Diyarbakır'da "Uluslararası Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği"nin heyecanı yaşanıyor

Çınar ilçesi yakınlarındaki, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde düzenlenecek etkinlik için kalenin alt kısmında 40 büyük çadır ve misafirlerin ağırlanacağı 700 küçük çadırın kurulumu sürüyor

Haberler 30.08.2021 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan 3 bin yllk tarihi Zerzevan Kalesinde 2-4 Eylülde düzenlenecek 2021 Uluslararas Diyarbakr Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinlii için balatlan hazrlklar tüm hzyla devam ediyor.

Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor Bakanlklar, TÜBTAK, Türkiye Uzay Ajans (TUA), Diyarbakr Valilii ve Karacada Kalknma Ajansnn desteiyle 2-4 Eylülde 2021 Uluslararas Diyarbakr Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinlii Diyarbakrn çnar ilçesi yaknlarndaki, Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan 3 bin yllk Zerzevan Kalesinde gerçekletirilecek.

Yurt için yurt dndan yaklak 1500 gökbilim meraklsnn bir araya gelecei etkinlik için Zerzevan Kalesinde balatlan hummal çalma devam ediyor.

Milli Uzay Program vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin artrlmasnn amaçland etkinlik için seminer, yarma, gökbilimle ilgili birçok atölye, mescit, yemekhane, seminerlerin de içinde yaplaca 40 büyük çadr ve misafirlerin arlanaca 700 küçük çadrn alana kurulumu sürüyor.

ZERZEVAN KALES

Katlmclar, Türkiyede gökyüzü gözleminin yaplaca en iyi 10 noktadan biri olarak kabul edilen Zerzevan Kalesinde uzmanlarla bir araya gelecek, dünyann en iyi korunan Mithras Tapnanda binlerce yl önce gerçekletirilen astronomi çalmalarna ilikin bilgi alabilecek.

Kaz Heyeti Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, yurt içi ve yurt dndan etkinlik dolaysyla Diyarbakra gelecek misafirleri için kalenin dnda konaklayabilecekleri, ihtiyaçlarn giderebilecekleri bir alan oluturulduunu, çalmalarda sona gelindiini söyledi.

Zerzevan Kalesinin dnda etkinlik için birçok çadr kurulduunu, 40 büyük çadrda yemekhane, atölyeler, çalma salonlar ve çok sayda etkinliin düzenlenecei yerlerin bulunduunu bildiren Cokun, 40 çadrn dnda 700e yakn çadrda da etkinlie katlacaklarn gece konaklayabileceini belirtti.

çadrlarn Zerzevan Kalesinin tamamen dnda yer aldn ifade eden Cokun, öyle devam etti:

Zerzevan Kalesinde uzay gözlemleri yaplacak. Gökyüzü gözlemleri yaplacak. Buradaki 1500e yakn kii bütün ihtiyaçlarn bu etkinlik alannda giderebilecek. Ona göre de bir düzenleme yapld. u ana kadar çalmalarn yüzde 90 bitirildi. Hummal bir çalma var. Etkinlik gününe kadar bütün çalmalar tamamen bitirilecek. 1500e yakn kiiyi alan bekliyor. Burann bu etkinlie ev sahiplii yapmas anlaml ve önemlidir.

Ana Sayfaya Git