Diyarbakırlı çocuklar engellerini atla terapiyle aşıyor

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde normal gelişim gösteren akranları ile aynı sınıfta eğitim gören engelli öğrencilere yönelik hipodromda atla terapi uygulanıyor

Haberler 03.06.2018 - 12:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesinde normal geliim gösteren akranlar ile ayn snfta eitim gören engelli örencilerin atla terapi ile hem tedavileri hem de sosyallemeleri salanyor.

lçe Milli Eitim Müdürlüünün gönüllü öretmenlerle yürüttüü proje kapsamnda, ayn ilçede kurulu Diyarbakr Hipodromundaki Atla Terapi Merkezine gelen kaynatrma örencileri, salkl akranlaryla bir arada atlarla tanyor.

Terapi merkezindeki seanslara katlan örenciler, daha sonra piknik alannda gönüllerince eleniyor.

Örencilerin sosyallemesinin hedeflendii proje ile dönem sonuna kadar 600 örenciye ulalmas hedefleniyor.

ÖRENCLERN SOSYALLEMES

lçe Milli Eitim Müdürü Mehmet Aziz de, ilçeye bal Karacada bölgesinde akraba evliliinden kaynakl zihinsel, bedensel ve duygusal eksiklii bulunan örenci saysnn yüksek olduunu söyledi.

Bahar aylarnda çocuklar hem atla tantrmak hem de hipodromda bulunan atla terapi merkezinden faydalandrmak için böyle bir proje gelitirdiklerini belirten de, dönem sonuna kadar yars kaynatrma örencisi olmak üzere 600 örencinin bu projeden faydalanacan anlatt.

de, projeyi sürekli hale getirmek istediklerine iaret ederek, özellikle kaynatrma örencilerinin topluma kazandrlmas ve engellerini amasn salamak için bir özel eitim okulu açlmas konusunda çalma yürütüldüünü aktard.

çocuklar için ne yaplrsa az olacan dile getiren de, öyle konutu:

Amacmz at sevdirmek, atla kaynatrmak. Eitmenlerimizin eliinde çocuklarmz ata bindiriyoruz. Böylece çocuklarmz hem eitim alm oluyor hem de güzel zaman geçiriyor ayn zamanda da sosyalleiyor. Bu çocuklarmza yönelik bölgede aile ve toplumda bilinç eksiklii var. Bu anlamda bu tarz projeler toplumda duyarllk salyor.

FIRSATLARI KULLANABLMEK

Proje koordinatörü Sosyal Bilgiler öretmeni Yakup Toprak, Türkiyede bulunan 9 hipodromdan birinin Diyarbakr ve ilçe snrlarnda bulunmasn eitim için frsata çevirmek istediklerini belirtti.

Yaptklar anket çalmasyla örencilerin hipodrom ve atla ilgili bilgilerini ölçtüklerini aktaran Toprak, çkan sonuçlardan yola çkarak kitapçk hazrladklarn ifade etti.

Her hafta ilçedeki farkl okullardan yars kaynatrma örencisi olmak üzere 30 örenciyle hipodroma geldiklerini dile getiren Toprak, Temel hedef kaynatrma örencilerini bütünletirmek. Örencinin okul dnda farkl bir sahada somut bir ekilde görüp örenmesini amaçladk. diye konutu.

Hipodromda ilk etapta iledikleri ksa süreli derste örencilere atn Türk ve dünya tarihindeki önemi ve hipodrom hakknda bilgi verdiklerini vurgulayan Toprak, unlar kaydetti:

çocuklar srayla ata bindiriyoruz. Özellikle kaynatrma örencileri çok mutlu oluyor. Ders bittikten sonra yemek molas veriyoruz. Daha sonra hipodrom alann geziyoruz. çünkü buras Türkiyede yer alan hipodromlardan en geni kapsaml olan. Bulunduu yer saha olarak geni ve içinde mesire alan var.

Eitime katlan örencilerden Nehir Ök, ata binmenin çok güzel bir duygu olduunu anlatarak, Burada yalnzca ata binmedik, atlarn geçmiini de örendik. ifadesini kulland.

Kaynatrma örencisi brahim Klç da ata ilk defa bindiini ve atlarla bir arada olmann çok güzel bir duygu olduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git