Diyarbakır'da "Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali" başladı

Diyarbakır'da "19'uncu Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali", İstanbul Devlet Tiyatrosunca "Uçmak-Hezarfen Ahmed Çelebi" adlı oyunun sahnelenmesiyle başladı.

Haberler 06.10.2023 - 21:55 Son Güncelleme : 07.10.2023 - 00:45

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce düzenlenen Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali 19uncu kez tiyatroseverlerle buluştu.

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Orhan Asena Sahnesinde İstanbul Devlet Tiyatrosunca Uçmak-Hezarfen Ahmed çelebi oyunuyla başlayan festivalde, 7 oyun sahnelenecek.

Evliya çelebinin Seyahatnamesinde de yer alan Hezarfen Ahmed çelebinin hikayesini anlatan iki perdelik oyuna, sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

Festivalde konuşan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, bazı coğrafyaların geleneği ve tarihi gereği, sanat ve kültürle yoğrulduğunu söyledi.

Burada insanların doğumlarından itibaren kendilerinden önce gelen yüzlerce kuşağın mirasını içlerinde hissettiğini aktaran Karadağlı, Onların acıları, sevinçleri, hayalleri dilden dile söylenen şiirle, türküyle ya da bir ağıtla karşımıza çıkar. 33 medeniyete ev sahipliği yapmış kadim şehrimiz Diyarbakırın yetiştirmiş olduğu çok kıymetli bir yazar, şair ve hekim olan Orhan Asenaya hürmeten yazarlarımızın kaleminden çıkan özgün, zengin ve bizden eserlerin sahnelenmesinin önemi ve değerli bilinciyle her yıl düzenlediğimiz festivalin 19uncu kez yaşamanın haklı gururunu yaşıyoruz. dedi.

Karadağlı, Devlet Tiyatroları olarak sanat alanında değişen ve gelişmekte olan evrensel hedefi görebilen ve bu hedefi ilk Türk tiyatrosunun yerli ve milli birikimiyle harmanlayarak yenilikçi, çoğulcu, modern, cesur ve hızlı üretebilen barışçıl bir anlayışla yeni sezonda Merhaba dediklerini belirtti.

Tamer Karadağlı şöyle devam etti:

Diyarbakır Devlet Tiyatrosuna da kuruluşundan bu yana sahip çıktığınız Türkiyenin ilk yerli yazarlar festivaline başım gözüm üstüne diyerek ev sahipliği yaptığınız için sizleri sevgiyle selamlıyor ve tüm çalışma arkadaşlarıma bu nadide şehre bıraktıkları yürekleri ve emekleri için teşekkür ediyorum.

İzleyicilerden Berçem Kıran, tiyatroyla ilgilendiğini ve bu sanat dalını çok sevdiğini dile getirdi.

Kıran, Tiyatro festivallerine katılıyorum. Fırsat buldukça diğer illerde ki tiyatrolara da gitmeye çalışıyorum. Festivalden dolayı heyecanlıyım. Diyarbakır halkı olarak tiyatroyu seviyoruz. Daha çok oyunun gelmesini de istiyoruz. ifadelerini kullandı.

Festival kapsamında 8-9 Ekimde İzmir Devlet Tiyatrosunca Otobüs Durağında Üç Bencil, 10-11 Ekimde Ankara Devlet Tiyatrosunca Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye, 12-14 Ekimde Ankara Devlet Tiyatrosunca Hisseli Harikalar Kumpanyası, 15-16 Ekimde İstanbul Devlet Tiyatrosunca Rumuz Goncagül, 17-18 Ekimde Erzurum Devlet Tiyatrosunca Ana-Dolu: Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınları, 19-21 Ekimde Diyarbakır Devlet Tiyatrosunca Midasın Kulakları adlı oyunları ile Kayapınar Sahnesinde de birçok atölye çalışmaları tiyatroseverlerle buluşacak.

Ana Sayfaya Git