Dua isteyen doktor iyileşti

Covid-19 testi pozitif çıkınca görev yaptığı hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan ve sosyal medyadan yaptığı paylaşımla dua beklediğini belirten Doç. Dr. Hakan Akelma, koronavirüsü yenerek, taburcu edildi.

Haberler 09.01.2021 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, Covid-19 testi pozitif çknca görev yapt hastanenin youn bakm ünitesinde tedaviye alnan ve sosyal medyadan yapt paylamla dua beklediini belirten Doç. Dr. Hakan Akelma, koronavirüsü yenerek, taburcu edildi. Akelma, Toplum bir defa unu kafasna koysun; bu bir hastalktr, uydurma deildir. Bunun aff yoktur, önünüzde siz yaarken bakasn kaybettiinizi görüyorsunuz. Siz ölümle pençeleirken dierleri tekrar toparlanabiliyor. Yani ayn yerde bir doal seleksiyon deil kendine zulüm seleksiyonu oluuyor. Bu akas olmayan bir i dedi.

Diyarbakrda, pandemi hastanesine dönütürülen Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde görevli Anestezi ve Youn Bakm Uzman Doç. Dr. Hakan Akelmann 17 Aralkta yaplan Covid-19 testi pozitif çkt. Bir süre evinde tedavi edilen Akelma, salk durumunun arlamas üzerine hastaneye kaldrlarak, görev yapt youn bakm servisinde tedaviye alnd. Tank olduklar vakalarla ilgili daha önce haber çalmas yaplan ve Benim tank olduklarm gören biri, evden dar çkmazd diyen Akelma, sosyal medyadan paylat videoda da dua beklediini açklad. Bahekim yardmcs da olan Akelma, 14 gün boyunca youn bakmda koronavirüse kar verdii sava kazanarak, taburcu edildi.

ANLATILANLARLA YAANANLAR AYNI EY DEL

Doç. Dr. Akelma, 14 günlük youn bakm sürecinde, anlatlanlarla yaananlarn ayn ey olmadn söyledi. Salna kavutuktan sonra tekrar hastalar iyiletirmek için görevinin bana döneceini dile getiren Akelma, öyle konutu:

9 ay youn bir ekilde koronavirüs youn bakmnda çaltk. Youn tempo, belli bir süre sonra bizi de yordu ve biz de maalesef bu hastala yakalandk. Biz daha önce koronavirüs hastalarn gözlemliyorduk, yaadklarn hissediyorduk fakat bunu bizzat kendimizin yaamas bende çok daha farkl deneyimler yaratt. Bu süreçten sonra halk daha bilinçli bir ekilde uyarmak temel görevim haline gelecek. Yaayan bir kii olarak bu hastal daha iyi tanma frsatI buldum. Bu durum hem hastal daha iyi tanmak hem de hastalara gerek psikolojik gerekse tbbi açdan daha iyi bir yaklam perspektifi kazandracak bana. nallah evde düzenli rehabilitasyonlarm yaparak salma kavutuktan sonra yine alana gelip bu hastalarla ilgili elimden geleni yapacam.

ÖLÜM VE ENTÜBASYON KORKUSU AKLIMDAN çIKMADI

Günlerce bolua baktn, einden örendiini anlatan Doç. Dr. Akelma, unlar söyledi:

Ölüm ve entübasyona girme korkusunu aklmdan hiç çkaramadm. Bunu yaamakla dinlemek ve görmek ayn ey deil. Günlerce eimin, benim bir bolua baktm ifade ettiini dinledim. Bolua niçin baktm ve ne hayal ettiimi hatrlamyorum ama hayal meyal entübasyon kararn kendim vereyim mi, vermeyeyim mi fikirleri aklmda hep geçiyordu. Ölüm korkusu ve her an entübasyona gitmek uuru aklmdan çkmad. Bir de hayatn en deerli eylerinden biri de nefes almaktr. Nefes alamamak bir insan için yaanlacak en kötü duygulardan biridir. 8 gün evde çok arl günler geçirdim. Cenin pozisyonuna geldiinizde bile arnz geçmiyor. Hastanedeyken de buna solunum skntsnn verdii ar eklendi. Özellikle akcier zarlarnn çok zorlamas var. Bu da çok ciddi arlar yapyor. Bu hastalk tek boyutlu deil. Ardan öte ate, psikolojik halüsinasyonlar ve ona bal anksiyete, korku, sürekli ölümle pençeleme hissi, hastal kompleks bir hale getiriyor. Bizim gördüklerimizi görselerdi evden bir daha dar çkmazlard demitim. Aslnda u an unu söylemek daha net olur; Bunlar yaayan insanlar bir daha asla yaamasnlar. Bir daha asla görmesinler. çünkü gerçekten yaamakla hissetmek ve görmek çok farkl ey. Her halde bunu yaayan bir insan çok çok dikkatli olur yaamnda. Ben de en azndan kendim bu mücadelede çok dikkatliydim. Yetersiz olduunu anladm. Daha fazla bir sonuç elde etmek için biraz daha dikkatli, biraz daha düman tanr pozisyonunda hareket etmek gerekiyor.

KORONAVRÜSÜN AFFI YOK

Koronavirüsün gerçek bir hastalk olduunun ve uydurma olmadnn altn çizen Hakan Akelma, virüse yakalanmamak gerektiini söyledi. Akelma, Toplum bir defa unu kafasna koysun; bu bir hastalktr, uydurma deildir. Koronavirüs var m, yok mu? diye bir tartmann bitmesi, toplumun gündeminden çkp artk koronavirüs denen bir hastaln olduu ve buna yakalanmamak gerektii duygusu olmak zorunda. çünkü bunun aff yoktur, önünüzde siz yaarken bakasn kaybettiinizi görüyorsunuz. Siz ölümle pençeleirken dierleri tekrar toparlanabiliyor. Yani ayn yerde bir doal seleksiyon deil bir kendine zulüm seleksiyonu oluuyor. Bu akas olmayan bir itir diye konutu.

EK HASTALIIM OLMAMASINA RAMEN çOK AIR GEçRDM

Hiçbir ek hastalnn bulunmamasna ramen hastal çok ar geçirdiini anlatan Doç. Dr. Akelma, ann önemine vurgu yaparak, unlar kaydetti:

Mutlaka aya kar önyarglarn kaldrlp alanmann yaplmas ve insanlarn muazzam derecede korunmaya dikkat etmesi lazm. Ben 45 yandaym, genç bir hastaym, hiçbir ek hastalm yok ve buna ramen çok ar geçirdim. Bunun genetik altyaps ne kadar suçlanrsa suçlansn ypratc bir hastalktr, akas yoktur ve hiç kimseyi de affetmez. Tedbirler hiçbir zaman elden braklmayacak ölçüde olmal. Kesinlikle salk çalanlar ve riskli guruplar alanmaldr. Baka çare yok. Bunu herkes bilmeli. Emin olun ki hastal geçirmek, ann verecei yan etkilerin bin kat daha altnda olacaktr.

Ana Sayfaya Git