Dört Ayaklı Çöplük Gibi

Sur ilçesindeki olayların ardından restorasyonu yapılan tarihi yapıların arasında başı çeken dört ayaklı minarenin yeni hali bu kadarı da olmaz dedirtti. Her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olan mekanın çevresindeki zeminin kötü olması sebebiyle biriken su ve çöpler mekanın ihtişamına gölge düşürüyor.

Haberler 11.09.2018 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ziyarete gelen ve çevre sakinlerinin görüüne bavuran Diyarbakr Söz Gazetesi ekibi vatandalarn tarihi yaplara verdiimiz deer hakkndaki görülerini derledi. te vatandalarmzn bu konudaki görüleri;

VATANDA OLARAK SORUMLULUUMUZU YERNE GETRMYORUZ

Efendi Enöner, Surda yaplan restorasyon çalmalarnn tarihi dokusunu deitirmeden yaplan her türlü çalma faaliyetlerini destekliyoruz. Eskisine göre kyaslamak gerekirse bence daha güzel olmu bunun için ilgililere teekkür ediyorum. Kullanclar adna da üzülüyorum nedeni de her yerin çöp içinde olmas. Bunlar vatanda olarak bizler yapyoruz Ben Diyarbakrl deilim ama eski halini biliyorum, keke dokunulmasayd ama maalesef dokunuldu. Bir yerden balayp düzeltilmesi gerekiyordu sa olsun yetkililer düzeltti. Ben Dicle kentte oturuyorum orada her metrekareye bir temizlik görevlisi verilmi ancak surdaki temizlikçiler nerede ya da var m onu örenmek lazm. Eminim ki yetkililer sura da temizlik görevlileri göndermitir ve o görevlilerin ilerini yapmadklar kanaatindeyim. Sadece temizlik görevlileri deil elbette onlardan önce vatanda olarak bizler kendi sorumluluumuzu yerine getirmiyoruz.

SOKAI SADECE BELEDYENN TEMZLEMESN BEKLEYEMEYZ

Erhan Demir, Diyarbakr, hanlar, hamamlar, çemeleri ve konutlaryla tarih kokan bir ehir. Bunlarn hepsini eski haline dönütürmenin mümkün olacan düünmüyorum ama ilgili kurumlar bu dorultuda ellerinden gelen çalmalar zaten yapyorlar. imdiki modernizimle beraber yaplarn imdiki dokular eski dokularndan çok farkl mesela öyle anlataym u farkll eklentiler yaplyor çats deitiriliyor avlusu deitiriliyor bunun gibi farkllklar. Restorasyon çalmasndan ziyade yeniden kurma çalmas yaplyor yani hayalen yaplan çalmalar. Bu da uzun uralar gerektiren çalmalar kapsyor. Tabi ki aslna uygun bir ekilde yaplmas gerekiyor ama baktmzda örnein dört ayakl minare aslna uygun deil uan. Diyarbakr göç alan bir ehir ve çarpk kentlemenin balad yerlerden biri sur ilçesi. çarpk kentlemenin olduu yerde belediye ve dier hizmetlerin dört dörtlük bir ekilde ileyi göstermesini bekleyemeyiz. Sosyokültürel olarak da eitim olarak da düük bir seviyedeki kitleleri barndryor dolaysyla vatandalarnda kendi ihmalkrlndan dolay her yer çöp içinde. Soka sadece belediyenin temizlemesini bekleyemeyiz vatandalarn da duyarllk göstermesi gerek.

SOKAKLAR VE TARH YAPILAR çÖP çNDE

Metin Tunç, Benim surda kendi evim de var ve eski halini de bildiim için yaplan restorasyonlar eski tarihi dokulara uygun deil. Sokaklarn kir ve tarihi yaplarn olduu yerler çöp içinde güzel görünmeyen manzaralar bunlar ve Diyarbakra yakmayan bir uygunsuz görüntüler. Bunun yan sra ziyarete gelen turistlerinde bir daha gelmemesine sebebiyet veren kirlilik içinde. Bizim de temennimiz temiz bir ortam olmas gelecek olan turistlere de mahcup olmama kaygs. Baktmz zaman

Diyarbakrn gerçek evleri olarak aslnda iki üç tane yalnz kalm onun dndakiler restorasyonla deitirilmi yaplar. una da deinmek istiyorum surdaki yaplan çalmalar oldukça ar ilerliyor ve bu da turist kaybetmemize neden oluyor.

YAPILAN çALIMALAR YETERSZ

Abdullah Sar, Yaplan çalmalarn yetersiz olduunu düünüyorum. Özellikle temizlik konusunda Sur içinde oldukça çer çöp var ve bu tarih kokan her taraf tarihi ve kültürel yaptlarla donatlan Sur ilçesine yakmayan bir manzara, üstelik buraya gelen turistlerde de kötü bir izlenim olumasna sebebiyet veriyor. Biran önce bu konuyla ilgili çalmalarn balatlmas gerek düüncesindeyim.

Ana Sayfaya Git