DTSO 9 yöresel yemeğin patentini aldı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Coğrafi İşaret Tescili olan kentin 9 yöresel lezzetin tanıtımını yaptı.

Haberler 29.05.2021 - 01:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Corafi aret Tescili olan kentin 9 yöresel lezzetinin tantm için odalarnda tantm toplants yapt. Yaklak 200 yemein içinden 9 tanesi Corafi aret Tescili ald. aret tescili alan yemekler öyle: Diyarbakr ehriye, Diyarbakr Üsküre Kebab, Diyarbakr Tavuk Ekenesi, Diyarbakr Tirit, çliköfte, Kabak Meftunesi, Kenger Boranisi, Kuru Dolma, Simindirik çorbas.

Toplantda söz alan Dicle Üniversitesi Açlk Program Öretim Görevlisi Cüneyt Ate, 9 yöresel yemein corafi iaretini alabildiklerini fakat 54 tanesini alamadklarn aktard. Ate, Hevsel bahçemizdeki ürünler endemik olarak karmza çkyor. Diyarbakrda iki farkl mutfak çeidimiz var; ehir ve krsal. 54 yöresel yemein de iaretini alacaz dedi.

TOPRAIN HAKKINI VERMELYZ

Amidann Sofras: Yemekli Diyarbakr Tarihi kitabnn yazar Silva Özyerli ise En büyük gururum Diyarbakrl olmam. Zengin bir kültürden geliyoruz. Benim yazdm hiçbir ey daha bir çok ey var. çok bereketli topraklar üzerinde yayoruz. Topran hakkn vermeliyiz ifadelerini kulland.

KÜLTÜRÜMÜZE SAHP çIKIYORUZ

Son olarak söz alan DTSO Bakan Mehmet Kaya, corafi iaretli ürünleri ortaya çkarmak istediklerini belirterek, Yöresel yemeklerimizi tanmak ve ulatrmak istiyoruz. Bunu yaparken hem kültürü koruyor hem de geçmiteki insanlarn miraslarna sahip çkarak ileriye tayoruz. 54 tane corafi iaret bekleyen yemek var. Tescil etme sürecini kazanarak, ticarete de kazandracaz. Bu binamz Diyarbakr Gastro novasyon Merkezi yapmak istiyoruz eklinde konutu.

Toplant sonras katlmclara, yöresel yemekler tantld.

Ana Sayfaya Git