Düğümü bilirkişi çözecek!

Tunceli'de 5 Ocak'tan buyana "sıra kadem" basan Diyarbakır'lı Gülistan Doku'yla ilgili hazırlanan bilirkişi raporda, 2 gün art arda Rus Uyruklu Z.A tarafından alıkonulduğu ortaya çıktı.

Haberler 27.07.2020 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR/TUNCEL-Tuncelide 5 Ocaktan bu yana kendisinden haber alnamayan Munzur Üniversitesi örencisi Gülistan Dokunun kaybolmasna ilikin hazrlanan bilirkii raporunu deerlendiren ailenin avukat Ali çimen, Gülistann erkek arkada Rus uyruklu Z.A. tarafndan 2 gün art arda alkonulduunu söyledi. Avukat çimen, Bilimsel bir raporla anlald ki 4 Ocak gecesi alkoyma ve tehdit olay, 5 Ocak gününde de devam ediyor dedi.

Munzur Üniversitesi çocuk Geliimi Bölümü 2nci snf örencisi Gülistan Doku, kald yurttan 5 Ocak sabah ayrldktan sonra haber alnamad. Diyarbakrda yaayan ailesi, kaybolduu gün Tunceliye gelerek, güvenlik güçlerine ihbarda bulundu. Ailenin ihbar üzerine arama çalmalar balatld. Yaplan aratrmalar sonunda Gülistan Dokunun cep telefonunun en son Uzunçayr Baraj gölü üzerindeki Sarsaltuk Viyadüünde sinyal verdii belirlendi. Viyadük üzerinden geçen bir aracn kamerasna da yansyan Dokunun son görüldüü bölgede younlatrlan arama çalmalarna ramen sonuca ulalamad. Bunun üzerine ekipler, su alt aramalarn 6 Temmuzda sonlandrrken, yüzeyinde ve kydaki çalmalar sürdürüldü.

GÜLSTANI ARAMA çALIMALARINDA 204ÜNCÜ GÜN

Gülistandan gelecek haberi bekleyen Doku ailesi, Ankaraya gidip çileri Bakan Süleyman Soylu ile görütü. Bakan Soylunun talimat üzerine yaplan toplantyla Gülistann son görüldüü bölgedeki baraj suyunun tahliyesine karar verildi. 22 Temmuz günü baraj gölündeki suyun tahliye edilmesine ilikin çalma balatt.

Tunceli Cumhuriyet Basavclnca Gülistan Dokunun kaybolmasyla ilgili soruturma sürüyor. Soruturma kapsamnda Tunceli Cumhuriyet Basavclnca Gülistann kaybolmasna ilikin bilirkii tarafndan hazrlanan rapor tamamland. Rapora ilikin deerlendirmede bulunan Doku ailesinin Diyarbakrdaki avukat Ali çimen, rapora göre, Gülistann kaybolmasnda sorumlu tutulan erkek arkada Rus uyruklu Z.A. tarafndan genç kzn 2 gün art arda alkonulduunu söyledi.

BU RAPORLARDA ÜPHELNN EYLEM NET BR EKLDE ORTAYA çIKMI OLDU

Bilirkii raporunun yan sra HTS kaytlarnn da Gülistan Dokunun soruturma dosyasna eklendiini anlatan avukat Ali çimen, raporda üpheli Z.A.nn eyleminin daha net bir ekilde ortaya çktn söyledi. çimen, Bilirkii raporu ve HTS kaytlar Gülistan Doku ile ilgili sürdürülen soruturma dosyasna eklendi. Bu raporlarda üphelinin eylemi daha da net bir ekilde ortaya çkm oldu. Gülistan, 4 Ocak günü part-time olarak bir i yerinde çalmaya balyor. O çalmas, saat 16.00 ile 23.00 aras olmas gerekir. Saat 20.00 sralarnda üphelinin babasnn adna kaytl bir telefondan aranmas üzerine Gülistan, patronundan izin alarak üphelinin evine gidiyor, saat 21.00 sralarnda. Saat 22.30 sralarnda da evlerinden çktna ilikin görüntüler var. Bu görüntülerde Gülistann hzlca evi terk ettii görülüyor, üphelinin de hzlca ardndan araca binip Gülistann arkasndan gittii görülüyor. Saat 23.00e kadar Gülistann ne olduu ile ilgili bir bilgimiz yoktu. Ta ki bir vatanda dosyaya ihbarda buluna kadar. Gülistann zorla araca bindirildiine ahit olan bu kiinin ihbarndan sonra biz örendik ki; Gülistan orada alkonumu, zorla araca bindirilmek istenmi. Polis geldikten sonra da kimlik sormas üzerine üphelinin kimliinin üzerinde olmad anlalnca ev aranm ve baba gelmi. Ondan sonra da polis olan babas geldikten sonra da üpheli gözaltna alnmadan serbest braklyor. imdi biz bu olay ne üphelinin ilk ifadelerinden ne de üphelinin babasnn ilk ifadelerinden hiç bilmiyorduk. çünkü buna hiç deinmediler. Sadece, eve gelip çay içti ve öyle gitti dediler. Vatanda ihbar sonrasnda Hatice öretmen çkt, Gülistan oradan ayrldktan sonra yurda gidemedi saat geç olduu için hocasnn evine gitti, hocasna tüm eyleri anlatt, hocas da gelip ifadesini verince biz anladk ki o gece Gülistan alkonulmu dedi.

BR GÜN SONRA DA ALIKOYDU

Avukat çimen, erkek arkadann 5 Ocak günü saat 11.00de Gülistan arayarak, kafeteryaya gelmesini istediini belirtti. Gülistann kafeteryaya gittiini anlatan avukat çimen, öyle konutu:

Gülistan kafeye gidiyor. Kafeye girdikten sonra 5 dakika kalyor. Kafeden çktktan sonra yine ayn evden çkar gibi hzlca kafeyi terk ediyor, üpheli yine onun peinden kouyor, Gülistan alkoyuyor ve 8 dakika boyunca, bu video analiz raporunda geldi, uyar, ikaz, ihtar, tehdit, hatta konuurken Gülistann bann üstüne çkar gibi oluyor. Yani üpheli, 4 Ocak gecesi yapt alkoyma eylemini, 5 Ocak günü de tekrarlad... çözümleme tutanaklarnda ilk aamada sadece Gülistann kafenin önünde olan bir görüntüsü var, onu basn da paylat. Gülistann içeri girdiinden hiç bahsetmiyor. Yine kafede Gülistan gelmeden önce 2 kadnn geldii ve üpheliyle görütüü hususu var, ona da hiç deinilmemi

BU AAMADA ÜPHELNN ARTIK TUTUKLANMASI LAZIM

Bilirkii raporunda üphelinin eylemini kararl bir ekilde tekrarlad, alkoyduu, tehditte bulunduu, ona fiziksel baskda bulunduu ortaya çkt için tutuklanmas gerektiini anlatan avukat çimen, yeni üphelilerin de ortaya çkabileceini aktararak unlar söyledi:

Bir intihar algs batan beri oluturuldu. ntihar algs oluunca da tutuklama gerçeklemedi. Soruturma kapsamnda barajdaki arama çalmalaryla yürüyordu. Biz dosyaya 6 Martta dahil olduk. Biz dosyaya dahil olduumuzda da dosya yava yava kapanma aamasndayd. Bu aamada üphelinin artk tutuklanmas lazm. Bilimsel bir raporla anlald ki 4 Ocak gecesi alkoyma ve tehdit olay 5 Ocak gününde de devam ediyor. üpheli ile babas ve üphelinin annesi bundan hiç bahsetmedi. Sadece çay içti, çay içtikten sonra buradan gitti eklinde tarif etti. üpheli tutuklanacaktr, dosyaya yeni üphelilerin de eklenme durumu ortaya çkt. Dier üpheliler için de ikayetimizde bulunacaz. Pazartesi günü itibaryla tutuklama talebini savclk yapacaktr. Kafede çalanlarn verdii ifadelerin de sorunlu olduu ortaya çkt. çünkü Gülistann kafenin içine hiç girmedii söyleniyordu bugüne kadar. Artk biz ba üpheli yönünde tutuklamann yaplacana inanyoruz.

HAZIRLANAN BLRK RAPORU

Tunceli Cumhuriyet Basavclnca görevlendirilen bilirkii raporu öyle:

Bedensel hareketliliinin analiziyle Z.A. ile Gülistan aralarndaki birbirlerine görülebilen darp ve iti kak yoktur. Ancak Z.A.nn Gülistan mekandan çkp tek bana ayrlrken, arkasndan gelip durdurmas, Z.A.nn ihtar-ikaz-izah anlamnda uzun süreli bedensel hareketler okunmaktadr. Z.A. bu konumann ardndan önce kendisi arkasn dönerek mekana girmekte, Gülistan ise ar admlarla ve üzgün görünüm vererek olay mahallinden ayrlmaktadr.

Beden hareketlerinin okunduu olayn ilk ksmnda Z.A. muhtemelen ayn yerde çalan iki kadnn mekana gelilerinde kadnlardan birisini öperek yaknlam, dierini de öpmeden her üçü dardayken mekandan bir kadnn daha çkp yanlarna geldii görülmektedir. Mekann dnda muhtemelen sigara içmileridir. Bu esnalarda Z.A o kadnlara mekan dnda el kol hareketleriyle bir eyi izah etmektedir.

HTAR-KAZ-ZAH HAREKETLER

Bu iki kadnla Z.Ann sigara olayndan sonra mekana girmelerinin biraz sonrasndan d kapdan normal yürüyüle mekann bahçesine, oradan da mekann içine Gülistan girmitir. Gülistann içeride Z.A. ile veya bakaca kiilerce ne konutuklarna bu iki kadn ve mekandaki üçüncü kadn ahit olmaldr. Bu iki kadndan birisini öptüü için Z.A. zaten an itibaryla tanmakta ve bilmektedir.

Gülistan içeride kald 5 dakika gibi bir müddet sonunda tek bana kapdan dar çkp mekan d açklnn yarsna kadar gelmiken arkasnda Z.A., Gülistan durdurmu ve ihtar, ikaz veya mahiyeti gene bedensel olarak fazlaca srarc ekilde, bu defa Gülistann önüne eilerek bükülerek yapt konumalar dikkat çekici olup, sokakta karlaan bir erkek ve kadnn bilinen normal görüntü konumalar gibi olmad deerlendirilmektedir.

Ana Sayfaya Git