Diyarbakır'dan gidenler var!

Tarihe ışık tutan Tunceli Müzesi'ni 6 ayda 14 bin turist gezdi.

Haberler 01.12.2021 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TUNCEL - Sahip olduu 2 bin civarnda eserle binlerce yllk tarihin izlerini tayan Tunceli Müzesini, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kstlamasnn sona ermesinden sonra 6 ayda 14 bin turist ziyaret etti.

Doal ve kültürel güzellikleriyle öne çkan kentte, 4 blok ve 5 bin 800 metrekare kapal alandan oluan kent müzesi, yazl ve görsel alanlaryla ziyaretçilerini tarihi yolculua çkaryor.

Alevilik ve arkeolojinin yan sra kütüphane ve etnografya bölümlerinin bulunduu müzede, kentin en eski tarihsel buluntularndan ta aletler, pimi topraktan çömlekler, çeitli madenlerden yaplm eserler ve yöreye ait inanç ritüellerini anlatan bal mumu heykelleri sergileniyor.

çok sayda nadide eserin sergilendii müze, bata Elaz olmak üzere zmir, Diyarbakr, Ankara, Erzincan, Bingöl ve stanbul gibi iller ve civar ilçelerden ziyaretçi arlyor

Tunceli Müzesini 6 ayda 14 bin turist gezdi

Günübirlik gezilerle kente gelen misafirler, yaptklar doa gezilerinin ardndan Tunceli Müzesini ziyaret ederek, eserleri inceleme ve geçmi yaantlar hakknda bilgi sahibi olma frsatn yakalyor.

Müzenin açlmasyla kentte yüzey aratrmalar ve arkeolojik kaz çalmalar da hz kazand.

Müze Müdürü Kenan Öncel, Tunceli Müzesinin Türkiyenin en yeni müzelerinden biri olduunu söyledi.

Kentin genel olarak su, k ve doa sporlar turizmiyle öne çktn belirten Öncel, müzenin açlmasyla kültür turizmi ayann da olutuunu dile getirdi.

Yaz aylarnda kente binlerce turistin geldiini ifade eden Öncel, öyle konutu:

Müzenin ehrin merkezinde olmas ve çok çeitli sergilerden olumasndan dolay turistlerin skça tercih ettii alana dönütü. 1 Hazirandan itibaren normalleme sürecimiz balad ve biz bu geçtiimiz sürede yaklak 13-14 bin civarnda ziyaretçiyi arladk. lerleyen zamanlarda Kovid-19 salgn da inallah biterse müzemizdeki bu say daha fazla olacaktr.

- Müzenin açlmasyla arkeolojik kazlara arlk verildi

Öncel, müzenin açlmasyla kentte bilimsel çalmalara da arlk verildiini dile getirerek, Bu anlamda 2015 ylndan beri alanda yaptmz yüzey aratrmalar vard. Bu yl da ilimize bal Pertek ilçesindeki Tozkoparan köyünde bir kurtarma kazs yaptk. Yüzey aratrmalar, kazlar, bölgenin tarihini kültürünü ve geçmiini ortaya çkartmas açsndan önemli. Bizim de bu anlamdaki çalmalarmz devam ediyor. ifadelerini kulland.

Ziyaretçilerden Buse Yldz ise müzenin tasarm ve vitrindeki eserleriyle ho bir ortam sunduunu belirtti.

Binlerce yllk eserler arasnda tarihe yolculuk yaptn aktaran Yldz, Buradaki eserler bize hem ilham kayna oluyor hem de geçmite yaayan insanlarn bizlere neler braktn gösteriyor. Buradaki eserleri inceleyerek geçmite yaplan çalmalarn imdiki hayatmza nasl yön verdiini görebiliyoruz. Müzedeki silah, madeni paralar ve çömlekten yaplan eserler dikkatimi çok çekti. dedi.

Lise örencisi Can Aydn da arkadalarnn önerisiyle müzeyi ziyaret ettiini ve geçmite yaayan medeniyetlerin tarihi ve kültürüne dair bilgi sahibi olduunu anlatt. (AA)

Ana Sayfaya Git