Dr. Turan: ATK kararları hekimlik değerleriyle bağdaşmıyor

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, tutukluların sağlığa erişim hakkının ihlal edildiğini ve ATK'nin verdiği kararların evrensel hekimlik değerleriyle bağdaşmadığını söyledi.

Haberler 21.05.2022 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakr Tabip Odas Bakan Dr. Elif Turan, tutuklularn sala eriim hakknn ihlal edildiini ve ATKnin verdii kararlarn evrensel hekimlik deerleriyle badamadn söyledi.

Adli Tp Kurumu (ATK) ve cezaevi idarelerinin, haklarnda cezaevinde kalabilir ya da iyi halli deil raporlar verdii hasta tutuklular bir bir yaamlarn yitiriyor. nsan Haklar Dernei (HD) verilerine göre u an cezaevinde 651i ar olmak üzere en az bin 517 hasta tutuklu bulunuyor. Türkiye nsan Haklar Vakfnn (THV) raporlarna göre, 2022 ylnn Ocak aynda 3, ubatta 4, Martta 5, Nisanda 3 ve Maysta 2 olmak üzere toplamda 17 tutuklu hayatn kaybetti. Cezaevinde en son hayatn kaybeden hasta tutuklu da Abdullah Ece oldu. Birçok hastal bulunan Ece, infaz ertelendikten sonra, 14 Maysta hayatn kaybetti.

Diyarbakr Tabip Odas Bakan Dr. Elif Turan, Ecenin ölümüyle birlikte bir kez daha gündeme gelen hasta tutuklularn durumunu ve haklarnda verilen kararlar deerlendirdi.

SALIA ERM

Tutuklularn mektup ya da aile ve avukat görümeleriyle durumlarna ilikin kendilerine bavuruda bulunduunu aktaran Turan, bavurularda en çok sala eriim hakk noktasnda sorunlara deinildiini ifade etti. Turan, ülkedeki antidemokratik uygulamalarn arttkça cezaevlerindeki ihlallerin de arttna iaret ederek, Bir ülkedeki cezaevlerinin durumu, ülke demokrasisiyle ilikilidir dedi.

Salk hakknn yaam hakknn bir parças ve her insan için temel bir hak olduunun altn çizen Turan, Tutuklular ve hükümlüler için bir hapis edilme var. Tutuklular da salk hakk açsndan dardaki insanlarla ayn haklara sahiptir. Bununla ilgili uluslararas sözlemeler de var. Sözleme gerei, cezaevinde olan bir kiiye insan onuruna yarar bir ekilde davranmak gerekiyor. Örnein içme suyunun salkl ve yeterli olmas, yine yemee eriim olmas gerekiyor eklinde konutu.

CEZAEV KOULLARI

Turan, cezaevleri koullarna iaret ederek, kapasiteden fazla tutuklu olmasnn sala eriim hakkn ortadan kaldrdn ifade etti. Turan, Yeteri kadar sala eriim olmad gibi yeteri kadar hijyen de deil. Bu da beraberinde bulac hastalklar getiriyor. Bu hastalklarn önüne geçmek için salk hizmeti eriiminin olmas gerekmektedir. Tabi en önce de ar hasta tutuklularn tahliye edilmesi gerekiyor diye belirtti.

Ana Sayfaya Git