Diyarbakır’da sofraların vazgeçilmezi: Zuzax

Kulp ilçesinin dağlık bölgelerinde toplanan ve tuzla yoğrulan Zuzax otu, sofraların vazgeçilmezi arasından yer alıyor.

Haberler 23.04.2020 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Kulp ilçesinin dalk alanlarnda baharla birlikte yeeren Zuzax otu, yurttalar tarafndan ilgi görüyor. lçeye özgü bir ot çeidi olduu düünülen Zuzax, ince ve küçük olduu için toplanmas da bir hayli zor. Dalarn yamaçlarnda yetien Zuzax, bir aydan sonra kartlap kuruyor.

TUZLA BRLKTE DÖVÜLÜYOR

Kulp ilçesinin Kayack (Akçesr) Mahallesine bal Kipovit mezras sakinleri, mahalleden kilometrelerce uzaklkta bulunan Karpos Dann eteklerinde topladklar Zuzax mezraya getiriyor. Toplanan Zuzax ilk olarak ince ince doranarak Kürtçe Con denilen dibek tana konuluyor. Ota tuz eklendikten sonra 20 dakika boyunca dövme ilemi gerçekletiriliyor. Dövme ileminden sonra tepsilere konulan Zuzax, kurutulmaya braklyor. lçenin krsal mahallelerinde aileler genelde ihtiyaçlar dorultusunda Zuzax hazrlarken, son yllarda mahallelerde ve ilçe merkezinde Zuzaxn sat da yaplmaya baland.

NASIL TÜKETLYOR?

Zuzax, kurutulduktan sonra özellikle halanm yumurta ve patates ile salatalk ve domates gibi birçok sebzeye serperek tüketilirken, damakta brakt tat nedeniyle Zuzax ayn zamanda sofralarn vazgeçilmezi arasndan yer alyor.

Ana Sayfaya Git