Diyarbakır'da vaka sayısına her gün 120 kişi ekleniyor

Diyarbakır’da Kovid-19 vaka sayısı, her gün ortalama 120 kişi artarak 4 bini bulurken, SES Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, hastanelerde bir kaosun yaşandığını ve sağlık çalışanlarının karantinaya alınmadan çalıştırıldığını söyledi.

Haberler 15.07.2020 - 12:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin gevetildii 1 Hazirandan sonra bölge kentlerinde vaka saysnda art her geçen gün katlanyor. Bölge kentlerinden Antep, Mardin, Urfa ve Diyarbakr ba çekerken, Türk Tabipleri Birlii (TTB), salgnn bölge illerindeki yaylma hznn batya göre 12 kat fazla olduunu açklad.

Diyarbakrda pandemi hastaneleri olarak hizmet veren Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi, Salahattin Eyyubi Devlet Hastanesi ve Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesine günlük ortalama 300 ile 350 kii arasnda hasta tedavi ediliyor. Yüzlerce kii ise kendi evlerinde karantinada tutuluyor. Kentteki günlük vaka says ortalama 120 civarndan olurken, toplam vaka says 4 bini at belirtiliyor. Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES) Diyarbakr ubesi Ebakan iyar Güldiken, 1 Haziranda balatlan Normalleme süreciyle birlikte vaka saynn yüzde yüzün üzerine çktna dikkati çekti.

HASTANELERDE TEDAV GÖRENLER

Güldiken, Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinin 10 katnn da pandemi için kullanldn söyledi. Güldiken, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesinde günde 70-80, Eitim Aratrma Hastanesinde 190-200, Fakülte Hastanesinde ise 80 hastann bulunduunu belirterek, bu hastanelerde günde 100- 120 hastann taburcu edildiini ve bunlarn yerinin yeni hastalarla doldurulduunu kaydetti. Kentte günlük vaka saysnn ortalama 120 olduuna dikkati çeken Güldiken, hastanelerde yat yaplan 300 ile 350 hasta saysnn, virüsle mücadelenin baarszl olarak ifade etti.

GÜNDE 2-3 K YAAMINI YTRYOR

Son 10 gündür her gün ortalama 2-3 kiinin yaamn yitirdiinin bilgisini paylaan Güldiken, resmi rakamlara göre, kentte ilk günden bu yana yaamn yitirenlerin saysnn 80i geçtiini, ancak sahadaki gerçek saysnn çok fazla olduunu vurgulad. Güldiken, öyle devam etti: Bu saynn 80 civarnda olmasnn önemli bir nedeni var. O da PRC testinin pozitif olmamasdr. 15 Nisanda bizim bir arkadamz yaamn yitirdi. Covid servisinde ilk günden son güne kadar tedavi gördü, plazma tedavisi görmesine ramen testleri sürekli negatif çkt. Dolaysyla bu testlerin güvenirliliini de zora sokuyor. O yüzden resmi rakamlar 80 diyor ama biz bu saynn iki kat kadar olduunu söyleyebiliriz.

Hastanelerdeki salk çalanlarndan her gün 2-3 kiinin salgna yakalandn dile getiren Gültekin, kentte toplam 220 salk çalanna hastalk bulatn söyledi.

KARANTNA YERNE çALITIRILIYOR

Salk çalanlarn çalma koullarna deinen Güldiken, vaka saysnn artmasyla hastanelerde bir kaosun yaandn ifade etti. Güldiken, çalma koullar 1 Haziran tarihinden bu yana çok daha arlat. 1 Hazirandan önce esnek vardiyal bir çalma vard. Bu dönemde her bir salk çalan bir gün ie gittikten sonra en az 4 gün ie gitmiyordu. Covid-19 test bölümünde çalan arkadalar ise 15 gün çaltktan sonra bir 15 gün dinleniyordu ya da kendisini koruyabiliyordu. Kendisini karantinaya alyordu ve eer testi negatif olsa tekrardan ie balyordu. Ama artk 1 Haziran itibariyle öyle deil. kovid test bölümünde çalan arkada 15 gün çaltktan sonra bir 15 günde baka bir serviste çalyor. Bu gerçekten akla ziyan bir ey. Orada çalan arkada salgna yakalandnda semptom gösteremiyor olabilir ama baka bölüme gidip çalabiliyor. Ola ki salgna yakalanmsa gittii bölümde hem hastaya hem de salk çalanlarna bulatrabiliyor. Yani orada çalann da kendisinin de yaam skntya giriyor. Bunu akl almyor. Bu durum bilimsellikten uzak bir durum. Söylediimizde çalan says az diyorlar. Bu durumun çok kolay bir yöntemi var, en bandan beri söylüyoruz. Haksz hukuksuz bir ekilde görevden alnan on binlerce salk çalan var. Bunlar biran önce ilerine geri alnabilir. Ki bunlarn hepsi de sahada tecrübe kazanm salk emekçileridir diye konutu.

CERAH MASKE VERLMYOR

çalanlarn koruyucu ekipman konusunda yaadklar sorunlarn devam ettiine iaret eden Güldiken, Koruyucu ekipman var, yani saysal olarak var ama kalitesi çok kötü. Mesela cerrahi maske neredeyse yok, bir tek yüz maskeleri var ama onlar da gerçekten korumuyor. Koruyucu olan cerrahi maskelerdir. Bunlara da ulalmyor. Devletin bu cerrahi maskeden herkese vermesi gerekiyor diye belirtti.

AMELYATLAR DURDURULDU

Kentteki hastanelerde gelinen noktada artk acil olmayan ameliyatlarn yaplmadn kaydeden Güldiken, unlar söyledi: Bunun pandemiyle bir ilgisi yok. Bu durum pandemiden öncede böyleydi. Bu ameliyatlar yaplmyor, çünkü bunun malzemeleri yok. Ameliyat malzemelerinin satn alnabilecek durum, artk mümkün görülmüyor. Buna ne döner sermaye ne de merkezi bütçenin durumu elverili deil. çünkü iktidar bu paray savaa yatryor.

Ana Sayfaya Git