Diyarbakır’ın neyi meşhur!

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde il il yöresel ürünlerin gündeme gelmesi ve coğrafi işaret konusunda farkındalık yaratmak amacıyla yayınlanan 'Sizin Oraların Nesi Meşhur' programının bu haftaki konuğu Diyarbakır oldu.

Haberler 04.05.2021 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gürsel Cingöz moderatörlüünde düzenlenen programda, medeniyetler beii olarak adlandrlan Diyarbakrn yöresel ve corafi iaretli ürünleri konuuldu. Programa, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kaya, Diyarbakr Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil, Diyarbakr Vali Yardmcs Ömer Cokun, Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral, Diyarbakr Tarm ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar konuk olarak katld.

33 MEDENYETN BRKM

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kaya, Diyarbakrn 33 medeniyete ev sahiplii yapm, binlerce yllk kültürel birikime sahip bir kent olduunu belirtirken, Frat ve Diclenin bereketinin ehrin yemeklerinden yöresel ürünlerine, kültürüne ve ekonomisine yansdn belirtti. Diyarbakrn 6 corafi iaretli ürünü bulunduunu, 9 ürünün corafi iarette ask süresini beklediini, 54 ürün için de Türk Patent ve Marka Kurumuna bavurulduunu kaydeden Kaya, Sadece corafi iaret tescili tek bana yeterli deil. Ürünümüzü Türkiye ve dünya pazarna ulatramazsak corafi iaret belge olarak kalr dedi. Kaya, Cli Diyarbakr Burma Kadayf ve Örgü Peynirinin ABde tescil edilmesi için çalmalar yürüttüklerini anlatt. Kaya, ATB öncülüünde Antalyada düzenlenen Yöresel Ürünler Fuar YÖREXe her yl Diyarbakrn ürünleriyle katldn belirtirken, YÖREX, yöresel ve corafi iaretli ürünlerin sergilendii çok önemli bir fuar. Ali çandr bakanm bu konuya öncülük ediyor dedi.

Diyarbakr Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil, budayn ekmee dönüme serüveninin Diyarbakrda baladna dikkat çekti. Diyarbakrn reyhan erbetinden kaburga dolmasna, karpuzundan peynirine kendine has lezzetleriyle çok geni yöresel ürün yelpazesine sahip olduunu belirten Yeil, yöresel ürünlerin kentin markalamasna önemli katklar saladn vurgulad.

Diyarbakr Vali Yardmcs Ömer Cokun, Diyarbakrn müthi bir esnaf kültürüne sahip, esiz lezzetleri ve yöresel ürünleriyle medeniyetler kenti olduu kaydetti. Tarihi kent Diyarbakrn Burma Kadayf, Diyarbakr Karpuzu, Diyarbakr Örgüt Peyniri, Karacada Pirinci, çirmek Biberi ve Boazkere Üzümünün corafi iaret tescili aldn belirten Cokun, kentin corafi iaret alabilecek onlarca yöresel ürünü bulunduunu söyledi.

CL ÜRÜNLERE ÖZEL WEB STES

Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral, bölgenin ekonomik ve sosyal kalknmas için önemli çalmalar yürüttüklerini kaydederken, Yöresel ürünlerin farkndaln artrmak için projeler yürütüyoruz. Kalknma ajans olarak birçok ürünün corafi iaret bavurusunda kurumlarla ibirlii içerisinde çaltk. Tescillenen yöresel ürünlerin ticarete kazandrlmas çok önemli. Ajans olarak corafi iaret alm ürünlerimizin ulusal ve uluslararas arenada tantlmas için özel bir web sayfasn hayata geçiriyoruz diye konutu.

Diyarbakr Tarm ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakrn tarm ve hayvanclk potansiyeli hakknda bilgi verirken, tarm ve hayvanclk konusundaki zenginliinin yöresel ürün varlna yansdn kaydetti.

Ana Sayfaya Git