Düğünler artarsa cenazede artar!

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Yardımcı Doç. Dr. Hakan Akelma, koronavirüs şüphesiyle günde 450'ye yakın başvuru olduğunu belirterek, "Diyarbakır halkı biraz rehavete girdi. Son günlerde toplu düğünlerde artış var. Günde 1-2 kayıp veriyoruz. Düğünler artarsa cenazeler de artar" dedi.

Haberler 09.04.2021 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanlnn açklad, 20- 26 Mart tarihli illere göre vaka oran haritasnda her 100 bin kiide 36,28 ile sar kategorideki orta riskli iller arasnda yer alan Diyarbakr, 27 Mart- 2 Nisan verilerinde ise 60,05e ulaarak turuncu kategoride yer ald. Uzmanlar, hafta sonu sokaa çkma kstlamasnn kaldrld iller arasnda yer alan kentte, sosyal alandaki rehavetle, mesafe ve maske kuralnn ihmal edilmesi ve korsan düünlerin artmasnn vaka saysnn artnda önemli rol oynadn söyledi.. Doç. Dr. Hakan Akelma, Türkiyede olduu gibi Diyarbakrda da vaka saysnda gözle görülür art olduuna dikkat çekti.

GÜNLÜK 450YE YAKIN BAVURU VAR

Diyarbakrda günlük vaka saysnn 450e ulatn anlatan Akelma, Acil servis poliklinik bavurularmz artt. Günlük 450ye yakn bavuru var. Ancak bunlar hasta yatlarna yansmyor. Diyarbakrn sürü baklna sahip olmas, bu ara nezle ve grip vakalarnn bir salgn eklinde yaygnlamas ve insanlarn koronavirüs benzeri semptomlar görünce teste gelmesi de sayy artryor. Netice itibariyle bu etkenler vaka saysnn bize yansmasn ancak hasta yatnn az olmasna sebep oluyor dedi.

çILIK DUYMAKTAN çOK ETKLENYORUM

Diyarbakr halknn rehavete kapldn ve bunun önleminin alnmas gerektiini vurgulayan Doç. Dr. Akelma, unlar söyledi:

Son günlerde toplu düünlerde art var. Sosyal alanlarda maskesiz gezmeler var. Bu rehavet yanlgya sebep olur. Diyarbakrn durumu u an turuncu durumda ama alarm veriyor. Vaka says artkça, hasta says artar, hasta says artarsa youn bakm says artar. Bu birbirini takip eder. Dün sabah geldiimde bir cenaze arac gördüm hastane giriinde. Bir gencin o cenaze aracna bakn izledim. çok etkilendim. Ben Diyarbakrl hekim olarak artk cenaze görünce çok etkileniyorum. çlk duymaktan çok etkileniyorum. O yüzden ate dütüü yeri yakyor. Aileler bunun farknda ama hastal ayakta geçiren birçok aile maalesef ki biraz vurdumduymaz davranmaktadr. Bu yüzden bana bir ey olmaz demeyin. Size de olur, yaknnza da olur. Bu anlamda alanmam 60 ya alt ciddi bir say var, risk grubundaki hastalar var. Biz alandk, rahatz deyip bakalarnn da enfekte olmasna sebebiyet vermemiz çok yanltr. Diyarbakr halk olarak hemehrilerimizden ciddi ricamd en minimum düzeyde, sosyal hayatta yapacaklar en temel iki ey var. Biri sosyal mesafe biri de maskedir. Bir maske bugün 25 kuru civarnda. nsanlar rahatsz edebilir ama lütfen ve lütfen bunun farknda olalm.

çOK BEDEL ÖDEDK

Kurullara uyulmas için uyarlarn yineleyen Akelma, Bu kurallar bizim için önemli. Düünler artarsa cenazeler artar, sosyal alandaki rehavet artarsa yine cenazeler artar. Cenazelerimiz yok deil, Diyarbakrda hala günde 1-2 kayp veriyoruz. Kimse bunun farknda deil ama her gün neredeyse bir cenaze durumu hasl oluyor. Bu da bizi gerçekten üzüyor. Diyarbakr halkna yürekten sesleniyorum; biraz daha sabr. çok bedel ödedik. Özellikle austos ve kasm aynda Diyarbakr çok bedel ödedi. Yeni bir bedele hazrlkl deiliz. Yürek olarak artk tükenmi durumdayz dedi.

Ana Sayfaya Git