Mzrakl, ileri düzeyde ngilizce biliyor.

2- Saliha Aydemir: 1973 ylnda Diyarbakrn Ergani ilçesinde dodu. lk ve orta örenimini Erganide tamamladktan sonra Salk Lisesinden mezun oldu. 1995 ylnda Mardinin Dargeçit ilçesinde hemire olarak çalt. Hemirelik yapt dönemde Anadolu Üniversitesi Ebelik Bölümü önlisans programn bitirdi. 1998 yl itibariyle SES sendikasnn çeitli yönetim kademelerinde görev ald. DTK salk meclisi oluturma çalmalarnda yer ald. Evli ve 2 çocuk annesidir.

3- mam Taçer: 1 Ocak 1959da Diyarbakr Bismil ilçesine bal Salat köyünde dodu. lkokulu köyünde, ortaokul ve liseyi ise Batmanda tamamlad. anlurfa Eitim Enstitüsünü bitirdi. Mezun olduktan sonra çeitli illerde öretmenlik yapt. Siyasete 1970li yllarda balad. 12 Eylül öncesi Devrimci ve Demokrat Kürt Derneklerinde (DDKD) yöneticilik yapt. Darbe sonras uzun yllar boyunca DDKD davasnda yargland. 1993 ylnda faili meçhul bir saldrya maruz kald, yanndaki iki arkada öldü, kendisi ise yaraland. 2015 ylnda arkadalar ile birlikte DDKDy tekrar açt ve uzun bir dönem genel bakanlk görevini üstlendi. Geçen dönemde milletvekillii yapan Taçer, evli ve 2 çocuk babasdr.

4- Remziye Tosun: Diyarbakrn Balar ilçesinde 1981 ylnda dodu. Tosun, evlendikten sonra Diyarbakr merkez Sur ilçesine yerleti. Tosun, 2015 ylnda hendek ve barikat operasyonlar srasnda merkez Sur ilçesindeki evinden çkmay kabul etmeyerek 96 gün boyunca çatmalarn yaand ilçede kald. 3 Mart 2016 tarihinde Surdan çkarken, gözaltna alnd. 15 ay cezaevinde kald, yarglamas halen devam ediyor. Tosun, evli ve 4 çocuk annesidir.

5- Hiyar Özsoy: 26 Haziran 1977de Bingöl Yeniköyde dodu. Boaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansn Amerikada Teksas-Austin Üniversitesinde Siyasal Antropoloji alannda yapt. Master ve doktora derecelerini ald. Michigan Üniversitesinde (Flint) öretim üyesi olarak siyaset sosyolojisi, siyasi ve kültürel antropoloji, toplumsal ve siyasal dönüüm ile Orta Dou tarihi ve siyaseti konularnda dersler verdi. Diyarbakr Büyükehir Belediyesinde D likiler Koordinatörü ve siyasi danman olarak görev yapt. Uluslararas hakemli dergi ve yaynlarda yaymlanm makaleleri bulunmaktadr. çok iyi düzeyde ngilizce bilen Özsoy, geçen dönemde Bingöl milletvekili olarak görev yapt. Özsoy evlidir.

6-Semra Güzel: anlurfann Viranehir ilçesinde 1984 ylnda dodu. Aslen Mardinin Derik ilçesinden olan Güzel, ilk, orta ve lise örenimini Viranehirde tamamlad. Harran Üniversitesi Tp Fakültesinden mezun oldu. Örenciyken bulunduu gençlik çalmalarnda gözaltna alndktan sonra okuldan uzaklatrld. Bu yüzden 8 ay gecikmeli üniversiteyi bitirdikten sonra Mardin çocuk Hastanesi ve Nusaybin Devlet Hastanesinde görev yapt. Tpta uzmanlk snavn kazandktan sonra Diyarbakr Eitim ve Aratrma Hastanesinde asistanlk görevine balad. Meslei boyunca salk oda ve sendikalar da görev ald. Bir dönem Diyarbakr Tabip Odasnda ebakanlk yapt. 22 Kasm 2016 tarihinde OHAL kapsamnda çkarlan 677 nolu KHK ile uzmanln almasna 1 ay kala görevinden ihraç edildi.

7-Garo Paylan: 3 Ekim 1972de Malatyada dodu. stanbul Üniversitesi letme Fakültesini bitirdi. Ermeni okullarnda yöneticilik yapt. Ana dili temelli çok dilli eitim alannda çalmalar yürüttü. Halklarn Demokratik Partisinin kurucu üyesidir. HDPde 2 dönem parti meclisi ve merkez yürütme kurulu üyesi olarak görev yapt. Geçen dönemde HDPnin stanbul milletvekili olan Paylan, iyi düzeyde ngilizce, orta düzeyde spanyolca bilmektedir.

8-Dersim Da: Diyarbakrn Bismil ilçesinde 1996 ylnda dodu. Küçük yalarda ailesinin bat illerine göç ettii Da, 18 yl sonra Diyarbakra döndü. Halen Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyat bölümü örencisi olan Da, bekardr.

9-Musa Farisoullar: 1959 Bingölün Genç ilçesine bal Yeniyaz (Botyan) köyünde dodu. lk, orta ve lise eitimini kentte tamamlayan Farisoullar Diyarbakr Eitim Enstitüsü Almanca bölümü mezunu. 1980-1995 yllar arasnda Diyarbakrda öretmenlik yapt. Birçok alanda siyasi faaliyetlerde bulunan Farisoullar, KCK davasnda gözaltna alnd. 5 yl akn bir süre tutuklu kaldktan sonra 2017 yl Haziran aynda tahliye edildi. Farisoullar evli 3 çocuk babasdr.

Ana Sayfaya Git