Doğa harikası kanyon keşfi!

Dicle'de doğa harikası kanyon keşfedilerek turizme kazandırılmayı bekliyor

Haberler 15.11.2021 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Dicle ilçesinde doa harikas kanyon, kefedilerek turizme kazandrlmay bekliyor.

Bölgeye huzur ve güven ortamnn hakim olmasyla doal güzellikler bir bir gün yüzüne çkmaya devam ediyor. Dicle ilçesinde yaklak 70 kilometrelik kanyon da kefedilmeyi bekliyor. Yeil ve mavinin bulutuu doyumsuz manzaras, temiz ve bol oksijenli havasyla görenleri kendine hayran brakan, tarihi mekanlaryla, yürüyü yollaryla, barajyla ziyaretçilerine ho bir vakit geçiren kanyon turizme kazandrlmay bekliyor. Doa harikas kanyon Dicle ilçesindeki Kral Kz Barajndan balayp, Eil kysndan Dicleye bal krsal Deirmenli Mahallesine kadar uzanyor.

KEFEDLMEY BEKLYOR

Kanyonunun turizme kazandrlmasn istediklerini belirten krsal Pekmezciler Mahallesi sakinlerinden Halil Baytok, 35 yldr Diclenin en güzel tarihi yerlerinde bulunmaktan gurur duyuyorum. Buraya her zaman gönül huzuruyla gelip resimleri alyorum. Burada Kral Kz bir antmz var. Kral kz buradan sevdii için kralndan kaçyor. Kaçtktan sonra kral emir veriyor. Askerleriyle birlikte onu kovalyorlar. Kral kz arkasna dönüp bakyor ki, askerler tam yaklamken Allahtan bir dilekte bulunuyor Allahm sen beni ta eyle diye ve Allah onlar ta ediyor. O gün bugündür bize anlatlan, kulaktan kulaa gelen bir Kral Kz antmz var. smi de Kuma Kral diye geçiyor. Kum ant demek, yani heykel eklinde bir ey demek. Tabii daha arka bölümlerde de asker figüründe, peri bacalar gibi talam insanlar var. çok güzel eyler var. Arkamda gördüünüz yaptlarsa çok eski uygarlk, yani tarihi bilinmemekle birlikte binlerce yl önce burada yaayan insanlar burada kendilerine ev yapmlar. Kayadan oyma evler, merdivenler var. Buras kefedilmeyi bekleyen tarihi yer. Bir doa cenneti. çok güzel bir yer. nsan figürlerinde anlatlacak ekilde iki insan yüzü var. Ayrca insan kafas heykeli de var. çok güzel yerlerimiz, kaynak sularmz da var. Biz bu konuda ilgili bütün yetkililerden buraya el atmalarn, buray daha güzel bir yer haline getirmelerini istiyoruz. çok güzel doa cenneti, çok güzel tarihi manzaralar, çok güzel yerlerimiz var. nallah bunu devletimizle, milletimizle, yetkililerimizle buray kontrol altna alabiliriz dedi.

TURZME AçILMASI çN

Vatandalarn kanyona gelerek güzel vakit geçirmelerini istediklerini ifade eden Halil Baytok, Arkada gördüünüz tarihi ta yapt, eski uygarlklarla ilgilidir. Asur dönemlerinden daha öncedir. Müslümanlar buray fethetmeye geldikten sonra tam bu kayaln üstündeki arka tarafta çok eski bir cami vardr. 1200lü yllarda yaplm. Müslüman olarak mezar talarmz da vardr. Bir köy Müslüman olarak buraya yerleilmi. Ama Müslümanlardan önce de ta devrinde kalma oyma evler, merdivenler, hamamlar olduunu görmüüz. Sürekli kuruma altna alnmas için elimizden geleni yapmz ama gene de tarihtir. Koruma altna alndktan sonra inallah buras daha da güzel bir çevreye kavuur. Bir de 70 kilometre kanyonumuz var. Dicle Kral kzndan balayp Deirmenliye kadar 70 kilometre bir kanyon var. Kanyonlarda hepsinden Eilden geçiyorsun. Her yer tarihi yerler. Hepsi tarihi dokularla örülü çok güzel yerlerimiz tüm milletimize, insanlarmza, vatandalarmza hem buraya gelmelerini, hem buray görmelerini ve hem burada güzel bir vakit geçirmelerini isteriz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git