DTSO Kadın Meclisi yeni dönem sözcüsünü seçti

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi’nin dönem sözcülüğüne Seda Berekatoğlu seçildi.

Haberler 25.08.2020 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) bünyesinde 2019 ylnda kurulan Kadn Meclisi, yeni sözcüsünü seçmek için DTSO binasnda topland. Koronavirüs nedeniyle basna kapal yaplan toplantya Kadn Meclisi üyeleri katld. Toplantda konuan Kadn Meclisi Dönem Sözcüsü Sevim Vural, 2018 ylnda balattklar Kadn Meclisi yolculuklarnn bugün, temsil güçlerini artrdklar ve ekonomik alanda kadnlarn taleplerini daha etkin bir ekilde dile getirdikleri bir noktada olduklarn söyledi.

Kadn giriimcilerin ekonomik alanda güçlendirilmesi ve temsiliyetinin arttrlmas hedefiyle Kadn Meclisinin kurulduunu hatrlatan Vural, 2019 Nisan aynda gerçekletirdiimiz seçimlere DTSOya kaytl 230 kadn giriimci katlm salad ve 48 kiilik Kadn Meclisi seçimleri yapld. DTSOya kaytl yaklak 2 bin iletme sahibi, orta, temsilcisi kadn üyeye ulalmaya çalld ve bir dizi toplant ile aktif olarak faaliyet gösteren kadnlar ve kadn sivil toplum kurulularnn Kadn Meclisi tüzüü hazrlk çalmalarna katlm saland. Bu çalmalar kapsamnda kadnlarn temsilci, ortak ve sahibi olduu iletmelerin büyük çounluunun aslnda erkekler tarafndan yönetildii de yaplan saha çalmasnda tespit edilen çarpc ve üzücü bir sonuç oldu dedi.

EKONOMK ÖRGÜTLENME

Türkiyede ilk defa kurulan ve benzeri olmayan Kadn Meclisi hazrlk çalmalarnda, kadnlarn ekonomik alanda karlatklar kstlar, ekonomik örgütlere katlmda yaanan sorunlar ve kadnlarn bu alana ne kadar yabanc olduklarnn bir kez daha görüldüünü kaydeden Vural, tüm bu zorluklara ramen seçilen Kadn Meclisinin yaklak 1,5 yllk bir dönemde kadn giriimciler ile dayanmay güçlendirdiini ifade etti. DTSO bünyesinde 48 kadnn yer ald bir meclisin kurulmasnn ciddi bir baar olduunu belirten Vural, Kadn Meclisinin faaliyetlerini anlatt. Diyarbakr kadnn igücüne katlmnn ve istihdamnn düük olduu bir kent olduunu dile getiren Vural, Özel sektörün yaps, kadnlarn geleneksel rolleri, iyerlerinde kar karya kaldklar ayrmclk vb. gibi sorunlar nedeni ile istihdamdaki kadnlarn oran oldukça düük. Kentin toplam nüfusunun yüzde 52si 0-24 ya arasnda ve bu nüfusun yarsn genç kadnlar oluturuyor. Genç kadnlarn eitimi ve istihdamnn gelitirilmesi için DTSO Proje Birimi koordinasyonunda çeitli projeler hazrland. Genç kadnlarn gelecein yetkinlikleri alannda eitimi için hazrlanan projeler 2021 ylnda uygulanmaya balanacak diye konutu.

PANDEM OLUMSUZ ETKLED

Pandemi dönemi her alanda olduu gibi Kadn Meclisinin de çalmalarn olumsuz etkilediini hatrlatan Vural, öyle konutu: Pandemi döneminde kadnlarn i yükleri erkeklere göre çok daha fazla artt. Kadn giriimciler, çalan kadnlar, görünmeyen ev ileri ile uraan kadnlar bu dönemdeki ek yükler nedeni ile sivil toplum ve gönüllü çalma alanlarna zaman ayramadlar. Kadn Meclisi tarafndan yerelde kadn giriimcilere yönelik yaplan saha çalmasnda da pandemi döneminde kadnlarn karlatklar ek yükler, iletmelerde finansal sorunlar ve kadna yönelik iddet olaylarnda art çok daha net olarak görüldü

DÖNEM SÖZSÜSÜ DET

Konumann ardndan DTSO Kadn Meclisi Dönem Sözcüsü Sevim Vural, görevini dönem sözcülüüne oy birlii ile seçilen Seda Berekatoluna devretti.

Ana Sayfaya Git