Dolu fena vurdu

Diyarbakır’da aniden bastıran dolu, kısa süreliğine hayatı olumsuz etkilerken, çevreyi bir anda beyaza bürüdü.

Haberler 05.04.2019 - 01:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda etkili olan dolu ve saanak yatan dolay kentin caddeleri beyaza büründü, yurttalar zor anlar yaad.

Diyarbakrda dolu ve kuvvetli saanak ya etkili oluyor. Kentte dün saat 13.20den itibaren balayan dolu ya ile caddeler ve kaldrmlar beyaza bürünürken, vatandalar ise binalarn saçaklarna snarak doludan korunmaya çalt. Bununla birlikte etkili olan kuvvetli yala birlikte bulvar, cadde ve sokaklar su ile dolup tat. Su dolan caddelerde araçlar ilerlemekte güçlük çektii görüldü.

METEOROLOJ UYARDI

Meteoroloji 15inci Bölge Müdürlüü Diyarbakr Bölge Tahmin ve Uyar Merkezi ise ya nedeniyle ani sel, su baskn, dolu, yldrm ve kuvvetli rüzgara kar uyarda bulundu.

RÖGAR KAPAKLARI TATI

Merkez Balar ilçesi Karacada Caddesi ile Alipnar Caddesinin kesitii kavakta yaan ar ya nedeniyle tkanan rögar kapandan akan lam suyu, caddede kötü kokunun yaylmasna sebep olurken çevre esnaf, bu skntnn her saanak sonras tekrarlandn, bir an evvel yetkililerin buna çözüm bulmasn istedi.

Halk arasnda Alay Kava olarak bilinen mevkide daha önce güvenlik nedeniyle braklan ve trafikte aksamalara sebep olan barikatlarn artk kaldrlmasn isteyen esnaf, kavan kapatlmas nedeniyle i yapamaz hale geldiklerini de dile getirdi.

LAIM KOKUSUNDAN GEçLMYOR

Alipnar Caddesinde25 yldr esnaf olan Mehmet Arsiz, 25 yl içerisinde her yamur yadnda bu rezaleti yayoruz. Buradan kardan karya geçilmiyor. Kar da okul var ve bu örenciler kardan karya geçemeyecek. Bir an evvel çözüm bulunmasn istiyoruz. Kardaki kava kapatmlar, buradaki esnafn hepsi kan alyor. Bu suyun ak ile beraber lam kokusu bütün mahalleye yaylyor. Tabii ayn zamanda salgn hastalklara da neden oluyor. Yetkililerden bir an önce bu soruna çözüm bulunmasn istiyoruz. dedi.

Mahalle sakinlerinden Mehmet Kzlay, 2 seneden fazladr rögarn tkandn ve bu suyun kokusundan insanlarn büyük tiksinti yaadklarn ve evlerine gidemez hale geldiklerini söyledi.

Recep Kartal ise konu hakknda defalarca dilekçe yazdklarn ancak bir çözüm bulunmadn ifade etti.

Söz konusu mevkide mezarln da olduunu hatrlatan Kartal, oluan su birikintileri nedeniyle mezarlk ziyaretçilerinin de ölmü yaknlarn ziyaret edemediini söyledi.

Mesut Özen isimli esnaf ise güvenlik amaçl konulan barikatlara iaret ederek kavan açlmasn talep etti.

eyhmus Bilgi ise unlar söyledi: Her yamur yadnda buralar göl oluyor. ehrin bütün suyu Kantar Kavandan buraya geliyor. Okul çknda çocuklar zorluk çekiyor. Baz zamanlar çocuklar arabayla, baz zamanlar ise kucamzda tamak zorunda kalyoruz. Her yamur yadnda bu rezaleti çekiyoruz. Bu kavak da kapal. Esnaflar sknt içerisinde, burada siftah dahi yapamyor. Bu bölge adeta kaderine terkedilmi. Yetkililerden bu sorunlara bir an evvel çözüm bulmalarn istiyoruz. Güvenlik nedeniyle kavak kapaldr. Diyarbakrda güvenlik sorunu denen bir ey kalmad bildiim kadaryla. ifadelerini kulland.

BSML LçES

Bismil ilçesinde ise saanak ya nedeniyle baz sokak ve caddelerin su altnda kalmas nedeniyle baz araçlar trafikte kalrken, zor anlar yaayan vatandalar ise bina ve iyerlerinin saçaklarna snarak yatan korunmaya çalt. Saanak ya kentte yer yer iddetini arttrarak devam geç saatlere kadar devam etti.

VALLK UYARDI

Öte yandan, Diyarbakr Valii yalarla igili açklama yapt. Açklamada u ifadelere yer verildi; Gerek bölgemizde meydana gelen ar yalardan dolay, gerekse havalarn snmas neticesinde havzada biriken kar kütlelerinin ani erimesi sonucu, Batman Baraj göl havzasna EÜA tarafndan tam kapasite enerji üretildii halde, baraj gölünde su seviyesinin hzla yükselmeye devam ettii gözlenmitir.

BATMAN BARAJI

Bu nedenle Batman Baraj ve HES tesislerinin güvenliini salamak amacyla zorunlu ihtiyaç halinde Batman Barajnda dolusavak kapaklarndan Batman çay yatana su braklmas olasl bulunmakta olup, vatandalarmzn can ve mal kayplarna kar dere yataklarndan uzak durmalar ve herhangi bir olumsuzlua kar dikkatli ve tedbirli olmalar gerekmektedir.

Ana Sayfaya Git