Diyarbakır'ın kalbine kazma

Diyarbakır'ın "kalbi" olarak nitelendirilen tarihi Sur ilçesindeki 5 bin yıllık Amida Höyük'te 56 yıl aradan sonra arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı.

Haberler 19.09.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hurri-Mitanniler, Urartular, Persler, Romallar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular ve Artuklularn da olduu birçok medeniyete ev sahiplii yapan Amida Höyükte bata Artuklu Saray olmak üzere tüm deerlerin ortaya çkarlmas için Dicle Üniversitesi (DÜ) Eitim Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. rfan Yldz bakanlnda kaz yaplyor.

çalmalara iliki bilgi veren Prof. Dr. Yldz, Virantepe olarak da adlandrlan höyükte 1946da su deposu yapm srasnda mozaik bulunmasnn ardndan 1962de yaplan ilk arkeolojik kazda etraf surlarla çevrili, Artuklu Hükümdar Melik Salih Nasreddin Mahmud (1200-1222) dönemine ait sarayn temelleri ile renkli ta ve cam küplerden oluan mozaik süslemelerinin ortaya çkarldn anlatt.

Bölgenin askeri alanda yer almas ve mülkiyetinin belediyeye ait olmas dolaysyla höyükte o tarihten bu yana kaz yaplamadn aktaran Yldz, Kültür ve Turizm Bakanlnn kararyla kazya baladklarn belirtti.

- Kentin fethi srasnda 27 sahabe ehit dütü

Prof. Dr. Yldz, Artuklular döneminde bilim ve kültür merkezi olarak kullanlan höyükte ünlü slam alimi El-Cezerinin bugünkü otomasyon sistemleri, sibernetik ve robot biliminin öncü çalmalarn gerçekletirdiini ifade etti.

Höyüün yer ald çkalenin Anadoluda Müslümanln balad ilk yerlerden biri olduunu, kentin fethi srasnda 27 sahabenin ehit dütüünü dile getiren Yldz, bundan dolay büyük bir öneme sahip olduunu vurgulad.

- Jeoradar çalmas için destek alnacak

Kaznn Artuklu Saray ve mütemilatnda balatldn aktaran Yldz, unlar kaydetti:

Diyarbakrn kalbine kazmay vurduk. Kaz ve temizlik çalmasnda höyüün bat ksmna arlk veriyoruz. 3 yl içerisinde saray ortaya çkarmay hedefliyoruz. Ardndan dier bölgelerde kazlar sürecek. Mozaik çini çkacan tahmin ediyoruz ancak höyükte neler çkacan bilemeyiz. nallah Diyarbakr tarihinin yeniden yazmna vesile olacak buluntular ortaya çkar. Höyükte jeoradar çalmas için Karacada Kalknma Ajans da destek verecek.

Ana Sayfaya Git