Diyarbakır'ın fethinin 1381. yıl dönümü, İslamla şereflendik!

Vali ve Başkanvekili Güzeloğlu "Diyarbakır 639 yılında İslam orduları tarafından fethinden bu yana İslam'ın bayrak şehirlerinden biri olmuştur"

Haberler 28.05.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn fethinin 1381. yl dönümü dolaysyla tarihi çkalede bulunan Hazreti Süleyman Camisi ve 27 sahabe türbesinin bulunduu alanda etkinlik düzenlendi.

Tarihi merkez Sur ilçesindeki çkalede Hazreti Süleyman Camisi ile 27 sahabe türbesinin bulunduu alanda fetih yl dönümü dolaysyla gerçekletirilen etkinlikte, Kuran- Kerim tilavetinin ardndan l Müftüsü Yavuz Selim Karabayr, dua etti.

l Valisi ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu, yapt konumada, Diyarbakrn fethinin 1381. yl dönümünü kutladklarn, fetih srasnda ehit olan sahabelerin makamnda bulunduklarn söyledi. Bütün ehit sahabeleri rahmet ve minnetle andklarn aktaran Güzelolu, Diyarbakr adna ehit olan sahabelere bitmeyecek minnetlerini sunduklarn belirtti.

SLAMIN BAYRAKTARLIINI YAPTI

Güzelolu, u deerlendirmede bulundu: Diyarbakr 639 ylnda slam ordular tarafndan fethinden bu yana slamn bayrak ehirlerinden biri olmutur. Barnda yatan iki peygamber kabri, yüzlerce sahabenin manevi varl, saysz hak dostuyla bugün tüm dünyada Diyarbakr, slamn beinci haremi erifi olmutur. 1381 yl önce slamla ereflenen ve o günden bugüne kesintisiz ezanyla, imanyla ve dik duruuyla gelen Diyarbakr inallah, kyamete kadar bu kararln sürdürecek.

Diyarbakrn her dönem ve her zaman bu zenginlii tamann onurunu yaadn aktaran Güzelolu, gönüllerin fethedilmesinin, fethin kahramanlarnn her zaman hatrlanacan anlatt.

BRLMZ VE DRLMZ KORUYALIM

Koronavirüs tedbirleri dolaysyla bu yl Diyarbakrn fethinin büyük etkinliklerle kutlanamadn ifade eden Güzelolu, öyle dedi:

Bütün Diyarbakrllarn gönlünde, fethin bütün komutan ve kahramanlarn rahmetle anan, onlara minnet sunan düünceleri için huzurlarna geldik. Diyarbakr, birlik ve beraberlik içerisinde slamla ereflendii tarihten bu yana gelecee tanmas noktasnda çok daha güçlü bir iradeyi sergileyecektir. Rabbim bu birlik ve beraberliimizi bozmasn. Hainlere, birlik ve beraberliimiz bozmak isteyen, ezanmz dindirmek, bayramz indirmek, birlik ve beraberliimizi bozmak isteyen hainlere frsat vermesin. 1381 yl önce fethi gerçekletiren slam ordularnn komutanlarna, tüm kahramanlarna selam olsun. Ruhlar ad, mekanlar cennet olsun.

SLAM TARHNN AçILIMIDIR

l Müftüsü Yavuz Selim Karabayr, Diyarbakrn fethinin slam tarihi açsndan önemine deinerek, Diyarbakrn fetihle birlikte Anadolunun kaps olduuna vurgu yapt. Diyarbakrn 5inci Harem-i erif olarak bilindiine dikkat çeken Karabayr, unlar söyledi: Önemli bir günü yayoruz. Bu yl dönümünün bizler için hayrlara vesile olmasn niyaz ediyoruz. Hazreti Ömer zamannda yaz Bin Ganem komutasnda, içerisinde 800den fazla sahabe-i kiramn bulunduu Muaz Bin Cebel, Hz. Halit Bin Velid ve Süleyman Bin Halit gibi sahabe-i kiram efendilerimizin bulunmu olduu bir ordu tarafndan Diyarbakrn fethedilmi, slama ve memleketimize kazandrlm. Bu yüzden Diyarbakr, Anadolunun kaps olmu, göklerin örencisi, Anadolunun dier yerlerinin de öretmeni olmu.

Etkinlie, AK Parti Diyarbakr Milletvekili Ebubekir Bal, Cumhuriyet Basavcs Ahmet Yavuz, Sur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Abdullah çiftçi, Jandarma Bölge Komutan Tugeneral Mustafa Baolu, l Jandarma Komutan Tugeneral Mustafa Erdem ve l Emniyet Müdürü ükrü Yaman da katld.

AGD DE AçIKLAMA YAPTI

Öte yandan, Anadolu Gençlik Dernei (AGD) Diyarbakr ube Bakan Abdurrahman Ergin de Hazreti Süleyman Camisi ile 27 sahabe türbesinin bulunduu alanda yapt açklamada, Bizans yönetiminde bulunan ve zulümle yönetilen kentin sahabelerce be aylk kuatmann ardndan barçl bir yolla 27 Mays 639da slam topra haline geldiini ve böylece tarih boyu huzur, bar ve kardelik beldesi olduunu söyledi.

Diyarbakrn slam corafyasnn göz bebei bir ehir olduunu vurgulayan Ergin, unlar ifade etti:

Fetih esnasnda krk kadar sahabe Diyarbakrda ehit olmutur. Fetihle birlikte halk kendi istekleri ile Müslüman olmu ve dier inanç mensuplaryla huzur içerisinde yüzyllarca yaamaya devam etmidir. Diyarbakr, slamn batya yaylmasnda çok etkili olmutur. Diyarbakrn fethi, Anadolunun slamlamas, stanbulun alnmas ve slamn Avrupaya tanmas yolunda çok önemli bir hamledir. Anadoluda ve Avrupada slam tarihini bu bölgeden balatmayan her söz eksiktir. Diyarbakrn fethi, Mekke ve Kudüsün fethinden ayr görülemez.

Ergin, Kudüs, Mekke, am, Badat, Tahran, Diyarbakr, stanbul ve Saraybosna slam kardelii ile birbirine balandn, renkler, rklar ve dillerin bu kardelie bereket kattn dile getirerek, koronavirüs tedbirleri dolaysyla bu yl program düzenleyememenin hüznünü yaadklarn sözlerine ekledi.

ETM BR-SEN DYARBAKIR UBE

Buarada, Eitim-Bir-Sen Diyarbakr ube Bakan Ramazan Tekdemir, ube binasnda yapt açklamada, milletin iradesini dar aacna gönderen darbe zihniyetini knadklarn söyledi.

Cuntaclarn eliyle darbe yaplarak halkn iradesine el konulduunu dile getiren Tekdemir, öyle konutu:

1960 darbesi halkn iradesine ipotek koyan açk bir ihanet örneidir. Milletimizin ufkunu ve umutlarn karartmaya dönük tipik bir darbe örneinin ötesinde etkisi çok uzun yllar sürmü siyasi ve sosyal bir felakettir. 1960 darbesini knyor, böylesi felaketlerin bir daha yaanmamasn temenni ediyoruz.

Tekdemir, Diyarbakrn fethinin 1381. yl dönümünü kutladn belirtti.

Fetihten sonra kentin slam ile bulumasnn çok deerli olduunu dile getiren Tekdemir, Rabbim 5inci Haremi erif olan ehrimizi muhafaza etsin. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git