Diyarbakır'ın deklarasyonu!

Diyarbakır'da bulunan siyasi partilerin il başkanları tarafından halkın yaşadığı sorunların çözümü için ortak basın açıklaması yapıldı.

Haberler 18.01.2022 - 02:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Y Parti Diyarbakr il bakanlar tarafndan yaplan ortak basn açklamasnda, halkn sorun ve skntlar göz ard edilmemesi gerektii ve il bakanlar olarak vatandan sorunlarn gündemlerine alarak bu sorunlarn çözümü noktasnda çalmalara ve toplantlara devam edilecei ifade edildi.

Bir araya gelen siyasi partilerin temsilcileri; Diyarbakrda çokça konuulan yolsuzluk iddialar, isizlik sorunu, devlet hastanelerinde MHRS ile uygulanan randevu sisteminden doan sorunlar ve insanlarn özel hastanelere mahkm edilmesi, DEDAn faturalara yanstt kayp kaçak bedeli ücretlerinin bu kurum tarafndan nerelerde nasl kullanld, yerli üretimde yaplan teviklerin zayf kalmas, halk otobüslerinin yetersizlii ve ekmek fiyatlarndaki zam konularn ele ald.

Yazl olarak basnla paylalan açklamada ele alnan sorunlarn çözümü noktasnda siyasi partiler olarak ellerinden geleni yapacaklar belirterek u ifadelere yer verildi:

Yolsuzluk iddialar

Ülke olarak ekonomik kriz ile boutuumuz bu dönemde kamu imknlarnn israf ve atafat ile çarçur edilmesi; kamu ihalelerinde yaplan yolsuzluk gibi yol ve yöntemlerle birilerine haksz kazanç salanmas vatandalarda büyük bir huzursuzlua sebep olmaktadr. Bu nedenle Eitim-Bir-Sen Diyarbakr ubesinin 29 Aralk 2021 Tarihli basn açklamasnda dile getirdii yolsuzluk iddialar ciddiyetle aratrlmaldr.

Ortaya konan bu iddialarn doruluunun tespiti halinde iddialara konu olan kiilerin ivedilikle yarg önüne çkarlmalar, mal varlklarnn incelenmesi ve söz konusu ihaleleri veren yetkililerden hesap sorulmas elzemdir. Aksi takdirde kamu vicdan yaralanacak yolsuzluk ve rant alkanlk haline gelecek, bu milletin vergileri ile yaplan eitim kurumlarmz ve kymetli eitimcilerimiz töhmet altnda kalacaktr.

Yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarnn üzerine kararl bir ekilde gitmek, kamu vicdann rahatlatacak ekilde idari ve adli tahkikatlar ciddiyetle yapmak, yolsuzluk yapanlarn hak ettikleri cezay almalar için yarglanmalarn salamaktan baka kamu vicdann rahatlatacak bir yol yoktur.

Genç nüfusun isizlik sorunu

Diyarbakrda genç nüfusun isizlik sorunu hiçbir zaman kent gündeminden ilk sralarndan aaya dümemitir. Her yl TÜKin açklad isizlik rakamlarnda en çok isizliin olduu yer bölge baznda dou bölgesi olurken, iller baznda ise Diyarbakr ilk sralarda yer almaktadr. Genç nüfusun büyük bir ksmnn batya göç etmesine ramen istihdam alanlarnn yetersizlii ve cüzi maalarla ar i yapma beklentisi gençleri isiz brakmtr. Genç içilere düük ücret verilmesi hali son bulmal bu konuda yetkililer elini tan altna koymaldr. Gençlerimiz gelecee umutla bakamayacak ekilde ve ekonomik buhranlarla yaamaya çalmaktadr. stihdam artrmak ve isizlii düürmek için giriilen çabalarn aslnda kamuoyunu oyalamadan ibaret olduu görülmektedir.

Hastanelerden randevu alnamamas ve halkn özel hastanelere mahkm edilmesi

2 yl akn süredir küresel bazda etkili olan Korona virüsün tahrip ettii alanlardan olan salk sistemi bir türlü düzeltilmemitir. Salkta normalleme durumuna geçilmesine ramen sistemde yaanan aksaklklar ve alnan yanl kararlar sadece salk çalanlarn deil halk da büyük oranda olumsuz etkilemektedir. MHRS ile alnan randevularn haftalar sonrasna verilmesi halk özel hastanelere, özel hastanelerinde bunu frsata çevirip fahi fiyatlarla hasta kabul etmesi ekonomik gücü olmayan vatanda madur etmektedir.

Covid-19 için önlem alnrken dier hastalklardan vatandalar ölüme mahkm edilmemeli. Covid-19 gibi acil müdahale gerektiren baka hastalklar da var. Salk Bakanl bu konuya önem vermeli ve halkn MHRS sisteminin yannda eski sisteme geri dönüp hastanelerde fi alnabilmesi salanmaldr. Salk çalanlarnn yetersizlii konusunda da gerekli atama ve istihdamlar yaplmaldr.

DEDAn faturalara yanstt kayp kaçak bedeli

DEDAn faturalara yanstt kayp kaçak bedeli ve baz abonelere keyfi olarak kesilen kaçak kullanm cezalar aboneleri madur etmektedir. Zira milyonlar bulan abonelerin ödedii kayp kaçak bedeli devasa boyutlara varmakta ayn zamanda bir ayda yüzlerce aboneye kesilen kaçak cezalarndan alnan binlerce lira periyodik olarak hesaplandnda milyonlarca TLyi bulabilmektedir. DEDA ald bu ücretlerle yetinmeyip elektrie zam yapmaya devam etmekte ve birçok bölgede elektrik saatlerini direklere çkartp bu ilemin maliyetinin katça fazlasn yine abonelerden almas halk bezdirmitir.

Hükümet bu konuda DEDA gibi özelletirilmi kurumlarn denetimlerini sklatrmal ve bu gibi kurumlara kar vatanda koruyacak gerekli yasal düzenlemeleri yapmas elzemdir.

Yerli üretimin desteklenmesi

Artan gda fiyatlarnn yerli üretim yetersizliinden olduu dile getirilen ülkemizde, yerli üretimin desteklemesi piyasa ihtiyaçlarn karlayacak düzeyde olmaldr. Da bamllk azaldkça vatandan refah seviyesi artacaktr. Yetkililer yerli üretim konusunda kapsayc destek paketleri hazrlamal, giriimciler desteklenmelidir. Da bamllk azaltlmal yerli kaynaklar yerli yerinde, milletimizin sosyal yaantsnn her alanna etki edecek ekilde adil kullanlmaldr.

Halk otobüslerinin yetersizlii

Akaryakt fiyatlarna gelen fahi zamlarn vatandalar halk otobüslerine yönlendirdii göz önündeyken kentimizde halk otobüslerinin yetersizlii ortaya çkmtr. Normal zaman diliminde bile yetersiz kalan halk otobüsleri akaryakt fiyatlarndaki artn ardndan yaanan bu hareketlilik halk otobüslerinde ylmalara ve hastaln yaylmasna sebep olmaktadr. Bu noktada valilik ve belediyenin öncelikli harcamas kente yeni araçlar kazandrmak olmaldr.

Ekmek fiyatlarna gelen zamlar

Kentimizde ekmek fiyatlar 3,50 liradan 4 liraya yükseldi. Un fiyatlarndaki art, yaz aylarnda 2,50 lira olan ekmek fiyatnn önce 3 liraya, imdi 4 liraya yükselmesine neden oldu. Her alanda ekonomik skntlar iliklerine kadar hisseden özelikle orta gelirli vatandalarmz, sosyal devlet olmann gerei olarak unutulmamal temel ihtiyaçlar karlanmaldr. Bu balamda kentimiz merkez ve tara ilçelerinde belediye tarafndan halk ekmek büfelerinin says artrlmal ve vatandan hizmetine sunulmaldr.

Halkn kilometre talar iyi okunmal ve ülkenin gündemi halkn geçim sorunu olmaldr. Bu noktada çözümler üretilmeli halkn sorun ve skntlar göz ard edilmemelidir.

Ana Sayfaya Git