Doğum fotoğrafçısı, kadınları normal doğuma teşvik ediyor

Diyarbakır’da doğum fotoğrafçılığı ve koçluğu yapan Serap Aşılı (40), bugüne kadar yaklaşık 1500 doğum fotoğrafı çekti. 9 ay önce kendi bebeğini de doğumunundan hemen sonra görüntüleyen Aşılı, çektiği fotoğrafı koçluğunu yaptığı anne adaylarına gösterip, onları cesaretlendirerek, normal doğuma teşvik ediyor.

Haberler 13.07.2018 - 12:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakr ve Güneydou Anadolu bölgesinde yaklak 7 yldr doum fotorafçl ve koçluu yapan Serap Al, kadnlar normal douma tevik etmek amacyla ine dahi yaptrmadan doktor kontrolünde 9 ay önce doum yapt. Güneydou Anadolu Bölgesinde bata Diyarbakr olmak üzere birçok kentte yaklak 1500 doumu fotoraflayan Al, erkek bebeini de dünyaya getirdikten hemen sonra görüntüledi. Bebeini doktor kucandayken kendi makinesiyle görüntüleyen Serap Alnn o anlarn da ei Ali Al fotoraflad. Ayn zamanda fotoraf eitimi verdiini belirten Serap Al, elinde makinesiyle girdii doum hikayesini öyle anlatt:

DOUM FOTORAFçISI

Güneydou Anadolu Bölgesindeki birçok ile gidiyorum. imdiye kadar 1500den fazla doum fotoraf çektim. Yaklak 7-8 yldr bu ii yapyorum. lk yllarda sezaryen daha fazlayd. Ama u son 2 yldr, yüzde 60 sezaryen varsa, bunun yüzde 40 normal doum olmaya balad. Normal douma talep artmaya balad, doktorlar da tevik etmeye balad, halkmz da bu konuda bilinçlendi. Anne adaylar normal doumun güzelliini ve kolayln örendii için hepsi normal doum yapmak için istek duymaya baladlar. Bebek ve annede herhangi bir problem yoksa normal douma alnyorlar, yoksa sezaryen yaplyor.

Yaklak 13 yldr evli olduunu ancak çocuk sahibi olmadn kaydeden Al, geçen yl anne olmaya karar verdiini belirterek, Bu zamana kadar doumlarna girdiim annelerin dualar sayesinde tüp bebee ihtiyaç duyulmadan hamile kaldm. Doum yaptm günde doum sanclarm anladm, eimi aradm ve Gel ben doum yapacam dedim. O da geldi ama ben hastaneye gitmeden doum hazrl yaparken, belki hastanede epidural yaplr, biraz arm olmaz diye düünmütüm. Hastane odasn süsleyeceim eyalarm hazrladm, hastaneye gittik, yarm saat daha gitmesem doum gerçekleecekmi. Hiçbir ine, ar kesici yapmadan tamamen normal yollarla doktorumun da sayesinde bebeimizi kucamza aldk dedi.

NORMAL DOUMA TEVK

Doumdan hemen sonra bebeininin fotorafn çektiini anlatan Serap Al, Tüm doum fotorafçlarnn hayalidir aslnda, son zamanlarda da artt. Doktoruma daha önce kendi doum fotoram çekeceimi söylemitim, o da bana Makineni elinde tut dedi. O sra arm çok olmutu, ellerim titriyordu ama Benim bunu çekmem lazm dedim. Doum yaparken de makinem elimdeydi, brakmadm hiç ve bebeimi çektim. Sonra hemire arkadalar da beni çekti, bu zevki bakasna brakamazdm, herkesi çektim, kendi fotorafm da kendim çekmeliydim diye konutu.

Doumdan 2 gün sonra ayaa kalkp, normal hayatna döndüünü ifade eden Serap Al, fotoraf çekmesindeki asl nedenin ise anne adaylarn normal douma tevik etmek olduunu söyledi. Al, Ben herkese öncelikle normal doumu tavsiye ediyorum. Normal doum sonras arsz, acsz hemen ayaa kalkmanz, bebeinizle daha rahat ilgilenmeniz hepsi çok güzel olduundan dolay, hepsine normal doumu tavsiye ediyorum. Ben normal doum yaparak kendi fotorafm çekebildiysem, tüm arkadalarm da normal doumda bunu yapabilirler. Koçluunu yaptm anne adaylarna da korkularn yenmeleri için cesaretlendirmek için bunlar anlatyorum dedi.

Ana Sayfaya Git