Diyarbakır'da yılda ortalama 350 'parmak bebek' yaşama tutunuyor

Diyarbakır'da her yıl, 32'nci gebelik haftasından küçük doğan ortalama 350 prematüre bebek, yaşama tutunuyor. Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören bebeklerden 250'si 1,5 kilonun altında ağırlıkla dünyaya geldi.

Haberler 15.08.2019 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda normal sürenin öncesinde dünyaya gelen bebeklerden ylda ortalama 350si hayata tutunuyor. Son 5 yl verilerine göre, Prematüre bebeklerden 250si 1,5, 70si ise 1 kilonun altnda arlkla dodu. Boyutlar ve arlklar nedeniyle parmak bebek de denilen Prematüre bebekler, Dicle Üniversitesindeki tedavilerinin ardndan yaama tutundu.

NEDEN GENç VEYA LER YATAK GEBELKLER

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesi çocuk Sal ve Hastalklar Anabilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. Sabahattin Erturul, kentte doan prematüre bebek saysn Türkiye ortalamasna göre önemli yerde olduunu söyledi. Türkiyede geçen yl 1 milyon 248 bin Prematüre bebek dünyaya geldiini anlatan Doç. Dr. Erturul, Türkiyenin bu konuda dünyada 56nc srada bulunduunu kaydetti. Doç. Dr. Erturul, öyle konutu:

Ülkemizde Türkiye statistik Enstitüsü verilerine göre 2018 ylnda 1 milyon 248 bin civarnda bebek dodu. Bu bebeklerin yüzde 10u prematüre olarak domakta. Ortalama ülkemizde her 150 bin bebek erken domaktadr. Dünyada ise biz bu konuda bir 56nc sradayz. Erken doum konusunda ama bu say yer sene artmakta. Bunun nedeni özellikle genç yataki gebelikler ve dier faktörlerle birlikte bu say gittikçe artmaktadr. Normalde hiç bir anne bebeini Prematüre olarak dourmak istemez. Prematüre dourmak doru bir ey deildir. Genellikle anneden kaynaklanan, bebekten kaynaklanan nedenlerle bebekler Prematüre doarlar. Annelerle ilgili nedenler, yüksek tansiyon, anne yann küçük veya ileri olmas ve annedeki ciddi enfeksiyonlar veyahut travmalara maruz kalmas, bebeklerle ilgili problemler, çoul gebelikler ve benzer durumlar erken duruma neden olur. Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi, Neonatoloji Bilim Yenidoan Youn Bakm Ünitemizde son 5 yldaki verilerimiz göz önüne alndnda ylda ortalama 32nci gebelik haftasndan küçük 350 Prematüre bebek taburcu edilmektedir. Bu bebeklerin 250si arl 1500 gramn atndaki bebeklerdir, bu bebeklerin ise70iarl 1000 gramn altnda olan bebeklerdir. Bu oranlar ülkemiz için hatr saylr önemli saylardr. Geçen sene 410 gram olarak dünyaya gelen bir bebeimizi salkl bir ekilde taburcu ettik.

BTLSL ALENN PREMATÜRE KZ SEVNC

Bitlisin Ahlat ilçesinden 3 ay önce erken doum tehisiyle Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesi çocuk Sal ve Hastalklar Bölümüne gelen ve 26nc gebelik haftasnda doum yapan Zehra Yanmaz (18), 840 gram ile 1 kilo 50 gram arlklarnda doan ikizlerine brahim ve smail isimlerini verdi. çocuklarnn çok salkl olduunu ve yaknda taburcu olacaklarn söyleyen genç anne Yanmaz, çocuklara burada çok iyi bakyorlar, ben de iyi bakyorum. çocuklarm 3 aydr buradalar. Ben de bir aydr buradaym. Hiç bir sknt yok. simlerini brahim ve smail ismini verdik diye konutu.

Ana Sayfaya Git