Diyarbakır'da mısır hasadına başlandı

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, "Diyarbakır genelinde bu yıl 380 bin dönümde mısır tarımı yapıldı. Geçen yıla göre artış yüzde 100'e yaklaştı." dedi.

Haberler 16.09.2020 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bismil ilçesine bal krsal Üçtepe Mahallesinde Tarm ve Orman l Müdürlüü koordinasyonunda gerçekletirilen Msr hasad tarla günü programna katlan Vali Karalolu, tarlada incelemelerde bulundu.

Biçerdöverle bir süre msr hasad yapan Karalolu, bölgede dünyann en verimli topraklarnn bulunduunu söyledi.

Ak Veyselin Benim sadk yarim kara topraktr. sözünü anmsatan Karalolu, ak ve sevgiyle baktklar topraklarn, bu topraklar olduunu ifade etti.

Karalolu, Bismil ilçesinde 1990l yllardan bu yana msr tarm yapldn belirterek, Bugün geldiimiz noktada sadece Bismilde geçen yl 93 bin dekarda msr ekimi yaplmken bu yl bu rakam 162 bin dekara yükseldi. Diyarbakr genelinde bu yl 380 bin dönümde msr tarm yapld. Geçen yla göre art yüzde 100e yaklat. diye konutu.

Vali Karalolu, Türkiyede msr üretiminde dekar bana ortalama 950 kilogram verim elde ediliyor ama Bismilde bu ortalamann 1150 kilogram olduunu görüyoruz. Bilinçli çiftçilerimiz bu oran dekar bana 1800 kilograma kadar çkarabiliyor. ifadelerini kulland. Karalolu, son yllarda msrdaki fiyat ve verimliliin çiftçinin pamuk üretiminden msra yönelmesine vesile olduunu söyledi.

Tarm ve Orman Bakanlnn msr tarmyla ilgili çok ciddi desteklerinin bulunduuna dikkati çeken Karalolu, öyle devam etti:

u anda ton bana 30 liralk bir desteklememiz var. Yine dönüm bana çiftçimize mazot ve gübre destei olarak 29 liralk devletimizin bir destei var. Sanayi ürünü olarak kabul edilen msr ve pamuk gibi ürünlerin ithalatn önlemek ve iç piyasadan, kendi topraklarmzdan ihtiyacmz karlayabilmek için Tarm Bakanlmzn da çok ciddi bir gayreti var.

Msrn sadece dars deil koçan, yapra ve samanyla da çok deerli bir ürün olduunu dile getiren Karalolu, bölgede yeni gelien teknoloji sayesinde msrn sapnn balya haline getirilerek biokütle ve biogaz tesislerinde ilendiini anlatt.

Karalolu, Onun için msrn, budayn atn, anzn, sapn, samann tarlada yakmayalm. Tarlanzla topranzn bereketini, topraktaki bütün canllar da yok ediyorsunuz. Artk bu atklar ekonomik deer. Bunu bölgemizde kullanan tesisler var. Anzn yakan çiftçiye ceza uyguluyoruz ama amacmz bu deil. Tarlamz, topramz korumak istiyoruz, bereketimizi yok etmek istemiyoruz. Emeini, aln terini topraa aktan, sevgiyle, akla bir yar, bir sevgili gibi topraa yaklaan bütün çiftçilerimize bereket diliyorum. Rabbim, bereketli klsn, bu topraklardaki akmz, sevgimizi, muhabbetimizi, kardeliimizi bozmasn. dedi.

Programa, Bismil Kaymakam Hamza Türkmen, Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, ziraat odas bakanlar, kamu kurumlar ile üretici birliklerinin temsilcileriyle çiftçiler katld.

Ana Sayfaya Git