Diyarbakır'ın gurmesi arttı

Diyarbakır'ın zengin mutfağındaki ürünler birbiri ardına tescilleniyor.

Haberler 14.02.2022 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Sahip olduu tarihi ve kültürel deerlerinin yan sra zengin mutfayla ön plana çkan Diyarbakrn bugüne kadar 29 ürünü corafi iaret belgesi ald.

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Surlar ve Hevsel Bahçeleri ile camiler, kiliseler, hanlar gibi tarihi dokusuyla göz kamatran kadim ehir Diyarbakr, verimli topraklarnda yetien ürünleri ve zengin mutfayla gastronomi alannda da ilgi çekiyor.

Yöreye özgü ürünler, Türk Patent ve Marka Kurumuna yaplan bavurularla birbiri ardna corafi iaret belgesi alarak tescilleniyor.

Kentin en çok bilinen karpuz, burma kadayf, örgü peyniri ve Karacada pirincinin ardndan farkl zamanlarda yaplan bavurularla kaburga dolmas, ayval köfte, armut tatls, meyir çorbas, babaganuç, badem ezmesi, boazkere üzümü, dalak dolmas, ekili dolma, erikli yaz türlüsü, et ekenesi, hrçikli meftune, kabak meftunesi, kenger boranisi, kuru dolmas, lebeni, mastava a, simindirik çorbas, tavuk ekenesi, tirit, üsküre kebab, incaz hoaf, içli köfte, ehriye ve çermik biberi corafi iaret belgesi ald.

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (TSO) Bakan Mehmet Kaya, AA muhabirine, son 2 yldr ilin yemek ve ürünlerinin tescili için büyük bir çalma içinde bulunduklarn ve bu çalmann kent için çok önemli olduunu söyledi.

Yöresel ürünlerin bir zenginlik olduunu ve bunun belli bir süreyle snrlandrlamayacan belirten Kaya, insanlk var oldukça bu zenginliin süreceini kaydetti.

Bugüne kadar kent olarak bu zenginlii tam ortaya çkaramadklarn dile getiren Kaya, ancak son zamanlarda yaptklar çalmalarla önemli ürünlerinin tescil saysn artrdklarn aktard.

- 1 ylda 23 ürün tescillendi

Daha önce kentin 6 ürününün tescil aldn anmsatan Kaya, geçen yl nisandan imdiye kadar 23 ürününün tescillendiini, bugün itibaryla Diyarbakrda tescillenen ürün saysnn 29a çktn vurgulad.

Kaya, 15 bavurunun da u an askda olduunu, bütün ilemlerinin tamamlandn, süresi dolduktan sonra onlarn da tescilleneceine dikkati çekerek, ayrca dosyalarn hazrladklar, Türk Patent ve Marka Kurumuna bavurusu yapacaklarn ürünlerin bulunduunu bildirdi.

Ürünleri tescil etmekle ilerinin bitmediini dile getiren Kaya, Artk biz bunlar tescilledik. Tabii bu tescilimiz burada kalmayacak. Bunu dünyaya pazarlayacaksak dünyadaki patentini de almak zorundayz. Bununla ilgili de çalmalarmz var. dedi.

- Gastro novasyon Merkezi açlacak

Tarihi bir mekan olan odann hizmet binasn yakn zamanda Gastro novasyon Merkezine dönütüreceklerini belirten Kaya, merkezle ilgili desteklerinden dolay Sanayi ve Teknoloji Bakanlna teekkür etti.

Merkezde tescilli ürünlerin tantlacan, yapmnn öretileceini aktaran Kaya, akademik çalmalarn da gerçekletirileceini bildirdi.

Yöreye özgü tatlarn tespiti için yürütülen çalmalara deinen Kaya, halen evlerde yaplan veya ticari mekanlarda satlan ürünleri de tescilleyerek bilinir hale getirmek istediklerini anlatt.

Hedeflerinin sadece ürünlerin tescil saysn artrmak olmadn ifade eden Kaya, öyle konutu:

Hedefimiz bunu önemli bir ticari gelir kaynana dönütürmek. Buna dönütürmezseniz evet bir belge alyorsunuz ama sonuçta bu belge de zaman içerisinde unutulup gidiyor. Bunun kesinlikle ticarilemesi gerekiyor. Gastro novasyon Merkezi ile ticari mekanlar da bu iin içerisine koyacanz. Tescilini aldmz ürünün satlmasn salayacak çalmay yapacaz. Bu ekilde bu ürünleri yaygnlatracaz.

Tescillenen ürünlerinin kentin ekonomisine sunaca katklarna deinen Kaya, baz ziyaretçilerin özellikle bu lezzetleri tatmak için kentte geleceini anlatt.

Son dönemlerde gastronomi turizm turlarnn tatil turlarnn içerisinde çok fazla rabet gördüünü belirten Kaya, nsanlar artk gastronomi turu ad altnda 3-5 gün o kenti gördüü kadar lezzetlerinin de tadna bakyor. 5 milyon turist hedefine çok önemli bir ticari katks olacak. Ayrca, bu tescilli ürünler restoranlarda yaplacak. Bu da iletmelerimize kazanç salad gibi ilimize de çok önemli bir ticari katks olacak. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git