Doğaya ve insanlığa zararı büyük; tütün!

Dünya Tütüne Hayır Günü nedeniyle konuşan Yeşil Yıldız Derneği Başkanı Yahya Öger, tütün ve sigaranın insan vücuduyla birlikte doğaya, suya ve hayvanlara da ciddi anlamda zarar verdiğini belirterek uyarılarda bulundu.

Haberler 01.06.2021 - 01:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeil Yldz Bamllklarla Mücadele Dernei Bakan Yahya Öger, 31 Mays Dünya Tütüne Hayr Gününün toplum için bir milat kabul edilip sigara ve tütünü brakma noktasnda herkesi duyarl olmaya davet etti.

Sigara ve tütünün insan vücuduyla birlikte dolayl olarak suyu kirlettiini, havay zehirlediini ve canllar birebir ya da dolayl ekilde yok ettiini belirterek tabiatn dengesine zarar verdiini vurgulad.

31 Maysn Dünya Tütüne Hayr günü olarak belirlendiini hatrlatan Öger, Dünya Salk Örgütü, sigara ya da tütünden kaynakl ölüm vakalarn kamuoyuyla paylayor. Buna göre sigara, her sene ortalama 7 milyon insann hayatna mal oluyor. Bu rakam 1,5 yldan fazladr Covid-19 salgnnda kaybettiimiz can saysnn iki katdr. diye belirtti.

Türkiyede her yl ortalama 100 bin insann tütün kaynakl nedenlerden dolay öldüünü dile getiren Öger, Sigarayla ilgili zararlar ortaya çkmaya balad. Her geçen gün sigarann, insan vücudunda ciddi manada olumsuz etki brakt anlalyor. Sigara, kanser hastal ya da solunum yollarnda olumsuzluklarda önemli bir etken olduu gibi çevreye de zararldr. ifadelerini kulland.

50 yl boyunca günlük bir paket sigara içen bir kii, 1,4 milyon litre suyu kirletiyor

Yeil yldz dernei olarak bu yl sigara ve ekolojik denge üzerinde biraz daha fazla younlatklarn belirten Öger, Sigarann sadece insana deil, çevreye de ciddi manada zarar vardr. Örnein resmi kaytlara göre 50 yl boyunca günlük bir paket sigara içen kiinin 1,4 milyon litre suyu kirlettii belirtiliyor. Yine ylda bir milyona yakn ku sigara izmaritini yuttuu için öldüü de kaytlarla sabittir. Ayrca 3 bin paket sigara için maalesef bir aaç kesilip tabiata zarar veriliyor. Bunlar basit rakamlar deildir. eklinde konutu.

Türkiyedeki orman yangnlarnn yüzde ellisinin atlan sigaralardan kaynaklandn vurgulayan Öger, anz yangnlarna da dikkat çekerek çinde bulunduumuz mevsimde özellikle kastl olarak yaklan anzlarn haricinde sigara kullananlarn att izmaritten kaynakl anz yangnlar çkyor. Mesela Diyarbakrda geçtiimiz günlerde atlan bir izmarit 50 dönümlük tarlay küle çevirmiti. Tabi bu yangnlarda yok olan sadece aaç, ot ya da mahsul deil, ayn zamanda oralarda yaayan binlerce canl da yok oluyor. nsanolu içtii sigarayla kendine zarar vermekle beraber çevresine de zarar veriyor. dedi.

Ciddi anlamda irade göstererek; kendimizi ve toplumumuzu bu illetten korumalyz

slami camia müntesipleri olarak sigara konusunda snfta kalndn söyleyen Öger, Halen sigarann dini hükmü konusunda bir çkar yol bulamadk. Ama u bir gerçek ki günde bir paket sigara içen bir kii ortalama 15 TL, aylk olarak ise 500 TLyi geçtiini biliyoruz. Bu miktar aslnda asgari ücretin 5te biri demektir. Bu minvalde 31 Mays Dünya Sigaray Brakma Gününü bir milat olarak kabul edip ciddi anlamda irade göstererek; kendimizi, çevremizi ve toplumumuzu bu illetten muhafaza etmeliyiz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git