Dünya mirasına "çevre" hassasiyeti

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi temizlik çalışması yürütüyor

Haberler 06.06.2020 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde bulunan, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan tarihi Diyarbakr Surlar ile Hevsel Bahçeleri, atklardan temizleniyor.

çevre ve ehircilik Bakanl, Büyükehir Belediyesi ve Sur Belediyesi, Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçelerinin korunarak gelecek kuaklara aktarlmas için titiz çalma yürütüyor.

Bakanlk Dicle Nehri kysnda yer alan 700 hektarlk verimli arazisi ve birçok türü barndrmasyla ku cenneti olarak bilinen Hevsel Bahçelerinin Fiskayadan Mardin Kapsna kadar olan alan kaçak yaplardan arndrarak Millet Bahçesine dönütürdü.

Proje ile Tarihi Surlar ve Hevsel Bahçeleri bütünletirildi.

çEVRE HASSASYET

Büyükehir Belediyesi çevre Koruma ve Kontrol Daire Bakanl Temizlik ube Müdürlüü ekipleri de ilçedeki tarihi surlara ait burçlarn içerisinde ve çevresinde temizlik yapyor. Temizlik çalmasnn tamamlanmasnn ardndan sürekli kontrol yaplarak bölgenin temiz kalmas salanacak.

Sur Belediyesi ve çevre ehircilik l Müdürlüü ekipleri ise Dicle Nehri kenarna kaçak dökülen hafriyatlar temizleyerek, tarihi alan atklardan arndrd.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi çevre Koruma ve Kontrol Daire Bakanl, Temizlik ube Müdürlüü ekipleri, Sur ilçesini çevreleyen tarihi surlarda ve burçlarnda temizlik çalmas yürütüyor.

Dünya mirasnn çevre hassasiyeti ile korunmas için çalmalar sürüyor.

GEREKL çALIMALARI YAPIYORUZ AMA ESAS OLAN KRLETMEMEK

Sur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Abdullah çiftçi, Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçelerinin, tarihi doku ve çevre bilincinin öneminin anlatlabilecei en ayrcalkl mekanlardan olduunu söyledi.

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine 2015 ylnda giren Hevsel Bahçelerinde 7 bin yldr tarmn kesintisiz yapldn ifade eden çiftçi, kent için önemli olan bu alann korunmas için geçmiten bu yana çaba sarf edildiini belirtti.

BU ALAN TERTEMZ BR EKLDE GELECEK KUAKLARA AKTARILIYOR

Büyükehir Belediyesi, çevre ve ehircilik l Müdürlüü ile Hevsel Bahçelerinin kirletilmemesi ve bu alanda kaçak döküm yaplmamas için hassas davrandklarn dile getiren çiftçi, Bu alan tertemiz bir ekilde her yönüyle gelecek kuaklara aktarlyor. ifadesini kulland.

çiftçi, Bakanlk tarafndan Fiskayadan Mardin Kapsna kadar olan Sur dndaki alanda yaplan Millet Bahçesinin önemli bir çevre kazanm olduuna iaret ederek, öyle konutu:

Hevsel Bahçeleri ve Surlar arasnda herhangi bir engel kalmad. Hizmet veren yeil bir alan olutu. Hevseldeki endemik yapnn korunmas çok önemli. Bütün Diyarbakrn, Diyarbakra gelen herkesin bu alana özel bir hassasiyet göstermesini istirham ediyorum. Buralar kirletilecek yerler deil. Belediyeler olarak gerekli çalmalar yapyoruz, cezalar uyguluyoruz ama esas olan kirletmemektir.

EL BRLYLE BU GÜZEL MEKANLARI GELECEK KUAKLARA AKTARALIM

Hevsel Bahçelerinin önemli bir habitat merkezi olduunu ve 180i akn ku türünü barndrdn anlatan çiftçi, bu alann kularn göç yolunda önemli bir konaklama merkezi olduunu aktararak, Buray 7 bin yldr olduu gibi tertemiz, çevreye duyarl bir ekilde gelecek kuaklara tamamz lazm. dedi.

Diyarbakrllardan bu deerin korunmasn isteyen çiftçi, Bu alanlara özel hassasiyet gösterilmesini istirham ediyorum. El birliiyle bu güzel mekanlar gelecek kuaklara aktaralm. diye konutu.

Ana Sayfaya Git