Doç. Dr. Kaya: Yaban hayatı tehlikede

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaettin Kaya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaban hayatının tehlikede olduğunu söyledi.

Haberler 06.01.2022 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl, Dicle Üniversitesi ve Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüünce Diyarbakrda kurulan Dicle Yaban Hayvan Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine son bir yl içerisinde 250nin üzerinde yaral hayvan getirildi. çounluu yrtc kulardan oluan hayvanlarn, yasak olmasna ramen avclar tarafndan ateli silahlarla vurulmu olduu tespit edildi.

NSANLARA DAHA çOK HASTALIK BULAACAK

Dicle Yaban Hayvan Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine getirilen yaral hayvanlarn tedavisini yapp, popülasyonunu aratran Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öretim Üyesi Doç. Dr. Alaettin Kaya, Güneydou Anadolu Bölgesinde yaban hayatnn tehlikede olduunu belirterek öyle konutu:

Maalesef tehlike çanlar çalyor. çünkü baz hayvanlar artk doada göremiyoruz ya da çok az görüyoruz. Bu aslnda bizim için bir belirteçtir. Bir hayvan doada az görüyorsanz veyahut görünmemeye balanmsa ya da tam tersi bunun basklad hayvanlar çok sk görüyorsanz, o hayvann azaldn gösteriyor. Bizim bunlar korumamz gerekiyor, aksi halde artk tarm da yapamayacaz, çiftçilik de yapamayacaz. Ürünlerimizi daha çok kaybedeceiz, doamz daha çok kaybedeceiz. Kar taraftaki hayvanlarn says arttnda, kemirgenlerin ve yaban domuzlarn saysnn artmas beraberinde hastalklar da arttracaktr, sürülere daha fazla hastalk girecek ve insanlara daha çok hastalk bulaacak. Bu yüzden yaban hayatn korumamz gerekiyor.

TEKRAR DOAYA SALMAYA çALIIYORUZ

Hayvanlardaki yaralanmalarn iki nedenden kaynaklandn belirten Doç. Dr. Kaya Merkezimize, Güneydou Anadolu Bölgesindeki illerden hayvanlar getiriliyor, buraya getirilmesinin sebebi; çounlukla insan etkisi, yanl veya kötü avclk. Bir dier etki de habitat bozulmalar. Habitat bozulduu için bunlar beslenemiyor, zayf düüyor ve buraya getiriliyor. Bunlarn tedavilerini yaptktan sonra tekrar doaya salmaya çalyoruz. çünkü iyileip, doada olmalar bizim için önemli. Fakat maalesef bu her zaman öyle olmuyor, çünkü gelen hayvanlarn büyük çounluu iyilese bile doada tutunacak durumda deil. Bize 2020 Ekim ayndan bu yana 250nin üzerinde hayvan geldi. Gelen hayvanlar arasnda yrtc kular arlkta, çounlukla ahin, bayku, leylek ve balkçl kular konuk oldu. Bazlar iyileti gönderdik, bazlarn da maalesef kaybettik diye konutu.

Ana Sayfaya Git