Dünya ilişkiyi kabul ediyor

PYD/YPG'nin PKK/KCK'nın Suriye kolu olduğuna dair tespitler birçok ülkenin istihbarat ve güvenlik kurumlarında da kabul gördü.

Haberler 11.02.2018 - 12:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA - PYD/YPGnin PKK/KCKnn Suriye kolu olduuna dair tespitler bugüne kadar ABD, Almanya, ngiltere gibi birçok ülkenin istihbarat ve güvenlik tekilatlarnca da kabul görürken, söz konusu ülkelerin yetkilileri ve kurumlarnn yaptklar açklamalarla bu terör yaplar arasndaki organik iliki ortaya koyuldu.

AA muhabirinin derledii bilgilere göre, özellikle Batl ülkeler PYD/YPG ile PKK/KCK arasndaki organik ba açk biçimde dile getirdi.

ABDnin Suriyede ortak olarak tanmlad ve silah yardm yapt PYD/PKK örgütü, Merkezi Haberalma Tekilatnn (CIA) internet sitesinde terör örgütü olarak nitelendirildi ve Salih Müslim de PKKnn Suriye kolunun lideri olarak gösterildi.

ABDnin tüm istihbaratn analiz eden Ulusal Terörle Mücadele Merkezinin (NCTC) internet sitesinin terör örgütleriyle ilgili bilgilerin verildii bölümünde PKK hakknda Kongra-Gel (KGK) balnda bir sayfa bulunuyordu. PYDnin PKKnn Suriyedeki kolu olduuna dair ifadenin yer ald bu sayfaya bir süredir eriilemiyor.

Bunlarn yan sra Obama döneminin Savunma Bakan Ashton Carter da terör örgütü DEA konulu Senato toplantsnda, YPG ile PKK ilikisini bizzat itiraf etti. Carter, Senatör Lyndsey Grahamin sorular üzerine YPG ile PKK arasnda ba bulunduunu kabul etti.

YPGye isim degistirme tavsiyesi

Ayrca ABD Dileri Bakanl Sözcüsü Heather Nauert, Afrindeki PYD/PKK unsurlaryla ilgili konuurken dorudan PKK ifadesini kullanmasnn ardndan Dileri Bakanlndan bir düzeltme yaplmad.

Nauert, Suriyenin kuzeybatsndaki PYD/PKK unsurlaryla ilgili konuurken ABD yönetiminin her zamanki YPG tanm yerine dorudan PKK ifadesini kulland. Daha sonra sözlerinde herhangi bir düzeltme yapmayan sözcü, Türkiye, Suriyenin kuzeybatsnda DEAtan gözünü çevirip PKKnn peine dütü. Orada istikrar istiyoruz. eklinde konutu.

ABD Ozel Kuvvetler Komutan Orgeneral Raymond Thomas da güvenlikle ilgili bir konferanstaki konumasnda, Turkiyenin teror orgutu PKK ile iliskili gormesi sebebiyle YPGye isim degistirme tavsiyesinde bulunduunu u ifadelerle itiraf etti:

Biz (YPGye) onlara isimlerini deitirmeleri gerektiini söyledik. Mesela, YPG dnda kendinizi nasl adlandrmak istersiniz? Bir gün sonra adlarnn Suriye Demokratik Güçleri olduunu ilan ettiler. Adlarnn ortasna demokratik ifadesini koymalarnn zekice bir hamle olduunu düündüm.

ABDnin açkça yardm ettii hatta muttefik olarak görduu terör örgutu PKKnn Suriyedeki kolu PYDnin 2013teki NATO toplantsnda terör örgutu olarak kabul edildii, ABDnin de bu belgeyi onaylad ortaya çkt.

NATO kaynaklarndan edinilen bilgiye göre, ABD ve dier NATO uyesi ulkelerin katlmyla Haziran 2013te NATO Karargahnn bulunduu Brukselde NATO Stratejik stihbarat Dokuman çalmalar yapld. çalmalar sonucu ortaya çkan belgede PYD/YPG, KCK ve PKKnn yan sra bir terör örgutu olarak yer ald. ABD de bu belgeyi kabul ederek resmen onaylad.

PYDnin ofisine giderseniz Abdullah Öcalan portreleri görürsünüz

ngiltere hükümeti, ngiliz Parlamentosu D likiler Komisyonunun Türkiyeye yönelik Mart 2016da hazrlad bir rapora verdii yantta, Türkiyenin PKK iddetine kar meru savunma hakkna sahip olduunu belirtti.

PKKnn Birleik Krallkn terör örgütleri listesinde yer aldna iaret edilen yantta, PKKnn Suriyedeki uzants PYD/YPG ile ilgili olarak da YPG Birleik Krallkn terör listesinde yer almyor. Ayn zamanda, YPGnin ve siyasi kanad PYDnin PKK ile ilikilerinden kayglyz. Bu yöndeki haberleri ciddiye alyoruz ve PYD ile etkileimlerimizde gündeme getiriyoruz. YPG ve PYDyi PKK ve terör eylemleri ile arasna mesafe koymaya çaryoruz. deerlendirmesine yer verildi.

ngiltereden ayrca çok sayda üst düzey yetkili, PYD/YPG ile PKK/KCK balantsnn farknda olunduuna dair açklamalarda bulundu.

ngilterenin bir önceki Ankara Büyükelçisi Richard Moore, katld bir televizyon programnda, PKK ile mücadelede Türkiyenin en güçlü dostunun ngiltere olduunu söyledi ve Bu konuda tavrmz net. PKK bir terör örgütüdür. PYD de onunla balantldr. PYDnin ofisine giderseniz orada Abdullah Öcalan portreleri görürsünüz. dedi.

ngilterenin Ortadoudan Sorumlu Devlet Bakan Alistair Burt, terör örgütü PKK ile PYD/YPG arasndaki balantyla ilgili olarak, likilerin farkndayz. PYD ve YPG ile konutuumuzda PKK ile ilikileri kesmesi gerektiini söylüyoruz. Pratikte ise muhtemelen kesmiyorlar. likiler ortada. ifadesini kulland.

Hollanda Dileri Bakan Halbe Zijlstra da Birlemi Milletler (BM) artnn meru müdafaa hakkn düzenledii 51. maddesine iaret ederek, Türkiyeye kar açkça saldrlar oldu. Türkiyenin kendini savunmas için yeterli iaretler var. YPG masum deil. Hollanda hükümeti YPGyi hiçbir zaman desteklemedi. YPG ile PKK arasnda güçlü balantlar var. PKK ise hem Hollanda hem de Avrupaya göre bir terör örgütüdür. deerlendirmesinde bulundu.

Ispanya Icisleri Bakanlg, 27 Ocak 2016da yapt acklamada, 8i Ispanyol, 1i Turk vatandas olmak uzere toplam 9 kisinin PKK teror orgutu ile baglantlar oldugu gerekcesiyle tutuklandgn ifade etti. spanya Özel Yetkili Mahkemesinin 23 Ocak 2017de kabul ettii iddianamede üphelilerden ikisinin, Suriyenin kuzeyinde DEAla mücadele kapsamnda silahl eitim aldklar, PKK terör örgütünün Suriyenin kuzeyinde faaliyet gösteren silahl kolu YPGye katldklar, PKK tarafndan verilen talimatlar uygulayan ve bu örgüte tabi olan YPGnin ön saflarnda çatmalarda yer aldklar hususlar vurguland.

Ana Sayfaya Git