Diyarbakır'ın Fetih günü!

Anadolu Gençlik Derneği, Diyarbakır'ın fethinin 1376. yıl dönümü dolayısıyla Diyarbakır'da etkinlik düzenledi.

Haberler 04.05.2015 - 09:14 Son Güncelleme : 04.05.2015 - 09:14

AGD Genel Başkanı Salih Turhan, Diyarbakırın, Mekkenin fethinin ardından İyaz bin Ganem komutasındaki ordu tarafından fethedilerek İslam toprağı olduğunu söyledi. Diyarbakırın fethinin, Anadolunun İslamlaşması, İstanbulun alınması ve İslamın Avrupaya taşınması yolunda çok önemli bir hamle olduğunu dile getiren Turhan, Anadolunun İslamlaşmasını Diyarbakırın fethinden başlatmayan resmi tarih tezi kabul edilebilir değildir. Anadoluda ve Avrupada İslam tarihini bu bölgeden başlatmayan her söz eksiktir. Diyarbakırın fethini, Mekkenin fethinden, Kudüsün fethinden ayrı gören her söz de eksiktir diye konuştu.

çözüm sürecine de değinen Turhan, temel hak ve hürriyetlerinin tesisi için yapılan tüm çalışmaları desteklediklerini söyledi. Turhan, Gerçek anlamda barış bölgenin tüm ülkelerini kapsayan bir kucaklaşma ile mümkündür. Bunun da tek yolu İslam Birliğidir. İslam kardeşliğidir, biz İbrahim aleyhisselamın milletindeniz diyebilmektir dedi. Konuşmaların ardından Diyarbakırın fethinin anlatıldığı sinevizyon gösterildi. Fethin canlandırıldığı etkinlikte Türkçe ve Kürtçe ilahiler seslendirildi.

M. Şerif DOĞRU/Tahir KARAKEçİ/Remzi ETİK

Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Diyarbakırın fethinin 1376. yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenledi. Derneğin 81 şube ve 30 bölge başkanı Diyarbakırdaki programa katıldı.

SEVGİ YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

Diyarbakırın fethi programı, Ulu Camiinde kılınan ikindi namazının ardından 27 şehit sahabenin kabrinin bulunduğu Hz. Süleyman Camiine doğru yapılan sevgi ve kardeşlik yürüyüşüyle başladı. Burada toplanan binlerce kişi okunan Kuran-ı Kerimin ardından AGD Genel Başkan Salih Turhanın Huzur ve Barış içerikli Mekkenin fethi ve 27 sahabe ile ilgili konuşmasını dinledi.

KURAN-I KERİM TİLAVETİ

Konuşmanın ardından dualar edildi. Fetih programına Seyrantepe Spor Salonunda devam edildi. Salonu dolduran binlerce kişi, dünya Kuran-ı Kerim okuma birincisi Hafız Ebul Kasiminin Kuran-ı Kerim tilavetini dinledi.

Kuran tilavetinin ardından açılış konuşmasını yapan AGD Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahman Ergin, İyaz bin Ğanme Süleyman bin Halite, Molla Yahya Muzuriye, Şeyh Saide, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocaya, Selhattin Eyyubiye ve tüm kutlu İslam önderlerini andığını belirti.

DİYARBAKIRIN FETİH GÜNÜ

AGD Genel Başkanı Salih Turhan ise fethin 1376ıncı yılında peygamberler ve sahabiler şehri Diyarbakırda olduklarını belirterek, İslam coğrafyasının Mekke gibi Medine gibi Kudüs gibi İstanbul gibi gözbebeği şehirlerinden olan Diyarbakırımızdayız. Allahın kutlu elçilerine ve Efendimiz(sas)in her biri gökteki bir yıldız gibi olan mübarek arkadaşlarına ev sahipliği yapan Diyarbakır, elbette bu coğrafyada maneviyatın başşehridir. Diyarbakırın fethi, Anadolunun İslamlaşması, İstanbulun alınması ve İslamın Avrupaya taşınması yolunda çok önemli bir hamledir. Anadolunun İslamlaşmasını Diyarbakırın fethinden başlatmayan resmi tarih tezi kabul edilebilir değildir. Anadoluda ve Avrupada İslam tarihini bu bölgeden başlatmayan her söz eksiktir. şeklinde konuştu.

ALEYHİSSELAMIN MİLLETİNDENİZ

çözüm sürecine de değinen Turhan, temel hak ve hürriyetlerinin tesisi için yapılan tüm çalışmaları desteklediklerini söyledi. Turhan, Gerçek anlamda barış bölgenin tüm ülkelerini kapsayan bir kucaklaşma ile mümkündür. Bunun da tek yolu İslam Birliğidir. İslam kardeşliğidir, biz İbrahim aleyhisselamın milletindeniz diyebilmektir dedi.

ZAFER KILIçLA DEĞİL İMAN OLUR

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk ise ilimsiz Müslüman olamayacağını belirterek, Heyecanımız eğer ilimsiz kalırsa bu şiddete döner. İlmimiz heyecanımızla birlikte bize eşlik etmelidir. Bazıları zaferlerin sadece kılıçla kazanıldığını zanneder halbuki asıl zafer insanlara adaletle davranıp onların kalplerini kazanmaktır. dedi.

Konuşmaların ardından ezgileriyle Ömer Karaoğlu ve Yusuf Can salonu coşturdu. Kum sanatı gösterisi yapılmasının ardından Diyarbakırın fethi canlandırıldı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır