Diyarbakırlı gençlerle buluştu

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Diyarbakır'da gençlere, "Geçen yıl özellikle biraz kapalı kalmak, okuldan, üniversiteden, derslerden, hocalardan, kitaplardan biraz uzak kalmak hepimizi bir hasret içerisine, özlem içerisine sokmuş." dedi.

Haberler 13.11.2021 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentteki temaslar kapsamnda Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi Konferans Salonunda Nesilden Nesile Tecrübe Konuuyor adl programda gençlerle buluan entop, sabahn erken saatlerinden itibaren Diyarbakrda olduunu ve Dicle Üniversitesinin (DÜ) akademik yl açlna katldn söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle uzun bir arann ardndan yeniden balayan yüz yüze eitime örencilerin youn ilgi gösterdiini belirten entop, Geçen yl özellikle biraz kapal kalmak, okuldan, üniversiteden, derslerden, hocalardan, kitaplardan biraz uzak kalmak hepimizi bir hasret içerisine, özlem içerisine sokmu. Bu bakmdan örencilerin yüz yüze ilgisi, alakas çok yüksek. Her yerde, daha önceki yllarda görülmeyecek derecede dersleri takip eden fazla sayda örenci bulunuyor. Tabi iyüz yüze öretim konusunda Sayn Cumhurbakanmz kararllmz ifade etti. YÖKün de bir karar var zaten, üniversitelerimizin karar var. dedi.

BÜTÜN DÜNYAYI SARAN BR FELAKETLE KARI KARIYAYIZ

Salgnla ilgili artlarn devam ettiine ve bu açdan kstlamalarn da sürdüüne deinen entop, herkesin maske ve mesafe kuralna uymas gerektiinin önemini anlatt.

Maskesiz olanlar gördüünü ifade eden entop, unlar kaydetti:

Kalabalk içerisinde maskelerimizi takalm lütfen. çünkü dünya bu süreçte bugüne kadar rastlanmam derecede bir felaketle kar karya ve bütün dünyay saran bir felaketle kar karyayz. nsanla kazandraca tecrübeler de var. Belki en önemlisi ite zaman zaman haberleri alyoruz. Yeni bir mutasyonlar kar karyayz, ite urada çkt, yeni isimlendirmeler yapyorlar. Herhalde artk isimlendirmeleri brakp numara m verecekler mutasyonlara bilmiyorum. Alar mutasyonlar da cevaplyor mu? Onlara kar da koruyucu deniyor ama nereye kadar gidecek onu da tam bilemiyoruz. Ayrca belki bu yöntem eer komplo teorilerinde olduu gibi, tespit edilebilmi bir ey deil ama bir biyolojik silah olarak tasarlanm bir ey ise çk itibaryla belki buna benzeyen virüslerle insanln, dünyann karlamas ihtimali de var bu yüzden.

entop, tedbirleri alarak yaamaya almak gerektiini anlatarak, devleti yönetenler olarak gelecekteki ihtimalleri dikkate alarak çalmalar ve yatrmlar yapmalar, altyapy buna göre kurmalar gerektiini bildirdi.

Türkiye uzun yllar, belki 50 yldan fazla bir zamandr hep ksr çekimeler içerisinde kald. Basit, siyasi, ideolojik tartmalarla vakit kaybetti. ifadelerini kullanan entop, bunun Türkiyeye büyük maliyetleri olduunu dile getirdi.

çok ükür Cumhurbakanmzn liderliinde 2002den itibaren hem o geçmite boa geçirilen vakitleri telafi edecek yatrmlar, çalmalar yapld hem de gelecei düünerek çalmalar yapld. diyen entop, öyle devam etti:

te en önemlisi salk altyapsyla ilgili yaplan çalmalar. Biliyorsunuz birçok siyasetçi bunlar eletiriyordu. ehir Hastanelerine bu kadar paray niye aktaryorsunuz?, Bu kadar yatrm niye yapyorsunuz?, Bu hastaneler bombo., Hasta bu hastaneleri karlamaz. gibi birtakm yorumlar, deerlendirmeler yapyorlard. Birden bire karmza salgn süreci çknca Türkiyenin buna ne kadar hazrlkl olduu anlald. Avrupa Birliinin Türkiye ilerleme raporu var. Orada raportörler Türkiyeyi birçok bakmdan, bulabildikleri her noktadan hep eletirirler. Fakat salgn süreciyle ilgili deerlendirmelerde Türkiyenin bu süreci büyük bir baaryla yönettii, salk altyapsnn ne kadar önemli, kymetli olduu, ne kadar büyük olduu orada ifade ediliyor.

Salgnn ilk aylarnda Avrupa ülkeleri bata olmak üzere birçok ülkenin büyük skntlar yaadn anmsatan entop, buralarda salk altyapsnn olaan dönemlere göre düünülüp hazrlandn aktard.

entop, söz konusu ülkelerde olaanüstü dönemde ne yaplaca konusunda kimsenin bir fikri olmadn aktararak, dier taraftan salkla ilgili sosyal güvenlik kapsamnn da yeterli olmadna dikkati çekti.

O dönemde Türkiye sadece salk altyapsyla deil insanlkla ilgili, dünyayla ilgili vizyonu, yaklam bakmndan da çok büyük takdir toplad. diyen entop, u ifadeleri kulland:

Salgn döneminin bandan itibaren 2020de, 2021de birçok meclis bakanyla temaslarmz oldu. Bunlarn önemli bir ksm ya telefonla ya çevrim içi görüntülü konferanslarda, toplantlarda oldu. Son zamanlarda da çok hzl ve youn bir ekilde birçok ülkeyi ziyaret ettim, gelen misafirlerim oldu. Karlatmz bütün meclis bakanlar önce ite selamlyoruz, Naslsnz? yi misiniz? arkasndan bunlar Türkiyeye teekkür ederek sözlerine balyorlar. Niye? çünkü Türkiye bu dönemde salgn sürecinin balangcndan itibaren 156 ülkeye salk malzemesi yardmnda bulundu. Maskeden tutun, vantilatör, solunum cihazna kadar. Baktmzda tabii u anda hepimizin alt ama salgn sürecinin ilk balangcnda büyük ihtiyaç olarak görülen ve hatta Bunlar nereden bulacaz? diye panie sebep olan malzemeler bunlar.

ALLAHA ÜKÜRLER OLSUN, TÜRKYE O ZAMANIN TÜRKYES DEL

Etrafa bakldnda 100 yl öncesinin meseleleriyle kar karya olduklarnn altn çizen entop, ayn sorunlarn benzer mahiyette karlarna çktn söyledi.

Türkiyenin genç nüfusunun önemine dikkati çeken entop, Allaha ükürler olsun, Türkiye o zamann Türkiyesi deil. O zaman onlarca yl cepheden cepheye koan, savalardan gelen, ekonomik olarak büyük bir ykm içiresinde olan bir devletimiz vard. Toprak kaybetmi, nüfus kaybetmi, ekonomik imkanlarn kaybetmi bir devletimiz vard. 1928de nüfusumuz 13 milyondu fakat bugüne geldiimizde ayn snrlar içiresindeyiz ama nüfusumuz 85 milyon. çok büyük bir kymet ifade eder. Günümüz dünyasnda bunun deeri her zaman vard ama imdi daha da artm hale geliyor. Bilhassa genç nüfus çok önemli. dedi.

Konumasnn ardndan gençlerin sorularn cevaplayan entop, karakalem resmini hediye eden gençlerle fotoraf çektirdi.

Ana Sayfaya Git